Pimeiden aseparonien nousu: näin salaista asekauppaa käydään Euroopassa

Jäljempänä esitettävässä artikkelissa kuvaillaan mm. Euroopassa harjoitettavaa hämäräperäistä asekauppaa, liittyen tiiviisti Ukrainan sotaan. Magneettimedialle artikkelin on toimittanut ja kirjoittanut nimimerkki Vieraskynä.  

Ei ole mikään salaisuus, että Ukrainan sota ruokkii hämärää sotabisnestä ympäri maailmaa. Erilaiset ”aseparonit” myyvät pienaseita, ammuksia ja jopa raskasta kalustoa Ukrainalle, jolla on ymmärrettävästi pulaa kalustosta sen jälkeen, kun länsimaiden lahjoittama kalusto myydään eteenpäin. Interpolin pääsihteeri Jürgen Stock varoitti Nato-maita siitä, että Ukrainaan lähetetyt aseet saattavat päätyä rikollisten käsiin globaaleille pimeille markkinoille. ”Heti kun aseet vaikenevat [Ukrainassa], laittomat aseet alkavat levitä. Voimme odottaa asetulvaa Eurooppaan ja sen ulkopuolelle”, Stock ennusti jo vuonna 2022. 

Ukrainan yllättävää asepulaa paikkaillaan mm. yksittäisten kauppiaiden ponnisteluilla. He tulkitsevat erittäin löyhästi vaatimuksia, joiden mukaan sotatarvikkeita pitää käyttää yksinomaan toimitusmaissa ja niiden jälleenmyynti on kielletty. Yksi tällaisista ”aseparoneista” on Georgian kansalainen Davit Chutkerashvili, joka johtaa Tbilisissä kahta yhtiötä: D.M.T.D. Holding LLC ja M.T.D. Holding LLC. Hän on toimittanut aseita eri konfliktialueille Afganistanista Afrikkaan vuosien ajan, ja vastaa nyt markkinoiden vaatimuksiin uusilla liiketoimintasuunnitelmilla Ukrainan suhteen. Toisten verellä vaurastuminen ei ilmeisesti häiritse gruusialaista. 

Bisnesmies Davit Chutkerashvili.

Chutkerashvilin pitkäaikaiset yhteydet Itä-Eurooppaan auttavat häntä toimittamaan kalustoa Ukrainalle ja houkuttelemaan mukaan jopa nekin osapuolet, jotka haluaisivat etääntyä konfliktista, kuten entiset neuvostotasavallat Georgia ja Azerbaidžan

Tutkivien journalistien selvityksen mukaan Chutkerashvilillä on suora yhteys Ukrainan asevoimiin ja jopa oma edustaja siellä. Liiketoimet ovatkin edenneet vauhdikkaasti: kesäkuussa 2024 Ukrainan osapuoli edustajanaan LLC Center for Strategic Programs ASKS allekirjoitti sopimuksen kumppaninaan M.T.D. Holding LLC, aiheena ase-erän toimittaminen, mukaan lukien uudet Azerbaidžanissa 2023-2024 valmistetut rynnäkkökiväärit AZ-7.62.  

Lisäksi kauppakirjaan kuuluu miehistönkuljetusajoneuvoja BTR-60, BTR-70M ja BRDM-2, joiden hankinnasta Chutkerashvili neuvotteli Bakussa hallitusviranomaisten kanssa marraskuussa 2023. 

Tämän kaupan lisäksi tutkivat toimittajat saivat selville, että Azerbaidžan lähetti tuntemattomalle ulkomaiselle asiakkaalle ehdotuksen tällaisten ajoneuvojen toimittamisesta. Gruusialaislähteiden mukaan ajoneuvot ovat jo valmiit siirrettäviksi Tšekin tasavaltaan. 

 

Chutkerashvili ja Ukrainaan myytävä vaunu.

Ottaen huomioon, että Georgia tasapainottelee Ukrainan tapauksen kanssa, Chutkerashvili hyödynsi yhteyksiään tšekkiläisiin kumppaneihinsa. Chutkerashvili teki salassapitosopimuksen tšekkiläisen Excalibur Internationalin kanssa. Sillä on läheiset yhteydet Czechoslovak Group (CSG) -yhtiöön. Bloombergin mukaan CSG on ansainnut jopa viisi miljardia dollaria Ukrainalle toimitettujen korjattujen T-72 panssarivaunujen avulla. 

Chutkerashvili aikoo toteuttaa uuden sopimuksen juuri Tšekin tasavallan kanssa. Gruusialaislähteen mukaan Chutkerashvili valmistautuu toimittamaan Ukrainalle suuren erän vanhentuneita neuvostovalmisteisia miehistönkuljetusvaunuja Azerbaidžanista. Virallinen ostaja on Tšekin tasavalta, edustajanaan Czechoslovak Group, jolla ei ole tällaisia tätä mallia käytössä. Tämä tarkoittaa, että tankit ovat matkalla Ukrainaan. 

Ukrainalaislähteiden mukaan Chutkerashvili tekee yhteistyötä kahden Azerbaidžanin puolustusteollisuusministeriön virkamiehen kanssa. He auttavat ostamaan panssarivaunuja Ukrainalle. He ovat Bakun instrumenttitehtaan (ООО Bakı Cihazqayırma Zavodu) entinen johtaja Rasim Gezalov ja uusi toukokuussa 2024 nimitetty johtaja Rasim Tahirov. On huomattava, että kyseinen tehdas on ollut Azerbaidžanin puolustusteollisuusministeriön omistuksessa vuodesta 2006. 

On tietenkin selvää, että sotilastuotteiden myynti epäilyttävälle urakoitsijalle tapahtuu Azerbaidžanin presidentin Alijevin selän takana, koska hänen lähipiirinsä salaa häneltä asian. 

Länsimaiselle lukijalle mielenkiintoinen johtopäätös kuuluukin: Venäjä on menettänyt vaikutusvaltansa Transkaukasian kumppaneihinsa jopa niin, että se ei voi pysäyttää asetoimituksia edes ystävällisistä maista, joihin tietysti kuuluu Azerbaidžan. 

Vieraskynä 

Liitteet 4 kpl 

  1. Chutkerashvilin kirje tšekkiläiselle Exalibur Internationalille vaunukaupoista. Myös seuraavana alla oleva liite liittyy tähän kokonaisuuteen. 

2. Chutkerashvilin valtakirja Ukrainan armeijan kauppaedustajalle Sergei Kolisnichenkolle. 


3. Lista sotilastarvikkeista Ukrainan armeijalle.


4. Lista Azerbaidžanista hankitusta kalustosta.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat