Huolehdi koiran hyvinvoinnista myös lomalla

Kesällä koira kulkee monesti isäntäväkensä mukana automatkoilla, mökillä ja ulkona luonnossa. Koiran hyvinvointiin on syytä kiinnittää huomiota myös lomaillessa.

 

Koiran kanssa automatkalle lähdettäessä on muistettava, että koiraa ei saa jättää yksin autoon. Kesällä auto lämpenee nopeasti vaarallisen kuumaksi koiralle, vaikka auton ikkunat olisivat raollaan tai se olisi pysäköity varjoon. Seurauksena saattaa olla lämpöhalvaus ja pahimmassa tapauksessa koiran kuolema.

Jos ohikulkija huomaa koiran kärsivän parkkipaikalla kuumassa autossa, apua on syytä hakea nopeasti. Tilanne on vakava, jos koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa apaattisena. Jollei auton omistajaa löydy, on otettava yhteyttä poliisiin. Poliisi voi murtautua autoon, jos katsoo sen aiheelliseksi.

Ensiapuna lämpöhalvauksen saanut koira siirretään välittömästi varjoon ja kastellaan kylmällä vedellä. Koiran virottua se on syytä toimittaa eläinlääkärille. Matkan ajaksi koira kääritään kylmään ja märkään pyyhkeeseen.

Autolla koiran kanssa matkustettaessa on huolehdittava matkustajien ja koiran turvallisuudesta. Koira ei saa matkustaa autossa vapaana, sillä irrallaan autossa oleva koira on turvallisuusriski kaikille matkustajille. Farmari- tai tila-autoissa paras paikka koiralle on avoin tavaratila, jossa koiraa voi kuljettaa häkissä tai tavaratilaan voi asentaa koiraverkko/-veräjä yhdistelmän.

Jos koira joutuu matkustamaan takapenkillä, kiinnitetään se turvavöihin siihen tarkoitukseen kehitetyillä valjailla. Koiraa ei saa kiinnittää turvavöihin pelkästä kaulapannasta.

Koiran kanssa matkustettaessa on pysähdyttävä tarpeeksi usein ja huolehdittava siitä, että koira saa riittävästi vettä juodakseen matkan aikana.

Monet hotellit toivottavat koiravieraat tervetulleeksi. Hotellivaraus kannattaa kuitenkin tehdä hyvissä ajoin, sillä koirien kanssa majoittuvia varten hotelleissa on tavallisesti varattu rajoitettu määrä huoneita.

Koirat saavat matkustaa useimmissa liikennevälineissä suurimmassa osassa Suomen kuntia. Matkasuunnitelmaa tehdessä on kuitenkin hyvä tarkistaa hyväksyykö esimerkiksi paikallinen linja-autoyhtiö koiramatkustajat ja peritäänkö koirasta erillinen maksu. VR:n kaikissa junissa on lemmikkipaikkoja, joihin opastetaan vaunun ulko- ja sisäpuolella olevilla koiratunnuksilla. 

Punkkien levittämät punkkitaudit voivat tarttua myös koiraan. Koira kannattaa suojata etukäteen punkkeja vastaan eläinlääkäriltä tai apteekista saatavilla lääkkeillä. Lääkkeiden avulla punkit eivät tarraa koiraan kiinni niin helposti. Jos punkki on kiinnittynyt koiraan, se pitää irrottaa mahdollisimman nopeasti koirasta esimerkiksi punkkipihdeillä.

Kyykäärmeen purema voi olla hengenvaarallinen koiralle. Käärmeenpureman aiheuttamat oireet vaihtelevat koiran koon, rodun ja iän sekä puremakohdan mukaan. Varsinkin pienikokoiset ja vanhat koirat sekä pennut voivat menehtyä kyyn puremaan. Käärmeenpureman oireita ovat yleensä purema-alueen voimakas turpoaminen ja kovat kivut. Jos koira saa puremasta oireita, tulee se aina viedä välittömästi eläinlääkäriin. Pureman saanutta koiraa liikutetaan mahdollisimman vähän: sitä joko kannetaan tai talutetaan rauhallisesti.

Myös ampiaisen pisto voi olla koiralle vaarallinen. Useimmiten ampiainen pistää koiraa päähän tai käpälään. Kaulan alueen pistoksissa vaarana ovat turvotuksen aiheuttamat hengitysvaikeudet tai allerginen reaktio. Ensiapuna piston saaneelle koiralle voi laittaa kortisonivoidetta pistokohtaan. Jos koira kuitenkin oireilee voimakkaasti, se on vietävä eläinlääkäriin.

Koiran kanssa matkatessa on hyvä varata mukaan myös joitakin ensiaputarvikkeita. Koiran ensiapulaukkuun olisi hyvä pakata ainakin seuraavat tarvikkeet: sideharsoa, pumpulia, haavojen puhdistusainetta, hiilitabletteja, kuumemittari, sakset sekä punkkipihdit.

Koiranomistajille ja koirille asetetaan paljon odotuksia toiset huomioonottavasta käyttäytymisestä. Noudattamalla koiria koskevia lakeja, koiraetikettiä sekä olemalla koiransa kanssa huomaavainen kanssaihmisiä kohtaan, voi jokainen koiraharrastaja vaikuttaa ympäröivän yhteiskunnan koiriin kohdistamiin asenteisiin.

Koiran kiinnipidosta on säädetty järjestys- ja metsästyslaissa. Lain mukaan koiraa ulkoilutetaan kytkettynä. Lasten leikkipaikoilla, uimarannoilla ja torialueilla koiraa ei saa ulkoiluttaa. Joissakin kaupungeissa on koirille tarkoitettuja uimapaikkoja. Uimapaikkojen tietoja voi etsiä esimerkiksi kaupunkien Internet-sivuilta.

Asuin- ja ulkoiluympäristön siistinä pitämiseksi koirien jätökset on kerättävä pois etenkin taajaan asutuilla alueilla. Koira ei myöskään saisi merkitä autonrenkaita, talojen seinustoja, patsaita, portinpieliä tai koristekasveja omaksi reviirikseen.

Kesä voi tarjota koirallekin mukavaa vaihtelua arkeen ja yhdessäoloa muun perheen kanssa. Kesän kiireissä kannattaa kuitenkin muistaa, että myös koirat tarvitsevat stressitöntä, rentoa oleilua sekä unta ja lepoa. Matkustelun ja harrastusten lomaan pitäisi mahtua myös sopivasti mukavaa arkea – liikuntaa, virikkeitä sekä oman paikan tuomaa turvaa ja rauhaa.

Ohjeet turvalliseen lomailuun koiran kanssa antoi Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat