Kevätauringon aikaan on hyvä vaihtaa huonekasvien mullat

Huonekasvit alkavat kasvaa lisääntyvässä auringonvalossa. On kasvien mullanvaihdon ja leikkauksen aika.

Huonekasvit tarvitsevat uutta multaa ja tilavamman ruukun, kun entinen ruukku on käynyt liian ahtaaksi. Nopeakasvuisille lajeille ruukun joutuu vaihtamaan joskus montakin kertaa vuodessa. Keväällä on kuitenkin aika tarkistaa kaikkien kasvien kunto ja tehdä vuosihuolto.

Talvella kasvit ovat vähäisen valon takia lepotilassa. Ne eivät kasva, ja lehdet putoilevat. Jotkut kasvit, kuten ihmeköynnös tai kohtalonköynnös, saattavat pudottaa kaikki lehtensä talvella ja herätä silti eloon kevään koittaessa.

Kuiva talvinen huoneilma vaivaa kasveja. Niiden vastustuskyky heikkenee monesti jopa niin, että punkit, ripsiäiset ja kirvat pystyvät hyökkäämään kasviin.

Toisinaan on paikallaan heittää pois vanhoja, ränsistyneitä kasveja. Hyväkuntoiset kasvit ansaitsevat istutuksen uudelleen ruukkuun, joka on halkaisijaltaan pari senttiä entistä suurempi. Upeiden viherkasviryhmien salaisuudeksi paljastuvat usein riittävän kookkaat ruukut. Ennen mullanvaihtopäivää hankitaankin uusia, suurempia ruukkuja.

Paras ruukkutyyppi riippuu kastelijan tottumuksista. Lasittamattomassa saviruukussa multa kuivuu nopeammin kuin muoviruukussa, joten saviruukku on huolettomampi kastella. Altakasteluruukku on kesällä kätevä, mutta talvella on muistettava, että siinäkin mullan tulisi saada kuivahtaa kastelujen välillä.

Kukkamulta hankitaan useimmiten kaupasta. Hyvässä kukkamullassa on vaaleaa, vähän maatunutta rahkaturvetta, joka antaa mullalle ilmavuutta ja sitoo hyvin vettä. Turpeen lisäksi multaseos sisältää hiekkaa ja lannoittavia aineita.

Mullanvaihto aloitetaan kastelemalla kasvit hyvissä ajoin. Kaikkia kasveja ei ole tarpeen istuttaa suurempaan ruukkuun, vaan monille riittää juuripaakun ravistelu ja istutus samaan ruukkuun uuden mullan kanssa. Järkevä mullanvaihtaja aloittaa suurimmista kasveista, jotka siirretään vielä suurempaan ruukkuun. Ruukun pohjalle laitetaan kerros multaa, juuripaakku sijoitetaan päälle ja reunat täytetään uudella mullalla, joka painetaan käsin tiiviiksi.

Mullanvaihdon yhteydessä kookkaita kasveja jaetaan. Monien kasvien ulkonäkö paranee leikkaamalla vanhoja ja outoon suuntaan kasvaneita versoja pois. Hyönteisten vaivaamat kasvit voivat vielä piristyä uuteen elämään, kun niitä leikataan reilusti.

Uusille pistokkaille jäävät pienimmät ruukut. Paavalinkukan lehdet lähtevät kasvamaan helposti, kun lehti, jossa on parin sentin pätkä lehtiruotia istutetaan multaan niin syvälle, että lehden alareuna on mullan pinnan tasalla. Päälle laitetaan huppu muovipussista, ruukku sijoitetaan valoisalle ikkunalle ja multa pidetään muutamia viikkoja tasaisen kosteana.

Varsipistokkaat juurtuvat usein helposti vesilasissa. Kultaköynnös, jukkapalmu ja rahapuu sekä monet muut huonekasvit tekevät juuria puhtaassa vedessä. Vaikeampi juurrutettava on ihmeköynnös, jonka juurruttaminen onnistuu perimätiedon mukaan silloin, kun pistokas on otettu maaliskuussa nousevan kuun aikaan.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat