10 tärkeää asiaa Downin syndrooman lisäravinteista, joista lääkäri ei kerro

Yleisin asia, jonka kuulen Down-potilaan vanhemmilta on ”Haluaisin kokeilla Down-lapselleni vitamiinivalmisteita, mutta lääkärini sanoo, ettei niiden tehosta ole mitään todisteita.”

Ja meidät on ehdollistettu uskomaan lääkäriä. Lääkäriksi valmistuva käy läpi tuhansien tuntien koulutuksen, mutta keskivertolääkärillä on takanaan vain muutama tunti ravitsemuskursseja ja vielä vähemmän koulutusta ravintolisistä. Ylityöllistetyillä lääkäreillä on harvoin aikaa tutkia Downin oireyhtymää ja ravintolisiä. Voin kuitenkin vakuuttaa, että on paljon todisteita vitamiinivalmisteiden hyödyistä Down-potilaille.

Lääkäri, joka on perehtynyt vitamiinilisäravinteiden merkitykseen Downin oireyhtymässä, voi kertoa erityisesti sinkin tärkeydestä immuunijärjestelmän terveydelle ja antioksidanttien suojaavasta vaikutuksesta oksidatiivisen stressin keholle aiheuttamia vaurioita vastaan. Lääkäri on Down-lapsen terveydenhoidon tärkeimpiä henkilöitä ja häneen pitäisi pystyä luottamaan kaikissa asioissa ja kaikissa tilanteissa. Selitän kuitenkin seuraavassa 10 tärkeää asiaa Downin oireyhtymän ravitsemusasioista, jotka pitää tietää lapsen terveyden parhaaksi.

Mitä lääkärit eivät kerro:

  1. Keliakian veren vasta-aineiden pikatesti on vain 35 % tarkka. Testi antaa selvän positiivisen tuloksen vain, jos keliakia on kestänyt jo pidempään ja aiheuttanut vaurioita suolistolle. Niillä potilailla, jotka ovat vain yliherkkiä gluteenille tai keliakia on vasta alkuvaiheessa, gluteenin vasta-aineita ei löydy vielä verestä ja testitulos on negatiivinen. Suolistossakaan ei välttämättä ole vielä ollut oireita. Jos epäilee lapsen olevan yliherkkä gluteenille negatiivisesta keliakiatestituloksesta huolimatta, kannattaa ottaa kunnon testi (ohutsuolen koepala), jolla varmistuu oikea diagnoosi.
  2. Kilpirauhasen toiminnan ”normaalirajoista” kiistellään jatkuvasti. Eri maissa käytetään eri TSH:n (kilpirauhasen toimintaa stimuloiva tyrotropiini) arvoja normaalitoiminnan määrittelemiseksi. Myös lääkärit ovat eri mieltä, joten joku lääkäri saattaa hoitaa TSH-arvoja 3 – 5 kilpirauhasen vajaatoimintana, kun joku toinen ei pitäisi arvoja poikkeavana. Lapsilla kuitenkin TSH:n arvot ovat yleensä korkeammat ja Down-lapset ovat alttiimpia hypotyreoosiin. Mikäli lapsen TSH-arvo on normaalialueen yläpäässä ja lapsi osoittaa merkkejä kilpirauhasen vajaatoiminnasta (väsymys, alentunut huomiokyky ja tarkkaavaisuus, ylipaino, ummetus), kannattaa tehdä jatkotutkimuksia kilpirauhasen toiminnasta.
  3. Sinkki todistetusti parantaa kilpirauhasen toimintaa Downin oireyhtymässä. On siis järkevää kokeilla sinkkilisävalmisteita kilpirauhasen toiminnan tehostamiseen ennen hormonihoitoihin lähtemistä.
  4. Probiootit ovat välttämättömiä Down-lapsille, jos he käyttävät jatkuvasti antibiootteja tai kärsivät helposti ruoansulatuksen ongelmista. Pitkäaikainen antibioottien käyttö vahingoittaa suolistoa ja luo ihanteelliset olosuhteet bakteereille ja hiivasienille. Usein suolisto-ongelmiin määrätään useita eri lääkkeitä, mutta on olemassa luonnonmukaisempia ja turvallisempia tapoja parantaa ruoansulatuksen terveyttä, kuten entsyymit, laksatiivit ja tietysti probiootit.
  5. Osteoporoosi on tavallisempi Down-aikuisilla ja Down-ihmisillä on aivan yhtä suuri todennäköisyys kärsiä D-vitamiinin puutteesta kuin muilla ihmisillä, riippuen paljolti saadun auringonvalon määrästä. Erityisesti pohjoisilla alueilla elävillä on päivän lyhyydestä johtuen usein D-vitamiinivajaus, kuten myös kaiken päivää sisätiloissa työskentelevillä. Näiden ihmisten pitäisi käyttää päivittäin D-vitamiinilisävalmisteita – ja tämä koskee kaikkia, ei vain Down-ihmisiä, jotka saattavat herkemmin sairastaa osteoporoosia.
  6. Rauta on elintärkeä kasvulle, kehitykselle ja terveelle immuunijärjestelmälle. Raudan puutteen on todettu vaikuttavan lasten keskittymiskykyyn ja älykkyyteen. Liika rauta voi johtaa oksidatiivisen stressin aiheuttamiin vaurioihin, joten raudan pitoisuus kannattaa testata. Ferritiinipitoisuuden mittaaminen verestä on paras tapa todeta elimistön raudan määrä ja auttaa päättelemään mahdollinen raudanpuute.
  7. Down-lasten on todettu kärsivän useiden ravintoaineiden puutteesta. Tutkijat ovat havainneet Down-lasten ruokavalioita seuratessaan, että useiden tärkeiden ravintoaineiden saanti ei täytä vaatimuksia, esim. rauta, kalsium, sinkki ja C- ja E-vitamiinit. Down-lasten verikokeissa havaittiin sinkin, seleenin ja A- ja E-vitamiinin vajausta.
  8. Tutkimukset osoittivat monivitamiinien vaikuttavan positiivisesti älykkyyteen. Tutkimuksessa testattiin tavallisia lapsia satunnaistetulla, tuplasokko, plasebokontrolloidulla kokeella, jossa todettiin monivitamiinivalmisteiden parantavan lasten ei-verbaalista älykkyyttä ja erityisen merkittävästi aliravituissa. Koska Downin oireyhtymä vaikuttaa merkittävästi elimistön kykyyn absorboida, käsitellä ja käyttää hyväksi ravintoaineita, on hyvä syy olettaa, että monivitamiinit voivat parantaa Down-lasten älykkyyttä.
  9. Down-lapsilla voi olla foolihapon toiminnallinen vajaus, eli vaikka he saisivat tarpeeksi folaatteja (B9-vitamiinin suoloja), heidän elimistönsä ei pysty niitä käyttämään hyväksi. Folaattia tarvitaan monissa kehon prosesseissa ja erityisesti SAM-sykliin. Folaatin vajaus voi johtaa epätavallisen suurikokoisiin punasoluihin (makrosytoosi). Aineenvaihdunnan toiminnan varmistamiseksi voidaan foolihappo korvata sen aktiivisella muodolla foliinihapolla.
  10. Tutkimusten mukaan Downin oireyhtymässä hermoston välittäjäaineiden määrä vaihtelee. Tästä syystä useat Down-lapsista saavat murrosiässä voimakkaita mielialan vaihteluita. Välittäjäaineiden muodostumisen kannalta tärkeitä ravintoaineita ovat foolihappo, magnesium, rauta, kupari, B12-vitamiini ja aminohapot.

Näiden 10 kohdan jälkeen voi helposti ajatella, että lista on pitkä: sinkki, rauta, seleeni, A-, C-, D- ja E-vitamiinit, foliinihappo, kupari, B12-vitamiini, magnesium – miksei tavallinen monivitamiinivalmiste riitä?

Tavallinen monivitamiinivalmiste voi riittää joihinkin ravintoaineiden puutteesiin. Downin oireyhtymän aiheuttavan 21:nnen kromosomiparin kolmas kromosomi aiheuttaa myös aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka vaikuttavat hiukan eri tavalla eri aineiden imeytymiseen ja hyväksi käyttöön. Siksi Down-lasten ravintoaineisiin pitää käyttää erityistä huolellisuutta ja huomiota, jotta voidaan varmistaa oikeiden aineiden oikea pitoisuus. Tavallinen monivitamiinivalmiste on suunniteltu käytettäväksi henkilölle, joka kärsii tavanomaisesta ravintoaineiden puutteesta, eikä toimi riittävän hyvin henkilölle, jonka aineenvaihdunnan on muuttanut ylimääräinen kromosomi. Tavallinen monivitamiini ei sisällä ylimääräisiä ravintoaineita SAM-syklin toiminnan varmistamiseksi, riittävästi antioksidantteja taistelemaan oksidatiivisen stressin aiheuttamia vaurioita vastaan tai tarpeellisia aminohappoja hermoston välittäjäaineiden ja hormonien tuotantoon.

Lukekaa ihmeessä lisää Downin oireyhtymästä ja lisäravinteista. Saatavilla myös kirjani ”Down Syndrome and Vitamin Therapy”.

Lähde: http://www.nutrichem.com/images/stories/downs_report_dec_09.pdf

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat