Kanadassa tutkitaan voikukan syöpää parantavia ominaisuuksia

Tällaiset uutiset saavat luonnonmenetelmistä pitävät ihmiset hymyilemään leveästi. Kanadalaiset tutkijat Ontarion Windsorista ovat saaneet apurahan tutkimukseen voikukan terveysvaikutuksista ja erityisesti juuresta tehdyn uutteen syöpää ehkäisevistä vaikutuksista.  Tämä merkitsee jälleen yhtä erävoittoa luonnonmukaiselle lääketieteelle syöpätutkimuksessa, jossa perinteiset lääkitsemismenetelmät tarkoittavat myrkyllisiä kemoterapialääkkeitä ja säteilyhoitoa, vaikka luonnon omat lääkkeet tarjoavat tehokkaita ja kestäviä parannuskeinoja ilman sivuvaikutuksia.

Windsorin yliopiston biokemisti Siyaram Pandey on tutkinut voikukan juuriuutteen syöpää parantavia ominaisuuksia jo liki kaksi vuotta. Ensimmäiset tutkimustulokset toivat 60 000 dollarin apurahan Seeds 4 Hope –järjestöltä, joka rahoittaa paikallisia syöpätutkimuksia. Nyt tutkijat saivat 157 000 dollaria Lotte & John Hecht muistosäätiöltä voikukan syöpätutkimukseen. Myös yksityiset ovat lahjoittaneet varoja tutkimuksen tukemiseen.

Voikukka (taraxum officinale) tunnetaan hyvin ympäri maailman ja se on myös rekisteröity Suomessakin yhdeksi 30 kauppayrtistä, mihin viittaa myös latinankielisen nimen officinale. Sitä pidetään sitkeänä rikkaruohona, mutta sen hyötykäyttötarkoituksia tunnetaan kymmenittäin, perussalaatin lisäksi värjäyksestä lääkeaineeksi.

Perinteisesti voikukkaa on käytetty lääkkeeksi nesteenpoistajana esim. maksasairauksissa ja korkeaan verenpaineeseen. Tuoreena ja kuivattuna sitä voidaan käyttää ruokahalun edistäjänä, rauhoittamaan vatsaa ja edistämään ruoansulatusta, sillä voikukan juurella on mietoja laksatiivisia ominaisuuksia.

Keskeneräiset kokeet diabetesta sairastavilla hiirillä ovat viitanneet siihen, että voikukka saattaa auttaa verensokerin tasapainottamisessa ja laskea kokonaiskolesterolia ja triglyseridejä kohottaen HDL:n, eli hyvän kolesterolin arvoja.

Professori Pandeyn tutkimuksen ensimmäiset kokeet todistivat voikukan juuriuutteen pakottavan aggressiivisen ja lääkkeille vastustuskykyisen KML-verisyövän, eli kroonisen myeloonisen leukemian, solun apoptoosiin, eli tappamaan itsensä. Jatkotutkimuksissa selvisi, että jatkuva hoito pienillä annoksilla voikukan juuriuutetta tappoi tehokkaasti useimpia syöpäsoluja. Näillä tutkimustuloksilla ryhmä sai ensimmäisen apurahan windsorilaiselta Seeds 4 Hope –järjestöltä.

Epäusko johti vakaumukseen

Siyaram Pandey myöntää olleensa ensin epäuskoinen tohtori Carolyn Hammin, paikallisen syöpään erikoistuneen lääkärin, lähestyttyä häntä aiheella voikukkateetä nauttineista syöpäpotilaista, jotka tuntuivat tervehtyvän muita nopeammin. Hamm sanoi tulosten olevan kenties sattumaa, mutta ei haittaisi tutkia asiaa.

Pandey tutki ensin kirjalliset lähteet ja löysi vain yhden artikkelin, jonka mukaan voikukalla voisi olla syöpää parantavia ominaisuuksia. Siitä huolimatta professori keräsi jatko-opiskelijoidensa avustuksella tuoretta voikukkaa ja hienonsi ne veden kanssa sekoittimessa kehittäen näin helpon reseptin tutkimuksia varten. He kokeilivat uutetta useisiin kaupallisesti saataviin leukemiasoluihin ja suureksi yllätykseksi uute aiheutti apoptoosin, eli solujen itsemurhan. Vielä yllättävämpää oli se tosiasia, että voikukan uute ei ollut myrkyllistä tavallisille soluille.

Luonnonmukaisen lääketieteen harjoittaja Gary Reynolds kertoo voikukan lääkekäytön historian olevan hyvin tunnettu. On silti tavallista tavanomaisen lääketieteen edustajien ensin nyrpistävän nenäänsä luonnonmukaiselle lääketieteelle, mutta tutkimustensa jälkeen ovat kaikki tulleet samaan johtopäätökseen ja huomanneet, miten tehokas ja laaja lääkekaappi luonnolla on tarjota ja siitä on jo tuhansien vuosien käyttökokemuksia.

Voikukka on niin arvostettu, että se löytyy Yhdysvaltojen kansallisesta lääketietokirjasta (US National Formulary) ja vastaavista farmakopia-kirjoista Unkarissa, Puolassa, Sveitsissä ja Venäjällä. Se on yksi kuudesta tärkeimmistä yrteistä kiinalaisessa lääkerohtolistassa. Se on myös kansainvälisesti tunnettu kauppayrtti.

Yhdysvaltain maa- ja metsätalousministeriön julkaisema 500-sivuinen ohjekirja kasviksien ravintoarvoista ”Composition of Foods” listaa voikukat sijalle 4 kokonaisravintoarvoilla mitattuna. Minnich kirjassaan kasvisten, viljojen ja siementen ravintoarvoista ”Gardening for better Nutrition” sijoittaa voikukan jaetulle sijalle 9.

Voikukka on luonnon viherkasveista paras beetakaroteenin lähde, mistä muodostuu A-vitamiinia ja kaikista ruoista kolmanneksi paras A-vitamiinin lähde, heti turskanmaksaöljyn ja naudanmaksan jälkeen! Voikukassa on myös runsaasti kuitua, rautaa, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, fosforia sekä B-vitamiineja, tiamiinia ja riboflaviinia. Ne ovat myös hyvä proteiinin lähde.

 

Alkuperäinen artikkeli:

http://preventdisease.com/news/12/042312_Canadian-Researchers-Studying-Anti-Cancer-Potential-of-Dandelion-Tea-and-Extract.shtml

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat