Kevyillä kalastusvälineillä saa hyvän tuntuman saaliseen

Isot ja raskaat kalastusvälineet on totuttu yhdistämään suuriin kaloihin ja runsaisiin saaliisiin, mutta sääntöä voi rikkoa, sillä myös kevyillä kalastusvälineillä saadaan suuria kaloja. Lisäetuna kevyillä välineillä kalastava saa mieleenpainuvia kokemuksia, kun yhteys kalaan on entistä herkempi ja saaliin pitäminen haastavaa.

Se, joka haluaa kokea suonissaan adrenaliinipurskeita ja pulssia kiihdyttäviä hetkiä, kaappaa vesille mukaansa kevyet, niin sanotut UL-välineet. Nämä ultra lightit ovat normaalia haukiluokkaa pienempää kaliiberia, mutta niillä talttuu yllättävän iso kala. Kevyiden välineiden käyttö vaatii kuitenkin hieman harjoittelua, varovaisempaa otetta ja asennetta. Kevyen luokan heittouisteluvavat ovat 1,2–1,8 metriä pitkiä ja kovin notkeita. Notkeilla vavoilla pystyy linkoamaan pieniäkin, 2–10 gramman painoisia vieheitä yllättävän kauas. Usein kevyet vavat ovat moniosaisia, jopa aivan taskukokoon meneviä. Kelatkin ovat pieniä, avo- tai umpikeloja, joihin kelataan reilusti alle 0,20 millimetrin paksuista siimaa. Erityisen mielenkiintoista on kevyen luokan perhokalastus. Jos yleisen taimenluokan (5) välineet malttaa vaihtaa pienempiin, 1- tai 2-luokan vapaan, siimaan ja kelaan, on tuntuma kalaan verrattoman sykähdyttävä. Perhovälineillähän kalastajan näppien ja saaliin välillä ei muutenkaan ole lainkaan herkkyyttä vähentävää koneistoa. Kevyillä välineillä tuntuu puolen kilon painoisen taimenen ja keskikokoisen mökkihauen taistelu käsiä rytmikkäästi ravistelevana voimainkoitoksena, otteluna, jonka kumpikin, kala ja kalastaja voi voittaa tai hävitä. Ja vaikka kalastaja jäisikin kisassa toiseksi, arvostaa hän aiemmin pieneksi kutsumansa kalan voimia aivan eri tavalla kuin aiemmin. Kevyen välineistön tehokas käyttö perustuu malttiin ja tietoisuuteen siitä, että kalan pitää antaa väsyä kaikessa rauhassa ennen kuin se nostetaan haavilla ylös. Ohuet vavat ja siimat eivät kestä rajuja vastanykäyksiä tai pumppaamisia. Otteet pitää sovittaa välineistön kokoon, siinä koko homman suola.

Kätevät purojen ja lampien rannoilla

Kevyet kalastusvälineet ovat hyviä merellä ja järvillä kalastettaessa, mutta parhaiten ne pääsevät oikeuksiinsa pieniä lampia tai puroja kalastettaessa. Siellä, missä rannat ovat pusikoituneet ja kulkeminen pitkien vapojen kanssa on hankalaa, voi kevyen kaluston kanssa pujahdella melko notkeasti sotkeutumatta varpuihin ja pensaisiin. Heittäminen muutaman metrin levyisen puron rannalla käy lyhyellä perhovavalla tarkasti, eikä maasto rajoita heittosuuntaa yhtä helposti kuin pitkiä vapoja käytettäessä. Puroissa kalat ovat arkoja ja perho täytyy tarjota kalalle mieluiten oikein heti ensimmäisellä heitolla. Ykkös- ja kakkosluokan välineillä oppii nopeasti heittämään lyhyitä ja tarkkoja heittoja. Pieniä lampia ja jokia pystyy hyvin haravoimaan kevyillä heittouisteluvälineillä, eikä oikein kevyillä vieheillä kalastaessa ole syytä jättää purojakaan väliin. Etelä-Suomen purovesillä yleisimmät saaliit ovat taimenia ja harjuksia, joskus myös haukia ja ahvenia. Pohjoisen kirkkaista, hapekkaista ja kylmistä vesistä siimansa päähän voi saada kauniin raudun. Kevyet UL-välineet ovatkin yhä useamman lapinvaeltajan perusvälineistöä. Vastuunsa tunteva kalastaja pitää luonnollisesti kiinni kalojen alamittasäännöksistä myös kevyellä kalustolla kalastaessaan.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat