Silikonilla on shampoopullon kyljessä monta nimeä

Kosmetiikka kuuluu nykyihmisen arkeen. Sen tarkoitus on paitsi kaunistaa, myös suojata ja puhdistaa sekä pitää hyvässä kunnossa. Mutta entä kosmetiikan turvallisuus?

Kosmetiikkatuotteiden turvallisuudesta vastaavat valmistajat, maahantuojat ja kauppa. Turvallisuutta valvovat Kuluttajavirasto ja lääninhallitukset yhdessä kuntien terveystarkastajien kanssa. Kosmetiikalle on olemassa tiukat tuoteturvallisuuslait, jotka suojaavat kuluttajaa. Säännöksissä asetetaan tiettyjen ainesosien käytölle enimmäismäärät sekä muita rajoituksia. Myös tuotteen ulko- ja päällysmerkinnät on määritelty säännöksissä. Merkinnöissä oleva puute on yhtä lailla turvallisuusrikkomus kuin esimerkiksi kielletyn aineen käyttäminen. Hankaluutta kuluttajille aiheuttavat kuitenkin vaikeaselkoiset tuotenimet. Esimerkiksi shampoon kyljessä olevasta tuoteselosteesta ei silikoni erotu kovin selvästi, sillä sille on annettu erilaisia nimiä.


Pahimmat kosmetiikan sisältämät aineet ovat hajusteet sekä säilöntäaineet. Tuotteista voimakkaimpia ovat hiusvärit ja permanenttiaineet, miedoimpia ja vähiten allergisoivia taas öljypohjaiset tuotteet. Joku ihminen saattaa kuitenkin herkistyä tietyille aineille helpommin kuin toinen. Yleisimpiä kosmetiikan aiheuttamia oireita ovat kaikenlaiset ihoärsytykset ja allergiat. On myös aineita, joiden tiedetään herkästi allergisoivan, mutta jotka kosmetiikassa silti sallitaan. Näistä ainesosista on tuotteen kyljessä oltava erityismerkintä eli huomiointi siitä, että tuote sisältää erityisesti tätä ainetta.

Luonnonkosmetiikka koetaan yleisesti terveelliseksi ja turvalliseksi. Luonnonkosmetiikassa on kuitenkin paljon rohdoksia, jotka saattavat aiheuttaa ihon ärsyyntymistä. Silti näitä tuotteita ei voida kieltää, koska oireita saavien ryhmä on prosentuaalisesti pieni. Kuluttajavirasto tutkii kosmetiikasta muun muassa sen, kuinka paljon niistä imeytyy eri ainesosia ihoon. Sallittu määrä on puoli prosenttia. Eläimillä testattuna suuremmat määrät ovat vaikuttaneet lisääntymiseen ja painoon negatiivisesti sekä altistaneet syövälle.

Herkistyminen on myös suoraan verrannollinen käyttöaikaan. Tästä syystä kosmetiikkamerkkejä kannattaa vaihtaa aika ajoin, jottei iho herkisty liikaa samalla aineelle.

Kannattaa myös muistaa, että aina hinta-laatusuhde ei mene totutun mukaan. Halvempi tuote voi sopia jopa paremmin kuin kallis merkkituote, sillä tuotteen hintaan vaikuttavat myös pakkaus ja merkki. Vasta uutisoitiin raskauden aikaisen kosmetiikankäytön vaikutuksista sikiöön ja lapsen hyvinvointiin. Tutkimustulos oli nykynaisen kannalta ristiriitainen: kosmetiikasta imeytyvät raskasmetallit ja muut aineet ovat sikiölle riski ja siksi naisen kannattaisi käyttää raskausaikana kosmetiikkaa mahdollisimman vähän.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat