10 loistavaa sisäilmaa puhdistavaa huonekasvia

Huonekasvit eivät ole vain koristeita, vaan ne pystyvät tehokkaasti puhdistamaan sisäilmaa. Huonekasvit tuottavat happea ja poistavat hiilidioksidia, mutta ne kykenevät neutraloimaan myös ilmansaasteita, kuten orgaanisia yhdisteitä bentseeniä, formaldehydiä, tolueenia ja ksyleeniä (dimetyylibentseeni). Ne myös vähentävät huoneilman mikrobeja ja nostavat ilmankosteutta.

Jotkut huonekasvit ovat muita tehokkaampia tässä sisäilman puhdistamisessa, joten tässä artikkelissa käydään läpi 10 kotiin ja toimistoon soveltuvaa huonekasvia, jotka erottuvat joukosta ihmeellisillä puhdistamiskyvyillään. NASA:n asiantuntijat suosittelevat kotiin ilmaa puhdistamaan yhtä hyvänkokoista huonekasvia jokaista kymmentä neliömetriä kohden.

 

peace-lily

1. Viirivehka (Spathiphyllum)

Viirivehkojen sukuun kuuluu 36 eri lajia ja jalostettuja hybridejä, joista yksi suosituimmista on Isoviirivehka (Spathifyllum ’Mauna Loa’ tai blandum). Kasvi saattaa olla lievästi myrkyllinen syötynä, mutta puhdistaa ilmaa epäpuhtauksista ja ympäristömyrkyistä, kuten bentseeni, formaldehydi ja trikloorietyleeni (trileeni). Suositellaan yhtä kasvia per 10 m2.

Hoito: Helppohoitoinen, pärjää ajoittain jopa ilman hoitoa. Ei suoraa auringonpaistetta, pärjää varjossa. Kastelu kerran viikossa, kun multa on pinnalta kuivunut. Liika kastelu, lämpö ja valo vahingoittavat kasvia.

 

spider-plant

2. Kirjorönsylilja (Chlorophytum comosum)

Kirjorönsylilja on yleinen ja suosittu huonekasvi. Se kasvaa yhdestä mukulasta ruusukemaisesti ja tuottaa uusia versoja, haaroittuneita rönsyjä, joissa kasvaa pieniä valkoisia kukkia. Niistä voi saada myös pistokkaita. Lajista löytyy useita muunnoksia, joista täysin vihreälehtinen on harvinaisin. Yleinen on valkoinen raita lehtien keskellä, mutta on myös olemassa valkoreunainen variaatio.

Hoito: Helppohoitoinen, pärjää kaikissa kotiolosuhteissa, jopa 2 asteen lämpötilassa. Selviytyy jopa hetkittäisistä laiminlyönneistä.

 

golden-pathos

3Kultaköynnös (Epipremnum aureum)

Kultaköynnös on erinomainen ilmanpuhdistaja, mutta lievästi myrkyllinen syötynä, joten sijoituksessa kannattaa ottaa huomioon lapset ja kotieläimet. Sen kauniit lehdet ja helppohoitoisuus ovat tehneet siitä yhden suosituimmista huonekasveista.

Hoito: Sitkeä kasvi, joka tarvitsee hyvin vähän hoitoa. Kastelu vain, kun multa on kuivaa. Ei suoraa auringonpaistetta. Kestää kirkastakin valoa, mutta paras kasvutulos saavutetaan varjossa.

 

arrowhead-plant

4. Aasinkorva (Syngonium podophyllum)

Aasinkorva tunnetaan myös nimellä Muulinkultakorva ja Aasinkultakorva (Syngonium aurenum) ja se kuuluu laajaan köynnöstävien vehkojen sukuun (mm. Peikonlehdet, flamingokukat, kultaköynnös ja köynnösvehkat), jossa kasvit kasvavat köynnöksinä puiden pinnalla jopa kymmenien metrien mittaisiksi. Ne ovat hyvin suosittuja huonekasveja, kun kasvit ovat vielä pieniä ja lehdet ehjiä, vanhemmiten niistä tulee repaleisempia. Aasinkorva on syötynä myrkyllinen.

Hoito: Ei suoraa auringonpaistetta. Kasteluiden välillä mullan tulisi kuivua. Kaipaa viileämpää talvikaudeksi ja sumutusta kuivina talvikuukausina.

 

hedera-helix

5. Euroopanmuratti (Hedera helix)

Muratista löytyy useita eri variaatioita värin, muodon ja koon suhteen. Tämä vankkarakenteinen ja kestävä kasvi on erityisen sopiva eläinten omistajien koteihin, sillä se puhdistaa ilmaa tehokkaasta formaldehydeistä ja ylimääräisistä hiukkasista. Kasvi on lievästi myrkyllinen.

Hoito: Ei suoraa auringonpaistetta, viihtyy puolivarjosta kirkkaaseen valoon. Puuvartisen kestävän rakenteensa vuoksi kasvaa niin hyvin vähälläkin hoidolla, että sitä pidetään haittakasvinakin (kasvaa mielellään ulkona köynnöstäen pitkin rakenteita).

 

philodendron-scandens

6. Köynnösvehkat (Philodendron)

Kaksi tehokkainta ilmanpuhdistajaa köynnösvehkoissa ovat Herttaköynnösvehka (Philodendron scandens), joka on saanut nimensä sydämen muotoisista lehdistä ja Isoköynnösvehka (Philodendron domesticum), jota myös englanniksi norsunkorvaksi kutsutaan lehtien ulkomuodon takia. Köynnösvehkat ovat erityisen hyviä puhdistamaan formaldehydejä, varsinkin korkeina pitoisuuksina. Myös köynnösvehkat ovat myrkyllisiä.

Hoito: Köynnösvehkat viihtyvät parhaiten puolivarjossa ja kuivassa mullassa.

 

gerbera-daisy

7. Gerbera (Gerbera Jamesonii)

Ruukkugerbera on yleinen huonekasvi. Luonnossa kasvaa gerberoita noin 30 lajia ja jalostettuja lajikkeita on tuhansia. Leikkokukkana gerbera, eli sädelatva, on viidenneksi käytetyin leikkokukka maailmassa. Huonekasvina sen ominaisuudet ilmanpuhdistajana tunnetaan huonommin. Se puhdistaa parhaiten ilmasta bentseeniä ja trikloorietyleeniä.

Hoito: Kirkas valo ja kuiva multa. Gerbera kukkii säännöllisesti keväästä syksyyn.

 

weeping-fig

8. Limoviikuna (Ficus benjamina)

Luonnossa limoviikunan hedelmät ovat lintujen herkkua. Huonekasvina se suodattaa tehokkaasti ilmasta epäpuhtauksia.

Hoito: Limoviikuna pärjää puolivarjossa, mutta viihtyy hyvin myös kirkkaassa auringonvalossa. Mullan pitää antaa kuivahtaa maltillisten kastelujen välillä. Kasvi ei pidä muuttuvista olosuhteista, joten sitä ei pitäisi liikutella.

 

dracaena-marginata

9. Reunustraakkipuu (Dracaena marginata)

Traakkipuita, eli lohikäärmepuita, löytyy luonnosta puumaisina ja pensasmaisina, joihin kuuluvat myös kapealehtiset  marginata ja sen valkoreunainen variantti marginata tricolor sekä leveämpilehtiset deremensis juovatraakkipuut ja fragrans tuoksutraakkipuut. Kaikki ovat hyviä ilmanpuhdistajia poistaen bentseeniä, formaldehydiä, tolueenia ja ksyleeniä.

Hoito: Traakkipuut pitävät kirkkaasta valosta, mutta eivät missään nimessä suorasta auringonpaahteesta. Parempi liian vähän kuin liian paljon. Samoin on kastelun kanssa. Liika kastelu voi mädättää juuret. Kasvi pärjää hyvin vaihtelevallakin kastelurytmillä ja kuivalla mullalla pitkäänkin.

 

chrysanthemum

10.  Krysanteemit (Crysanthemum)

Krysanteemit tunnetaan hyvin koristekasveina, mutta niillä on myös lääkinnällisiä ominaisuuksia, minkä lisäksi ne myös puhdistavat ilmaa epäpuhtauksista.

Hoito: Ei aivan yhtä helppohoitoinen kuin edellä mainitut ilmanpuhdistajat. Kasvi pitää kirkkaasta valosta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta. Kastelu lämpimällä vedellä, mullan pitää antaa kuivahtaa kastelujen välillä. Tarvitsee lannoitusta ennen kukintaa. Kuihtuneet kukat tulee poistaa kukinnan pidentämiseksi. Kaipaa hyvää ilman kiertoa.

Muita hyviä ilmaa puhdistavia huonekasveja ovat Joulukaktus ja Pääsiäiskaktus, Anopinkieli, Peikonkämmen, laikkuvehkat, Chamaedorea –palmut, Isoanopinkieli, Paavalinkukka (Saintpaulia) ja Lääkeaaloe (Aloë vera).


Alkuperäinen artikkeli: http://www.toptipspot.com/tips/health/howto/air-cleaning-plants.php

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat