Kilpirauhaselle hyödyllisiä yrttejä

Ellei satu sairastamaan kilpirauhassairautta, ei välttämättä tule ajatelleeksi kilpirauhasen roolia ihmiskehossa. Pieni umpieritteinen rauhanen kaulamme alapuolella säätelee kehomme aineenvaihduntaa. Jos kilpirauhanen ei toimi kunnolla, koko elimistö kärsii. Yleensä kilpirauhasongelmat voidaan jakaa kolmeen kategoriaan: Liikatoimintaan eli hypertyreoosiin, vajaatoimintaan eli hypotyreoosiin sekä suurentuneeseen kilpirauhaseen, jonka oireisiin kuuluu kyhmyt.

Ikävä kyllä kilpirauhassairaudet diagnosoidaan usein väärin, sillä niiden oireet ovat samat kuin monilla muillakin taudeilla. Oireisiin kuuluvat muun muassa painon vaihtelu, krooninen väsymys, masennus, ihon ja hiusten kuivuus, ummetus, ripuli ja kuukautisten epäsäännöllisyys. Vielä vaikeamman diagnosoinnista tekee se, että kolmella eri kilpirauhassairaustyypillä on paljon yhteisiä oireita.

On hyvin tärkeää käydä lääkärin puheilla ennen kilpirauhassairauden hoitamista yrtein tai lääkkein. On tärkeä antaa ammattilaisen tunnistaa oireet ja sairaus. Ennen lääkitsemistä on oltava selvillä kilpirauhashoitojen vaikutuksista ihmiskehoon. Jotkut yritit esimerkiksi parantavat yleisesti kilpirauhasterveyttä, osa tepsii vain liikatoimintaan ja voivat samalla olla vaaraksi niille, jotka kärsivät vajaatoiminnasta.

Suurin osa kilpirauhastoimintaan vaikuttavista yrteistä ei toimi kuten lääkäreiden määräämät lääkkeet, jotka yrittävät korvata kilpirauhashormoneja, laskea hormonituotantoa tai pienentää kilpirauhasta. Sen sijaan yrtit voivat tukea kilpirauhasen toimintaa ja näin ennaltaehkäistä sairauksia sekä vauhdittaa paranemista. Joidenkin lääketieteellisten tutkimusten mukaan ei ole selviä todisteita siitä, että perinteinen yrttihoito voisi parantaa kilpirauhassairauksia. Toisaalta eräiden tutkimusten mukaan yrtit voivat torjua sairauden uusiutumista, helpottaa oireita sekä parantaa vasta-ainetuotantoa ja kilpirauhasen toimintaa. Esittelemme kymmenen yrttiä, joista voi olla hyötyä kilpirauhaselle.

Kaunopunahattu.
Kaunopunahattu.

Kaunopunahattu

Suorittu yrtti, joka parantaa immuunijärjestelmää. Kaunopunahatusta on apua varsinkin niille, jotka kärsivät kilpirauhasen liikatoiminnasta tai sen tulehduksesta. Eräs yli 20 vuotta autoimmuunisairauksia tutkinut asiantuntija antaa potilailleen kaunopunahatun juuria, eikä ole juuri törmännyt haittavaikutuksiin.

Lakritsikasvi

Yrtti ylläpitää rauhasten tasapainoa, mikä tekee väsymyksestä kärsivistä kilpirauhaspotilaista usein energisempiä. 2011 texasilainen lääketieteellinen instituutti Institute of Biosciences and Technology eristi synteettisesti johdettuja glykyrretiinihapon rakenneosia. Glykyrretiinihappo on tärkeä lakritsin ainesosa, sitä kutsutaankin myös lakritsihapoksi. Lakritsihapon havaittiin estävän vaarallisten kilpirauhassyöpäsolujen kasvua. Lakritsikasvilla on siis valtavasti lääketieteellistä potentiaalia muun muassa kilpirauhassyövän torjumisessa.

Akankaali

2013 403 lievästä kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivää potilasta osallistui tutkimukseen, jossa selvitettiin akankaalin vaikutuksia. Potilaille annettiin akankaaliuutetta joko tabletteina tai tippoina. Tiedemiehet seurasivat tabletin saaneiden potilaiden oireiden kehitystä. Selvisi, että akankaalilla on vain positiivisia vaikutuksia kilpirauhasen toimintaan eikä juurikaan sivuvaikutuksia. Akankaali siis kykenee lievittämään kilpirauhasen lievää liikatoimintaa; joidenkin tutkijoiden mukaan yrtillä voidaan jossain vaiheessa korvata osa PTU:n ja metimasolin kaltaisista lääkityksistä.

Ashwaganda

Ashwaganda-yrtillä on antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat kilpirauhaseen suoraan hormonituotannolla. Hormonitasapainon ylläpitämisen lisäksi ashwaganda parantaa immuunijärjestelmää, torjuu stressiä ja voi parantaa tulehduksia.

Rasvalehdet eli bakopat

Tutkijoiden mukaan bakopalla kyetään torjumaan kilpirauhasen vajaatoimintaa. Rasvalehdet voivat säännöstellä kilpirauhasen hormonipitoisuuksia jopa 41 prosentilla ilman sivuvaikutuksia.

Aralehdet.
Aralehdet.

Aralehdet

Siperian ginsenginä tunnetut aralehdet ovat hyödyllisiä yrttejä sekä kilpirauhasen liika- että vajaatoiminnasta kärsiville. Yrtin uskotaan hoitavan vajaatoimintaa hormonitasoja säätelemällä. Yrtti sisältää aineita, jotka ovat hyväksi kateenkorvalle ja adrenaliinirauhaselle.

Rakkolevä

Kilpirauhasen vajaatoiminnan lisäksi rakkolevä hoitaa monia muitakin vaivoja. Tämä merilevä sisältää paljon luonnollista jodia, jonka tiedetän vaikuttavan kilpirauhaseen. Rakkolevän aineet auttavat kilpirauhasta toimimaan normaalisti ja ne voivat pienentää suurentunut kilpirauhasta eli struumaa. Levä voi nostaa kilpirauhasen hormonituotannon määrää, mikä ehkäisee kilpirauhassairauksien kehittymistä.

Pellavansiemen

Pellavansiemenissä on paljon rasvahappoja (etenkin omega-3), jotka ovat hyväksi kilpirauhaselle. Marylandin yliopiston lääketieteellisen keskuksen mukaan omega-3-rasvahappoa sisältävät ruoat lisäävät kilpirauhashormonien tuotantoa. Tämä ehkäisee rauhasen vajaatoimintaa.

Musta saksanpähkinä

Merenelävien ohella musta saksanpähkinä kuuluu parhaisiin jodilähteisiin. Jodi on myös kilpirauhasen toiminnan kannalta hyvin tärkeä ravintoaine. Jodin puute voi johtaa useisiin oireisiin, kuten väsymykseen, masennukseen, mielenhäiriöihin ja kilpirauhasen suurentumiseen.

Sitruunamelissa

Minttuihin kuuluva sitruunamelissa on mainio yrtti! Tutkijoiden mukaan se hoitaa kilpirauhasen liikatoimintaa. Se laskee kilpirauhashormonien tuotantoa ja helpottaa liikatoimintaan liittyviä oireita.

Alkuperäinen artikkeli englanniksi Underground Health -sivuilla.

3 kommenttia

  1. Miten voi olla vaarallista luonontuotteet jos ne kerta parantavat ihmisiä on tiettyjä sairauksia että lääketiede ei pysty vastaamaan ja on tiettyjä ihmisiä että eivät vaikuta lääkkeet ollenkaan mitään niin kyllä se on minusta niin että sellainen ihminen kyllä on saatava ne lääkeyrtit jostain muualta kuin reseptilääkkeistä jos ei niistä ole mitään hyötyä tälläiselle ihmiselle . Ja olen hiukan vastaan että tuomitaan sellaiset ihmiset johonkin tiettyyn maineeseen, eivät kaikki ole sellaisia miltä vaikuttavat, tulee mieleeni sellainen että pitäisikö sitten nämä ihmiset joihin ei lääke vaikuta niin miten pitäisi olla minne ne menisivät sitten kysyn vain?
    Olen kielteisesti vastaan tuota väitettä.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Kyllä olen samaa mieltä sinun kanssa asioista, minä en pysty itse syömään ollenkaan mitään lääketieteen ihmeitä ja olenkin samaa mieltä sinun kanssasi siitä että ainoa on sitten se että ottaa itse selvän asioista ja selvittää sen ,onhan tämä nykyinen tietokone hallinta hyvä ominaisuus siihen ja kaikkea voi katsoa sieltä, koittaa ja jos ei käy niin lopettaa tuon aineen sitten tai jonkun muun tuotteen eihän sitä kannata koittaa kun melkein tietää mikä on on hyvä ja mikä paha,nimittäin menee luonteistuote liikkeeseen niin he kyllä on sellaisia ihmisiä jotka tietävät ja voihan sitä ottaa kanssa itsekkin selvää asioista.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat