Onko lääketiede riippumatonta?
Patentoidut lääkkeet tuovat valmistajilleen rahaa toisin kuin yhtä tehokas ja terveellisempi vaihtoehto, eli kunnollinen ruoka.
Patentoitujen lääkkeiden markkinointi tuo myös välittäjäportaalle, eli lääkäreille, rahaa ja erilaisia etuisuuksia konsulttipalkkioiden, kongressimatkojen ymv. muodossa.
Koska lääkeyhtiöt rahoittavat lääketutkimusta, ne pystyvät tehokkaasti ehkäisemään kurittomuutta tutkijapiireissä eväämällä tutkimusapurahat mikäli tulokset eivät ole tilaajalle mieleisiä.
Suomenkin yliopistojen muuttaminen yritysrahoitteisiksi tukee tällaista kehitystä. Tieteelliselle riippumattomuudelle voidaan sanoa hyvästit.
Haamukirjoittajien tutkimukset
Haamukirjoittaminen tarkoittaa sitä, että lääkäri, tutkija tai tiedemies antavat maksusta nimensä käyttöön artikkelin kirjoittajana, vaikka tosiasiassa sen on laatinut joku muu taho. Tämä taho voi olla lääkeyhtiö, raporttien laatimiseen erikoistunut yritys tai jokin muu hyötyvä taho.
Amerikkalaiset tutkijoiden, Jeffrey Lacassen ja Jonathan Leon, tekemä tutkimus osoitti, että ainoastaan viidesosa haastatelluista lääketieteen keskuksesta kieltää haamukirjoittamisen. Tutkijat toteavat, että haamukirjoittaminen on kansanterveyden kannalta erittäin vaarallinen ja kansantaloudelle tuhoisa käytäntö, jota rahalle ja maineelle ahneet tiedemiehet sumeilematta harrastavat.
Haamukirjoitetut artikkelit ja suoranaisesti väärennetyt tai sormeillut tulokset edesauttavat hoidosta johtuvien kuolemantapausten syntyä. Lääkärit eivät tiedä todellisista vaikutuksista kirjoittaessaan reseptejä. Myös kansanterveyttä koskevat poliittiset ja taloudelliset päätökset vääristyvät, koska ne perustuvat tehtailtuihin raportteihin.
Tilanne Euroopassa ja Pohjoismaissa ei mitenkään poikkea USA:n tilanteesta.
Tutkimusten sormeilussa yleistä on jättää tuotteen hyväksymiselle ja markkinoinnille epäsuotuisat osat loppuraportista kokonaan pois. Kysymyksenasettelun muuttamista kesken tutkimuksen harrastetaan myös, jotta löydökset saadaan vastaamaan lääkeyhtiön toiveita. Ranskalainen kardiologi Michel de Lorgeril Grenoblen yliopistosta sanookin suoraan, ettei mihinkään ennen vuotta 2005 tehtyyn tutkimukseen voi luottaa.
Suomen Sydänliiton käypähoitotyöryhmän jäsenistä puheenjohtaja, professori Matti J. Tikkanen on saanut palkkioita eri nimikkeillä statiinivalmistajilta. Ryhmän sihteeriä, professori Timo Stranbergia ovat muistaneet taloudellisesti Zocor, Inegy, Lipitor, Crestor ja Lescol. Ryhmään kuuluvat myös professori Antero Kesäniemi, professori Petri Kovanen, professori Jorma Viikari, dosentti Hannu Vanhanen ja dosentti Mikko Syvänne jotka hekin kaikki ovat saaneet palkkioita em. lähteistä. Käypähoitosuosituksia kolesterolille laativan ryhmän jäsenistä ainoa, jolla ei ole tiedossa olevia sidonnaisuuksia, on dosentti Matti K. Salo.
Sydänliitto saa myös järjestönä rahaa toimintaansa lääkeyhtiöiltä. Tilanne on samantapainen Diabetesliitossa, jonka yhteistyökumppaneina ja toiminnan rahoittajina toimivat diabeteksen hoitotuotteita valmistavat lääkeyhtiöt.
Lähteet:
• Effect of the Magnitude of Lipid Lowering on Risk of Elevated Liver Enzymes, Rhabdomyolysis, and Cancer Insights From Large Randomized Statin Trials ; Manuscript received February 14, 2007; accepted February 21, 2007; Journal of the American College of Cardiology July 31, 2007; 50:409-418
• Cholesterol and Mortality: 30 Years of Follow-Up from the Framingham Study: Keaven M. Andersson, PhD; William P. Castelli, MD; Daniel Levy, MD
• Eurekalert January 26, 2009: First comprehensive paper on statins´ adverse effects released Provides evidence for reported side effects including muscle and cognitive problems; Beatrice Golomb, MD, PhD, associate professor of medicine at the University of California, San Diego School of Medicine and director of UC San Diego´s Statin Study group cites nearly 900 studies on the adverse effects of HMG-CoA reductase inhibitors (statins), a class of drugs widely used to treat high cholesterol.
• American Journal of Cardiovascular Drugs 2008;8(6):373-418: doi: 10.2165/0129784-200808060-00004: Statin adverse effects : a review of the literature and evidence for a mitochondrial mechanism; Golomb BA, Evans MA; Department of Medicine, University of California, San Diego, California 92093-0995, USA.
• PLoS: Ghostwriting at Elite Academic Medical Centers in the United States; Jeffrey R. Lacasse1*, Jonathan Leo2 1 School of Social Work, College of Public Programs, Arizona State University, Phoenix, Arizona, United States of America, 2 Lincoln Memorial University – DeBusk College of Osteopathic Medicine, Harrogate, Tennessee, United States of America
• Käypähoito-työryhmä, the Lancet ja MOT: Kolesterolipommi
Lue lisää:
Lääketiede on elimellinen osa useampaa teollisuusalaa, kuten elintarviketeollisuutta, joka aiheuttaa valtaosan sairauksista, ja lääketeollisuutta, joka hyödyntää lääkärien väärin diagnosoimia sairauksia.
Terveydenhoidossa varmasti minittuja epäkohtia on, kuten esim. Myllykankaan/Tuomaisen mainio pamfletti Pharmageddon tuo julki.
Ei pidä kuitenkaan heittää lasta pesuveden mukana ja kääntää selkää lääketieteelle korvaten
sitä puoskaroinnilla ja pseudotieteellä.
Jos heittää puoskaroinnin, pseudotieteet ja teolliset kärmesöljyt pois, krooniset sairaudet, kuten verenpainetauti, sydäntaudit, mielenterveysongelmat ja niiden aiheuttamat itsemurhat, syöpä ja moni muu sairaus hupenee noin 80 prosentilla. Lääketiede aiheuttaa enemmän sairauksia, kuin mikään muu tekijä, valehtelemalla teollisuuden tilauksesta.
”Lääketiede aiheuttaa enemmän sairauksia, kuin mikään muu tekijä” tavallaan jopa pitää paikkansa, mutta ei se valehtelemisesta johdu, vaan siitä, että ihmiset pysyvät kauemmin hengissä ja ehtivät sairastella useammin. Minäkin olen sairastanut lääketieteen ansiosta monta ’ylimääräistä’ kertaa sen takia, kun en kuollut inttiaikana keuhkokuumeeseen (antibiootti) enkä pikkulapsena hinkuyskään, kurkkumätään tai tulirokkooon (rokotteet).
”Suomenkin yliopistojen muuttaminen yritysrahoitteisiksi tukee tällaista kehitystä. Tieteelliselle riippumattomuudelle voidaan sanoa hyvästit.”
Toimittaja ei näemmä tiedä, että yliopistojen perustamisesta lähtien aina ja kaikkialla teollisuuden eri alat ovat rahoittaneet omien alojensa tutkimusta sekä professuureja. Tämä on erittäin hyvä asia, varsinkin, kun se on talouselämälle vapaaehtoista. Tutkimuksen tieteellistä tulosta tällainen ei vaaranna.