Konfliktin laajenemista pelätään
Venäjä, Kiina, Brasilia, Intia ja Etelä-Afrikka (BRICS-maat) ovat toistuvasti valittaneet NATO:n Libyan-toimista, jotka ovat menneet paljon pitemmälle kuin mitä YK:n päätöslauselmat oikeuttivat.
BRICS-maat ovatkin vakuuttaneet, ettei sama kuvio tule toistumaan Syyriassa.
Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa pelätään, että Libyan operaation päättymisen jälkeen NATO:n joukot siirretään Syyriaan. Jos näin tapahtuu, voidaan Syyrian demokraattiselle kehittämiselle ylle vetää rasti, vakuuttivat Libyan maltillisen opposition kuten liberaalien ja vasemmiston edustajat Venäjän Äänen toimittajalle Oleg Gribkoville.
Viimeisten kuukausien aikana maassa on aloitettu demokraattisten uudistusten toteuttaminen. Jopa johtavassa Baath-puolueessa myönnetään, että uudistukset ovat pahasti myöhässä. Sen jälkeen kun radikaalit nykyisen hallinnon vastustajat tarttuivat aseisiin, uudistusten toteuttamisesta on tullut aiempaakin vaikeampaa, totesi haastattelussa Syyrian kommunistisen puolueen jäsen Nadzhmeddin Hreyt. ”Gaddafin kausi on nyt päättymässä. Näyttää siltä, että tämän jälkeen NATO siirtää voimansa Syyriaan. Tämä ei voi millään tavalla auttaa demokraattisia uudistuksia”, sanoo puolestaan tunnettu ja palkittu ihmisoikeusaktivisti Salim Heyrbek, joka on istunut vakaumuksiensa vuoksi 13 vuotta vankeudessa Syyriassa.
Libyan tilanne on osoittanut, että NATO:n käsikirjoitusten toteuttamisesta tavalliset kansalaiset joutuvat maksamaan hyvin kalliin hinnan, Venäjän Äänen artikkelissa todetaan.