Makeutusaine sukraloosi aiheuttaa diabetesta
Jo vuosikymmeniä sukraloosia on markkinoitu ”turvallisena” sokerin korvikkeena, oletettavasti diabeteksen estämiseen tai oireiden vähentämiseen, mutta sen on havaittu edistävän diabetesta ihmisissä.
Keinomakeutusaine sukraloosi (E955) on tavallista sokeria (sakkaroosi) 600 kertaa makeampaa ja sitä on markkinoitu lukuisilla tuotemerkeillä. Sen on huomattu äskettäin aiheuttavan koehenkilöissä diabetesta edistäviä vaikutuksia, huolimatta kalorittomuudesta ja luokituksesta ”ravintosisällötön makeutusaine”.
Uusi Diabetes Caressa julkaistu tutkimus, jota johtivat Missourin St. Louisissa Washington -lääketieteellisen yliopiston Center for Human Nutrition-keskuksen tutkijat, lähti selvittämään tutkimuksessaan sukraloosin vaikutuksia aineenvaihduntaan ylipainoisissa koehenkilöissä, jotka eivät käyttäneet ravintosisällöttömiä makeutusaineita. 17 merkittävästi ylipainoista koehenkilöä kävi läpi 5-tuntisen sokerirasituskokeen satunnaistetusti kahdella erillisellä vastavuoroisella kerralla, joita edelsi joko sukraloosin (koeryhmä) tai veden (kontrolliryhmä) nauttiminen 10 minuuttia ennen sokerirasitusta (glukoosi).
Raportoidut tutkimustulokset olivat:
Kontrolliryhmään verrattuna sukraloosin nauttiminen ennen rasituskoetta aiheutti:
1) Suuremman nousun veren glukoosipitoisuudessa (4,8 ± 0,3 verrattuna 4,2 ± 0,2 mmol/L; P = 0,03)
2) Insuliinin määrän lisääntymisen 20 ± 8 % ajan funktiona käyrän alle jäävässä pinta-alassa (AUC) (P < 0,03)
3) Insuliinin erityksen huippuarvo kasvoi 22 ± 7 % suuremmaksi (P < 0,02)
4) Insuliinin poistuminen hidastui 7 ± 4 % (P = 0,04)
5) Insuliiniherkkyysindeksi (SI) väheni 23 ± 20 % (P = 0,01)
Toisin sanoen yksi ainoa annos sukraloosia johti 0,6 mmol/L nousuun veren glukoosipitoisuudessa, 20 % nousuun insuliinitasoissa, 22 % korkeampaan insuliinin tuotannon huippuarvoon ja 7 % hidastumiseen insuliinin poistumisessa, mikä on selvä merkki vähentyneestä insuliiniherkkyydestä.
Johtopäätös
”Nämä tulokset osoittavat sukraloosin vaikuttavan glykeemisiin ja insuliinin vastineisiin suun kautta nautittuun glukoosiin ylipainoisissa ihmisissä, jotka eivät normaalisti käytä ravintosisällöttömiä makeutusaineita.”
Keskustelua
Huolimatta tosiasioista, että ennen sukraloosin hyväksyntää tehdyissä tutkimuksissa löydettiin laajoja haittavaikutuksia eläinkokeissa (katso The Bitter Truth about Splenda), amerikkalaiset ja kansainväliset elintarvikevalvonnan viranomaiset, mukaan lukien FDA, pitävät sitä nykyään täysin turvallisena päivittäiseen käyttöön. (Eviran mukaan ADI = 15 mg/kg/vrk, eli 1200 mg päivässä 80-kiloiselle!)
Sama koskee muita keinomakeutusaineita, kuten aspartaami (E951), joka huolimatta sen tunnetuista yhteyksistä aivovaurioihin ja yli 40 dokumentoidusta haittavaikutuksista on hyväksytty jo yli 90 maassa. (Eviran mukaan ADI = 40 mg/kg/vrk, eli 3200 mg päivässä 80-kiloiselle!)
Elintarviketeollisuus on suurelta osin vastuussa siitä, että keinotekoisia kemiallisia makeutusaineita, kuten aspartaami (E951), neotaami (E961, ei hyväksytty vielä Suomessa), sakariini (E954) ja sukraloosi (E955), tuputetaan kansalle ”turvallisina kalorittomina makeutusaineina”, huolimatta ilmiselvistä tutkimustuloksista päinvastaisesta ja siitä tosiasiasta, että luonnon oma kaloriton vaihtoehto stevia (E960) on ollut turvallisesti käytössä jo yli 1500 vuotta.
Amerikan Diabetesjärjestö ADA esimerkiksi ei piilottele millään tavalla yhteistyötään sukraloosi-makeutusaine Splendan valmistajaan McNeil Nutritionalsiin, huolimatta ilmiselvistä eturistiriidoista. Verkkosivuillaan ADA kuvailee McNeil Nutritionalsia ”kansalliseksi strategiseksi yhteistyökumppaniksi” ja kehuu heitä ”sitoumuksesta diabetesta sairastavien ihmisten ja perheiden auttamiseen keskittymällä diabetesyhteisön ravitsemuksellisiin tarpeisiin.” McNeil Nutritionals sponsoroi ADA:n ”Päivän reseptiä” sekä tarjoaa erilaisia koulutuksen työkaluja ja tietoa kuluttajille ja terveydenhoidon ammattilaisille.
Tästä mukavan läheisestä yhteistyöstä huolimatta tutkimukset sukraloosin haittavaikutuksista lisääntyvät. Viimeaikaisimmat kemikaalin tutkimukset viittaavat siihen, että se saattaa olla osaltaan syynä seuraaviin terveyden ja ympäristön ongelmiin:
- Suoliston tulehdustaudit (IBD): Eräs New Jerseyn lääketieteellisen yliopiston tutkija on sitä mieltä, että sukraloosi saattaa aiheuttaa maailmanlaajuisesti lisääntyvässä määrin IBD-tauteja, kuten Crohnin tauti ja haavainen paksusuolen tulehdus (CU). Artikkelissaan Xiaofa Qin kuvailee, miten Kanadasta tuli yksi maailman eniten suoliston tulehdustaudeista kärsivistä maista, oltuaan ensin pitkään yksi vähiten niistä kärsineistä. Hänen mukaansa osasyy on Kanadassa laajalti elintarvikekäyttöön hyväksytty sukraloosi, jo vuonna 1991 yhtenä ensimmäisistä maailman maista.
- Vahingoittaa suolistoflooraa ja ruoansulatuksen terveyttä: Tutkimus vuodelta 2008 osoitti, että sukraloosin antaminen rotille FDA:n päivittäisannoksen alittavissa määrissä aiheutti:
1) Useiden hyödyllisten suolistobakteerien vähenemistä
2) Ulosteiden pH:n nousun
3) Suun kautta nautittujen lääkkeiden imeytymistä rajoittavien P-glykoproteiinin ja entsyymien CYP3A4 ja CYP2D1 lisääntymisen
- Migreenit: Headache-lehdessä julkaistiin vuonna 2006 tutkimusraportti, jossa todettiin että lääkäreiden kannattaa ottaa huomioon se mahdollisuus, että sukraloosi laukaisee migreenejä.
- Ympäristössä hajoamattomuus: Kuten monet muutkin orgaaniset saasteet hyönteismyrkyissä, myös sukraloosi on poikkeuksellisen vastustuskykyinen hajoamiselle, sekä ympäristötekijöiden prosesseille (mikrobien hajotus, hydrolyysi, maaperän sorptio) että kehittyneille puhdistusprosesseille (klooraus, otsonointi, aktiivihiilen sorptio ja UV-säteily). Sukraloosi keksittiin sattumalta hyönteismyrkkyjen kehitystyössä ja on sukua DDT:lle (kloorattu hiilivety). Tutkijoiden mielestä sukraloosi on loistava antropogeenisen toiminnan jäljitin, kuten tappavat radioisotoopit Uraani-238 ja plutonium-239, joilla on hyvin pitkä puoliintumisaika. Uusien tutkimusten mukaan vain 11 % sukraloosista poistuu juomaveden puhdistuksessa, kun sitä testattiin 28 miljoonan ihmisen juomavedestä.
- Ympäristömyrkky: Sukraloosin on havaittu muuttavan äyriäisten fyysisiä ja käyttäytymisominaisuuksia, mikä on johtanut tutkijoiden varoituksiin kemikaalin mahdollisista laajemmista ekologisista vaikutuksista.
Alkuperäinen artikkeli: http://www.greenmedinfo.com/blog/splenda-sucralose-found-have-diabetes-promoting-effects-1
On mielenkiintoista, että ihmisille tosiaan syötetään ympäristömyrrkyjä. Muita ympäristömyrkkyjä ovat ainakin fluori fluoritablettien muodossa sekä elohopea, jota ei onneksi enää paljon tungeta hampaisiin mutta rokotteisiin kylläkin.
Milloinkahan tulee se päivä että kansa herää siihen että millanen ”klobaali holokaust” on käynnissä.
Ei kait sitä vielä vuosikymmeniä ole markkinoitu, kun sai luvan vuonna 2004 Euroopan unionissa. Mutta myös ympäristö ongelmaa selvitetään, koska kysessä om kloorattu hiilivety, joka hajoaa hitaasti luonnossa, niin on alettu tukimaan rikastuuko se ravintoketjussa. Aika näyttää miten tämänkin käy.