7 kortisolia laskevaa adaptogeeni-kasvia

Useimmat ovat varmaan kuulleet stressihormoni kortisolin haitallisista vaikutuksista. Kohonnut kortisoli voi vaikuttaa kaikkiin kehon fysiologisiin järjestelmiin, kuten kilpirauhaseen ja lisämunuaiseen. Se voi aiheuttaa ahdistusta ja hermojen kireyttä, johtaa lihomiseen ja luukatoon, lisätä diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskiä ja tyhjentää energiavarastot.

Kortisoli tunnetaan myös ikääntymishormonina. Liian korkea kortisolitaso stimuloi sympaattista hermostoa ja lisämunuaisia, jolloin ruoansulatuksen eritys vähenee ja verenpaine kohoaa. Tämä johtaa kehon altistumiseen jatkuvalle rasitukselle, joka polttaa loppuun lisämunuaiset, rasittaa ruoansulatusta ja nopeuttaa ikääntymistä. Pysyäkseen nuorempana ja terveempänä pitää saada kortisoli tasapainoon.

Kroonisen kohonneen kortisolin sivuvaikutuksia:

  • Ahdistus
  • Autoimmuunisairaudet
  • Syöpä
  • Krooninen väsymys
  • Vilustumiset
  • Hormonihäiriöt
  • Ärtyneen Suolen Oireyhtymä
  • Kilpirauhasen toimintahäiriöt
  • Painon nousu ja laihduttamisen vaikeus

Miten adaptogeenit auttavat stressiin ja kortisolin tasapainoon?

Fytoterapia on sairauksien hoitamista luonnollisella tavalla kasvilääkinnällä. Adaptogeenit ovat ainutlaatuisia parantavia kasveja: Ne auttavat parantamaan, tasapainottamaan ja suojelemaan elimistöä. Luontaislääkitsijä Edward Wallacen sanoin adaptogeenillä ei ole tiettyä spesifistä tehtävää, se auttaa reagoimaan mihin tahansa vaikutukseen tai rasitukseen palauttamalla fysiologiset toiminnot normaaleiksi. Luontaislääkitsijä Marcelle Pickin mukaan adaptogeeniset kasvit voivat palauttaa lisämunuaisten tehon ja auttaa selviämään kehon rasituksista. Adaptogeeneihin kuuluu todistetusti 16 kasvia, joita ovat rohtokoisio, kurjenherneet, ginseng, lakritsijuuri, tulsi, eräät sienet ja ruusujuuri.

Ginseng on adaptogeeneistä tunnetuin ja kiinanginsengiä (Panax ginseng) pidetään tehokkaimpana. Wallacen mukaan tutkimukset ovat todistaneet ginsengin käytön hyödylliseksi älyllisten kykyjen ja stressinsietokyvyn parantamisessa. Tällä punaisella kiinanginsengillä on myös antioksidanttisia ominaisuuksia, piristäviä vaikutuksia ja se voi auttaa alentamaan verenpainetta ja verensokeria. Aidon kiinanginsengin lisäksi on olemassa paljon adaptogeenejä, joilla on samanlaisia ominaisuuksia ja vaikutuksia, niihin viitataan usein ginsenginä, vaikka ne eivät aitoa ginsengiä olekaan.

Tulsi, (Holy Basil), on basilikan sukua oleva yrtti, joka tunnetaan Intiassa myös ”nuoruuden eliksiirinä”. Alustavat tutkimukset osoittavat sen piristävän ja lievittävän stressiä, tehostavan immuunijärjestelmää ja säätelevän verensokeria, verenpainetta ja hormonitasoja.

Rohtokoisio (Ashwaganda) tunnetaan usein myös Intian ginsenginä. Sillä on pitkä historia intialaisessa terveydenhoidossa Ayurvedassa ja sitä on käytetty itämaisessa lääketieteessä jo yli 2500 vuoden ajan. Se helpottaa pelkotiloja, hermostumista ja ahdistuksia, se tehostaa immuunijärjestelmää ja alentaa kortisolitasoja.

Kurjenherneisiin (Astragalus) kuuluu satoja lajeja, joista kiinalaisessa lääketieteessä on käytetty ainakin kiinankurjenherneen (A. chinensis) ja rohtokurjenherneen (A. membranaceus) juurta. Kurjenherne vahvistaa immuniteettiä ja lievittää stressin vaikutuksia lisäämällä yhdisteitä, joita keho käyttää stressin vaikutuksia ja vahinkoja vastaan. Se saattaa myös estää stressihormoni kortisolin kiinnittymisen reseptoreihin.

Lakritsijuuri voi lisätä energiaa ja kestävyyttä, tehostaa immuunijärjestelmää ja suojella kateenkorvaa kortisolin aiheuttamilta vaurioilta, mutta sen käyttöön tarvitaan asiantuntijan valvontaa, sillä lakritsi vaikuttaa tehokkaasti verenpaineeseen.

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on tehokas adaptogeeni, jota on tutkittu paljon. Se lievittää stressin aiheuttamaa henkistä ja fyysistä väsymystä. Sitä ovat käyttäneet venäläiset kosmonautit, urheilijat ja sotilaat. Vuosien tutkimukset ovat alkaneet paljastaa ruusujuuren adaptogeeniset toimintamekanismit. Ruusujuuri sisältää fytokemikaaleja salidrosidi ja rosaviini, jotka piristävät ja lievittävät ahdistusta sekä hidastavat ikääntymistä. Ruusujuuri estää kortisolin tuotantoa ja lisää stressiä vastustavia proteiineja. Tutkimusten mukaan se palauttaa normaalit uni- ja ruokailurytmit stressin jälkeen, lievittää henkistä ja fyysistä väsymystä, suojaa oksidatiiviselta stressiltä ja altistumiselta lämmölle, säteilylle ja toksisille kemikaaleille. Ruusujuuri suojelee sydäntä ja maksaa, tehostaa hapenkäyttöä, parantaa muistia ja saattaa pidentää ikää. Lisäksi uudet tutkimukset todistavat sen auttavan tehokkaasti laihdutuksessa.

Sienet eivät ole perinteisessä mielessä adaptogeenejä, mutta muutamilla niistä on selviä adaptogeenisiä ja antioksidanttisia vaikutuksia. Erityisesti aasialaisessa lääketieteessä niillä on jo pitkään ollut merkittävä osa.

Cordyceps-sienet ovat kotelosieniin kuuluvia loissieniä, jotka viihtyvät Lounais-Aasian kosteissa oloissa. Lajeja on yli 400 ja useita niistä pidetään lääkinnällisinä sieninä, esim. siklosporiini on saatu alun perin Cordyceps-sienestä.

Reishi (jap.) eli Lingzhi (kiin.) sieni tunnetaan suomeksi lakkakääpänä (Ganoderma lucidum). Se sisältää luonnostaan polysakkarideja, terpeenejä ja muita bioaktiivisia yhdisteitä. Sillä on syöpää ja kasvaimia ehkäiseviä ja immuunijärjestelmää vahvistavia vaikutuksia. Se alentaa verenpainetta, verensokeria ja kolesterolia.

Shiitake eli siitakesienet (Lentinula edodes) ovat Kiinassa luonnonvaraisina kasvavia sieniä, joita on viljelty Japanissakin jo yli 1000 vuotta niiden hyvän maun ja terveydellisten ominaisuuksien vuoksi. Sen sisältämä polysakkaridi lentinaani ehkäisee kasvaimien muodostusta. Siitä eristettävä iktyoli toimii lääkkeenä allergioihin ja viruksiin.

Maitake eli koppelokääpä (Grifola frondosa) on suurten tammien loisena kasvava kääpäsieni, jota on jo pitkään käytetty aasialaisessa lääketieteessä immuunijärjestelmän vahvistamiseen. Tutkimusten mukaan se pystyy alentamaan verenpainetta, glukoosia ja insuliinia, veren ja maksan lipidejä, kuten kolesteroli, glyseridit ja fosfolipidit, sekä on tehokas apu laihduttamisessa.

Tri Axen avainkohdat:

1. Krooninen stressi voi vaikuttaa jokaiseen fyysiseen ja henkiseen järjestelmään

2. Adaptogeenit tasapainottavat ja palauttavat kehon normaaliin

3. Stressinsietokykyä ja henkisiä ja fyysisiä kykyjä voi parantaa adaptogeeneillä

Syömällä hyvin, lepäämällä tarpeeksi, pysymällä aktiivisena ja pitämällä itsensä positiivisena ja sosiaalisena voi suojautua tehokkaasti krooniselta stressiltä. Lisäämällä adaptogeenit osaksi normaalia ruokavaliota voi suojautua vielä tehokkaammin kortisolin pahoilta vaikutuksilta.

 

Alkuperäinen artikkeli: http://www.draxe.com/7-adaptogen-herbs-to-lower-cortisol/

2 kommenttia

  1. Kortisoli on,myös Kehonrakentajan painajainen.
    Treeni,kun perustuu käytännössä lihassolujen lievään vaurioittamiseen,jotka sitten levolla ja riittävällä ravinnolla palautuvat vahvemmiksi ja suuremmiksi.

    Palautumisen alussa kehossa vallitsee tulehdustilan kaltainen katabolinen(kudosta hajoittava) tila,jolloin lisämunuainen erittää kortisolia vereen. Kortisoli purkaa muista kudoksista aminohappoja ja ravinteita treenissä vaurioutuneiden lihassolujen rakennusaineiksi ,tällöin olo on kurja ja ”takki tyhjä”.

    Tämän välttämiseksi,heti palautumisprosessin alkaessa kehossa pitää olla runsaasti aminohappoja ja muita ravinteita tarjolla,tulehdusreaktion minimoimiseksi ja Anabolisen(kudosta rakentava) tilan alkamiseksi mahdollisimman pian treenin jälkeen 🙂

    Plusääni(4)Miinusääni(0)
  2. Artikkelissa puhutaan punaisesta kiinanginsengistä. Punainen ginseng on Korean ginsengiä. Kyseessä on sama Panax ginseng-laji kuin kiinanginsengillä. Punainen väri saadaan höyryttämällä yleensä Koreassa kasvanutta valkoista ginsengiä, jonka jälkeen se kuivatetaan.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat