EU ottaa aspartaamin viimein tutkinnan alle

Seuraava turvallisuusselvitys oli määrä tehdä vasta vuonna 2020, mutta uusien tutkimustulosten myötä sitä päätettiin aikaistaa.

Euroopan elintarviketurvallisuusyksikkö EFSA ilmoitti taannoin ottavansa makeutusaine aspartaamin uuteen tutkintaan.

EFSA:n tutkimuksen taustalla on EU-kansalaisten huoli makeutusaineen vaikutuksesta ihmisten terveyteen aikana, jolloin kevyttuotteiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti.

Aspartaamia myydään tuotenimillä Nutrasweet, Equal, Canderel, Twinsweet, Benevia, Spoonful sekä AminoSweet, jota mainostetaan luonnollisena makeuttajana.

Aspartaami hajoaa elimistössä useaksi aineeksi. Aspartaamin hajoamistuotteet ovat asparagiinihappo, fenyylialaniini ja metanoli eli puualkoholi.

Aspartaatit, kuten glutamaattikin, toimivat aivoissa hermovälittäjäaineina eli siirtävät tietoa neuronista toiseen. Suuret määrät aspartaatteja päästävät liian suuria määriä kalsiumia aivosoluihin. Tämä vapauttaa suuren määrän vapaita radikaaleja, jotka tappavat solut. Tästä syystä aspartaamiin ja glutamaattiin viitataan eksotoksiineina; ne stimuloivat hermosolut itsetuhoon.

Noin 40 prosenttia aspartaamista hajoaa asparagiinihapoksi.

Pääosin aivoveri-este (BBB; Blood Brain Barrier) suojaa aivoja mutta esimerkiksi lapsilla tämä este ei ole täysin kehittynyt. Täysin kehittynyt estekin päästää osan aspartaateista läpi. Jopa 75% hermosoluista tietyillä aivojen alueilla saattaa ehtiä tuhoutua ennen kuin mitään kliinisiä oireita tai kroonisia sairauksia on havaittavissa.

Useiden kroonisten sairauksien on osoitettu aiheutuvan nimenomaan aspartaamin neurotoksisuudesta.

Aspartaamin vaikutus tehostuu lämmön johdosta. Tämä on hyvä muistaa, kun helteellä janottaa ja tarttua mieluummin lähdeveteen.

Kun aspartaamin lämpötila kohoaa yli 30Co, sen puualkoholi ”naamioituu” formaldehydiksi, sitten muurahaishapoksi, mikä vuorostaan aiheuttaa aineenvaihdunnallisen happomyrkytyksen. Lopputuloksena aspartaamista saattaa saada metanolimyrkytyksen; oireet muistuttavat multippeliskleroosia eli MS-tautia.

Kevytjuomia suosiva saattaa saada myös Lupustaudin, toiselta nimeltään aspartaamitauti. Oireina ovat perhosihottuma kasvoissa, hiustenlähtö, valonherkkyys ja nivelreuman oireet. Tautia ei voi parantaa.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääketurvallisuusvirasto on tilastoinut aspartaamille 92 erilaista haittavaikutusta. Tavallisia haittavaikutuksia ovat näön ja kuulon heikkeneminen, krooninen väsymys, masennus, paniikkihäiriökohtaukset ja liikalihavuus.

EFSA on aiemmin kieltäytynyt Euroopan komission kolmesta pyynnöstä huolimatta arvioimasta aspartaamin terveysvaikutuksia uudelleen. Nytkin virasto kertoo vain aikaistaneensa ”rutiininomaista uudelleenarviointimenettelyään”. Seuraavan arvioinnin oli määrä tapahtua vuonna 2020.

Avire-Kuntoutuksen ylilääkäri Veli-Pekka Valkonen kuvaili lisäaineita Ylen Aamu-tv:ssa seuraavasti:

 – E-aineita esiintyy suuria määriä esimerkiksi koulu- ja laitosruoassa. Jos kotona vielä jatketaan eineslinjalla, lapsi saa ruoasta kymmeniä eri lisäaineita. Siitä tulee soppa, josta eivät kemistitkään ota selvää.

 

 

Lähteet:

http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/112875-eu-tutkii-viimein-aspartaamin-vaarat

http://www.sweetpoison.com/articles/0908/aspartame_history.html

http://www.huffingtonpost.com/samuel-s-epstein/an-overdue-ban-on-a-dange_b_250249.html

http://aspartame.mercola.com/

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/109531-pelko-ruoan-lisaaineista-%E2%80%93-%E2%80%9Dlopettakaa-kevythysteria%E2%80%9D

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/koostumus/lisaaineet/tietoa_yksittaisista_aineista/aspartaami/

http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=9833

http://www.wnho.net/the_ecologist_aspartame_report.htm

-Statement from Adrian Gross, Former FDA Investigator and

Scientist,” _Congressional Record_, August 1, 1985, p.

S10835.

1 kommentti

  1. Kun aspartaamin lämpötila kohoaa yli 30 asteen, sen puualkoholi ”naamioituu” formaldehydiksi sitten muurahaishapoksi jne. Kovinpa on hidasta tuo EU toiminta aspartaamin suhteen. Todellinen aivomyrkky koko aspartaami. Seuraava myrkky on sitten POLYSORBAATTI 80 SITÄ EI SAA INJEKTOIDA,EI SAA JOUTUA IHOKOSKETUKSEEN EIKÄ SITÄ SAA SYÖDÄ. ELINTARVIKKEISSA JA ROKOTTEISSA SE NÄYTTÄÄ OLEVAN HYVINKIN SALLITTU aine, sitä on JAUHOPARANTEISSA, JÄÄTELÖSSÄ, MEHUISSA, KEITOISSA ym.ym. Sikapiikki ja monet muutkin rokotteet sisältävät sitä. ”YLE: ruokateollisuus on keksinyt tavan kiertää lisäainemerkintöjä”. Esim. kirjoittaa lisäaineiden nimet kokonaisina ilman numerokoodia!

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat