Tarkka sopimus helpottaa vuokralaisen elämää

Huolellisesti tehty vuokrasopimus säästää vuokranantajan ja vuokralaisen monelta riidalta.

Vuokralainen voi vaikuttaa oman asuntonsa asioihin vain vähän ilman vuokranantajan lupaa. Sisustamista lukuun ottamatta asunnon ulkonäköä ei saa muuttaa, ja pieniinkin remontteihin pitää pyytää vuokranantajan lupa.

– Vuokralaisen ja vuokranantajan kannattaa tehdä selvä sopimus siitä, kuka valitsee remonttimateriaalit, koska remontti valmistuu ja miten työt hoidetaan, kertoo toiminnanjohtaja Anne Viita Vuokralaisten keskusliitosta.

Jos remontti nostaa asunnon arvoa merkittävästi, asukkaan kannattaa varautua myös vuokran korotukseen.

Asunnon vuokran korottaminen ei ole sopimuskysymys. Vuokran korotuksista on kuitenkin viisainta neuvotella jo sopimuksen tekovaiheessa, ja vuokrasopimukseen kannattaa kirjata mahdollisimman tarkkaan korotusten määrä ja ajankohta.

Vuokranantajan ei ole pakko ilmoittaa sopimukseen kirjatusta säännöllisestä vuokrankorotuksesta erikseen, mutta se on suositeltavaa. Aravavuokranantajien on lain mukaan ilmoitettava korotuksesta kahta kuukautta aikaisemmin.

Sopimuksen vastaisiin vuokrankorotuksiin vuokralainen voi vastata uudella hintatarjouksella. Jos vuokranantaja haluaa pitää hintapyynnöstä kiinni, hän sanoo vuokrasopimuksen irti. Irtisanomisajalta vuokralainen maksaa vanhaa vuokraa.

– Jos vuokrankorotus on kohtuuton paikkakunnan yleiseen hintatasoon nähden, voi asian viedä käräjäoikeuteen. Se on kuitenkin työläs ja raskas prosessi, Viita sanoo.

Yksityinen vuokranantaja voi myydä asuntonsa vuokrattuna. Vuokrasopimuksen ehdot säilyvät kuitenkin samoina myös asunnon uuden omistajan kanssa.

Eniten erimielisyyksiä vuokralaisten ja vuokranantajien välillä syntyy vuokravakuuksista. Asukas ja omistaja eivät aina ole samaa mieltä esimerkiksi siitä, vaatiiko asunto remonttia vuokrasuhteen päätyttyä, vai palautetaanko korjaustöihin varatut rahat.

– Vakuus annetaan vuokrasopimuksen velvoitteiden täyttämiseksi. Jos vuokralainen on hoitanut kaikki velvoitteensa, täytyy vakuus palauttaa välittömästi.

Jokaisen vuokralaisen kannattaa tehdä kuntotarkastus asunnolle ennen kuin muuttaa omia tavaroitaan sisään.

– Kun uusi asukas ja omistaja toteavat yhdessä asunnon kunnon, ei vuokralainen joudu myöhemmin maksamaan vanhoista vahingoista, Anne Viita sanoo.

Muuttajan muistilista

Tee muuttoilmoitus viimeistään viikon kuluessa muutosta. Aikaisintaan sen voi tehdä kuukautta ennen muuttopäivää.

Käännä posti uuteen osoitteeseen ja ilmoita uusi osoite yrityksille, joilta saat laskuja. Monet isot yritykset päivittävät asiakkaiden osoitetietoja väestötietojärjestelmästä.

Ilmoita isännöitsijälle kolmen päivän kuluttua muutosta.

Siirrä sähkösopimuksesi ja päivitä kotivakuutukseesi uuden asuinpaikkasi tiedot.

Jos olet oikeutettu Kelan yleiseen asumistukeen tai opiskelijan asumislisään, hanki tarvittavat asiakirjat hakemuksia varten hyvissä ajoin.

Asenna palovaroitin uuteen asuntoon tai tarkista siellä jo olevan varoittimen toimivuus. Palovaroitin täytyy lain mukaan olla kaikissa asuinhuoneistoissa.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat