Piparjuuri ehkäisee syöpää

Halusitpa torjua flunssan, hengitystiesairaudet, nielutulehdukset tai virtsatieinfektiot, piparjuuri on se mitä tarvitset.

Piparjuurta on käytetty useiden eri vaivojen hoidossa satojen vuosien ajan. Lähes kaikkia piparjuuren osia voidaan hyödyntää lääkinnässä. Juuriosasta valmistettu tee irroittaa limaa, kun taas kukista valmistettu tee auttaa flunssaan. Juurista voidaan valmistaa haude, jolla hoidetaan nivelkipua asettamalla haude kipukohtaan. Lisäksi piparjuuren raa’oilla lehdillä on kivua lievittävä vaikutus, päänsärky voidaan poistaa asettamalla haude otsaa vasten. Lisäksi piparjuuriuutteella on antibioottisia vaikutuksia, ja sen on osoitettu tehoavan patogeenisiin sieniin.

Piparjuuri on monivuotinen kasvi, joka on sukua sinapille, kaalille ja muille ristikukkaisille. Huolimatta pitkästä historiastaan yrttirohtona, piparjuuren mielenkiintoisin terveydellinen hyöty lienee sen syöpää ehkäisevä vaikutus, jotka ovat löytyneet tuoreiden tutkimusten myötä.

Glukosinolaatit ja syöpä

Piparjuuri sisältää huomattavan määrä glukosinolaatteja, joilla on syöpää torjuva vaikutus. Ne tehostavat maksan kykyä neutraloida karsinogeeneja ja voivat hidastaa kasvainten kasvua. Vaikka parsakaali, ruusukaali ja muut ristikukkaiset vihannekset sisältävät näitä yhdisteitä, piparjuuressa on yli 10-kertainen määrä glukosinolaatteja verrattuna parsakaaliin.

Glukosinolaatit saavat aikaan piparjuuren, wasabin ja sinapin tulisen maun. Piparjuuren yleisimmät yhdisteet ovat sinigriini ja glukonasturtiini. Glukosinolaatit hajoavat elimistössä isotiosyanaateiksi ja indoleiksi. Niiden uskotaan olevan tärkeimpiä yhdisteitä, jotka saavat aikaan piparjuuren ja muiden ristikukkaisten syöpää ehkäisevän vaikutuksen.

Illinoisin yliopiston tuoreen tutkimuksen perusteella voidaan tehdä johtopäätös, että suurina määrinä piparjuuren sisältämät glukosinolaatit voivat kasvattaa henkilön vastustuskykyä syövälle. Toinen tutkimusta vetäneistä tutkijoista, Mosbah Kushad, kertoi: ”glukosinolaatit tehostavat maksan kykyä neutraloida karsinogeeneja, ja itse asiassa ne voivat hillitä jo olemassa olevien pahalaatuisten kasvaimien kasvua. Lukuisista eri piparjuurilajikkeista tekemämme analyysit osoittavat, että ne sisältävät runsaasti näitä yhdisteitä.” Kushadin tutkimus myös paljasti, että piparjuuri on yksi harvoista lääkinnällisistä kasveista, joiden syöpää ehkäisevä vaikutus tehostuu käsiteltäessä. Hän jatkaa: ”piparjuuri sisältää entsyymiä, joka pilkkoo glukosinolaatteja yhdisteiksi, joilla on syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. Eli piparjuuren käsittelystä on hyötyä. Se vapauttaa entsyymin, ja kun se pääsee kosketuksiin glukosinolaatin kanssa, ne hajoavat yhdisteiksi, jotka ovat erittäin hyödyllisiä ravitsemuksellisesti.”

Toisessa hiljattain julkaistussa tutkimuksessa Skotlannin Dundeen yliopistosta on esitetty mahdollinen mekanismi, jolla piparjuuren ja muiden kaali-suvun kasvien sisältämien glukosinolaattien syöpää ehkäisevä vaikutus syntyy. Tutkijoiden mukaan isotiosyanaatit ja indolit vaikuttavat syövältä suojaaviin geeneihin aktivoimalla tiettyjä transkriptiotekijöitä sekä inaktivoimalla proinflammatorisen ydintekijä-kB:n. Isotiosyanaatit ja indolit vaikuttavat myös solusyklin keskeytymiseen ja stimuloivat apoptoosia.

Biokemiallisella tasolla vaikuttaa siltä, että kaalien suotuisat vaikutukset johtuvat glukosinolaateista. Erityyppisten syöpien esiintyvyyden lasku on yhteydessä kaalikasvien kulutukseen. On myös viitteitä siitä, että glykosinolaatit ja niiden hydrolyysituotteet vähentävät syöpäriskiä.

Cornellin yliopiston eläintieteiden osaston mukaan glukosinolaatteja ja niiden johdannaisia sisältävät vihannekset suojaavat perä- ja paksusuolensyövältä. Ne myös tehostavat monien neutraloinnissa käytettävien maksan entsyymien toimintaa.

Poskiontelontulehdus, virtsatieinfektio sekä muut terveyshyödyt

Piparjuuresta eristettyä mehua tai murskaa on käytetty poskiontelontulehduksen aiheuttaman epämukavuuden lievityksessä. Perinteisesti poskiontelotulehdukseen on annettu puoli teelusikallista raastettua piparjuurta laimentamattomana aamulla ja iltapäivällä. Nauttimisen jälkeen ei tule juoda tai syödä mitään kymmeneen minuuttiin. Päässä tuntuu voimakas tunne, jonka jälkeen tunnet kuinka poskiontelot avautuvat. Nauttiminen voi aiheuttaa hikoilua tai kyynelehtimistä.

Antibioottisten vaikutustensa vuoksi piparjuurta voi käyttää myös virtsatieinfektioiden hoidossa. Se myös tuhoaa bakteerit, jotka aiheuttavat keuhkoputkentulehduksen, yskän ja vastaavia sairauksia. Saksan komissio E (FDA:n saksalainen vastine) on hyväksynyt piparjuuren käytön lisähoitona reseptilääkkeiden ohella virtsatieinfektioiden hoidossa. Piparjuuren kemikaalien uskotaan erittyvän virtsaan, jolloin antibioottinen vaikutus välittyy virtsarakkoon. Niiden arvellaan aktivoivan tiettyjä entsyymejä, jotka auttavat estämään myrkkyjä kertymästä virtsarakkoon. Lisäksi piparjuuri lisää virtsaneritystä, minkä vuoksi bakteerit ja muut tulehdusta aiheuttavat tekijät poistuvat normaalia nopeammin rakosta.

Eräs kaikkein voimakkaimmista piparjuuren glykosideista, sinigriini, helpottaa nesteen kertymisen aiheuttamia oireita, sillä se stimuloi verenkiertoa hiusverisuonissa.

Piparjuuren ja viinietikan yhdistelmää on käytetty tehokkaasti tali-ihottuman hoidossa.

Piparjuuri stimuloi verenkiertoa hiusverisuonissa ihon alla ja ihon pintakerroksessa. Tämän vuoksi yrtti on erittäin tehokas linimentti, jota voidaan käyttää hieronnassa lihasjumien ja -kivun lievityksessä sekä kivuliaan niveltulehduksen, nivelreuman ja kroonisen reuman aiheuttaman kivun lievityksessä. Ulkoisesti levitettynä piparjuurta on käytetty rinnanahdistuksen lievityksessä. Saksan komissio E suosittelee piparjuuren ulkoista käyttöä hengenahdistuksen kuten myös lievän lihassäryn hoidossa.

Syöpää ehkäisevän vaikutuksen lisäksi piparjuuresta eristetyillä glukosinolaateilla on muita mielenkiintoisia terveyshyötyjä. Glukosinolaatit suojaavat kasveja myrkyiltä ja ympäristövaikutuksilta.

Tuoreiden tutkimusten mukaan glukosinolaatit voivat vaikuttaa vastaavalla tavalla ihmisiin. Ne voivat suojata altistuessamme elinympäristömme myrkyllisille kemikaaleille. Venäläistutkimuksessa tutkittiin piparjuuresta valmistetun uutteen antimutageenisia vaikutuksia. Tutkimuksessa havaittiin, että kasviuutteilla ja niiden yhdistelmällä oli kyky vähentää ympäristöperäisten mutageenien perimää vahingoittavaa vaikutusta.

Yhteenveto

”Piparjuuri on yksi harvoista lääkinnällisistä kasveista, jonka käsittely tehostaa sen syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia.”

Piparjuuren, Armoracia rusticanan, glukosinolaatit voivat parantaa ihmisen vastustuskykyä syövälle ja ympäristön myrkyille. Ne ovat voimakkaita antioksidantteja, ja ne voivat lievittää poskiontelontulehduksen oireita ja hengitystieongelmia. Glukosinolaatit ovat luontaisia antibiootteja, jotka auttavat moniin eri vaivoihin. Ne tappavat monia bakteereja ja sieniä sekä stimuloivat verenkiertoa tulehdusalueille, jolloin kuona-aineet poistuvat nopeammin kyseiseltä alueelta.

Mosbah Kushad, Illinoisin yliopiston syöpätutkimuksen vastaava tutkija, on tutkinut myös parsakaalia, ruusukaalia ja muita ristikukkaisia vihanneksia, jotka sisältävät glukosinolaatteja. Hänen havaitsi tutkimuksessaan, että piparjuuri sisältää huomattavasti suurempia pitoisuuksia.

”Piparjuuri sisältää yli 10-kertaisen määrän glukosinolaatteja verrattuna parsakaaliin, joten piparjuurta ei tarvitse nauttia paljon jotta siitä hyötyy.” Pieni nokare pihvin päälle riittää terveellisten vaikutusten saamiseen.

 

Lähde: Life Extension

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat