Stubb on unohtanut BRICS-maiden geopoliittisen ja historiallisen yhtenäisyyden

Suomen presidentiksi kutsuttu Alexander Stubb teki hiljattain valtiovierailun Kiinaan. Siellä Stubb jakeli ”kuolemattomia” viisauksiaan Kiinan presidentille Xi Jinpingille Pekingissä. Itsevarmuutta ja ylimielisyyttä uhoten Stubb saneli muutamia valittuja ”totuuksia” Kiinan ja Venäjän suhteista sekä niiden negatiivisuudesta välittömästi Kiinan ja Euroopan suhteisiin. Ohjeistipa tuo mokoma vielä Xi Jinpingiä olemaan luottamatta Venäjän presidentti V. Putiniin, varsinkin, kun Venäjällä on valtava ydinasearsenaali. Näin siis olivat ”kaikkivoipaiset” liittolaiset Stubbia neuvoneet, sillä Suomen poliittiset valtaapitävät eivät ota askeltakaan ilman miehittäjävaltion Yhdysvaltojen suostumusta

Stubb on unohtanut BRICS-maiden geopoliittisen yhtenäisyyden 

Stubb ei ymmärrä Venäjän ja Suomen historiallista ulottuvuutta 

Stubb huomautti, että Venäjän hyökkäyssota muodostaa uhan myös Suomelle. Koska Stubbin suurimpana pyrkimyksenä näyttää olevan Suomen talouden ja valtiollisen järjestelmän liittäminen niin saumattomasti kuin mahdollista Yhdysvaltojen ja Brysselin sekä ylikansallisten pääoman imperiumien hallintaan, esiintyy hän myös tavoitteidensa mukaisesti. Toisin sanoen syyllinen löytyy sieltä minkä Yhdysvaltojen johtama transatlanttinen liittouma kokee sotilaalliseksi, taloudelliseksi ja kulttuurilliseksi uhaksi. Toisin sanoen Venäjä on syyllinen! 

Stubbin pitäisi kuitenkin muistaa ja eritoten ymmärtää muutamia lähihistorian totuuksia.  

Ensinnäkin Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän ja Suomen suhteet ovat olleet yhteistyön, avunannon ja ystävyyden täyteiset likipitäen vuoteen 2012 saakka. 

Kuka rikkoi nämä Suomelle välttämättömät suhteet? Virallinen Suomi rikkoi! 

Valtio-opin dosentti Jyrki Iivonen kirjoitti vielä 2013 Kaleva -lehdessä, että Suomen piti sopeutua ratkaisuissaan Neuvostoliiton suoraan tai epäsuoraan ilmaisemaan tahtoon. Suomen poliittinen johtajisto suoriutui tästä taitavasti – Suomi hoiti yhteiskuntansa perusratkaisut itsenäisesti, ja jopa ulkopolitiikkamme muotoutui ajan myötä tarvitsemamme liikkumavara. 

Että kansainväliseen politiikkaan juurtui vuosiksi ”suomettumisen” käsite, oli sittenkin pieni hinta itsenäisyyden säilymisestä ja hyvinvoinnin rakentamisesta, sanoo Iivonen. 

Iivonen kirjoittaa, että Mihail Gorbatshov sekä Boris Jeltsin toivat mukanaan tiettyjä vapautuksia  myös Suomen idänsuhteisiin. Niitä vuosikymmenten ajan säädellyt ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus (YYA) purettiin yhteisellä päätöksellä. 

Samalla luovuttiin myös korostamasta maittemme välisten suhteiden erityisyyttä ja todettiin päinvastoin, että Suomen ja Venäjän väliset suhteet ovat kuin mitkä tahansa normaalit, kahden naapurivaltion väliset suhteet. 

Joskaan Iivonen ei mainitse, että Naapuruussopimus, viralliselta nimeltään Suomen tasavallan ja Venäjän federaation välinen sopimus suhteiden perusteista, korvasi Suomen sekä Neuvostoliiton välisen YYA-sopimuksen Neuvostoliiton lakkauttamisen jälkeen. Naapuruussopimus on vieläkin voimassa Suomen ja Venäjän välillä. Virallinen Suomi kuitenkin rikkoi Naapuruussopimuksen liittymällä Venäjälle vihamielisiin Isäntämaasopimukseen ja NATO-liittoumaan. 

Geopoliittisten realiteettien mukaisesti pienellä valtiolla on suurvaltion rajanaapurina tietty roolinsa. Tästä huolimatta Neuvostoliiton naapurina Suomi oli jokseenkin itsenäinen valtio. 

Joka tapauksessa Suomen ja Venäjän välit olivat hyvät. 

Iivonen kirjoittaa: 

Suomen ja Venäjän viralliset suhteet ovat sen sijaan kehittyneet myönteiseen suuntaan. Ylimmän valtiojohdon tapaamiset ovat olleet säännöllisiä, ja niissä on käsitelty myös vaikeampia keskinäisiin suhteisiin liittyviä ongelmia. Myös kansalaisyhteiskuntien tasolla vuorovaikutus on lisääntynyt, mikä näkyy muun muassa venäläisten turistien määrän jatkuvana kasvuna. Heidän käyttämänsä rahamäärä hyödyttää suoraan paikallisia yrittäjiä.            Venäjä on jälleen Suomen tärkeimpien kauppakumppanien joukossa Neuvostoliiton hajoamista seuranneen notkahduksen jälkeen. Vaikka sen investointi-ilmapiirissä on vielä paljon parannettavaa, tarjoavat sen kasvavat markkinat monia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille”. 

Mutta sitten tapahtui jyrkkä muutos, jolla haluttiin palvella erityisesti Atlantin takaisen Yhdysvaltojen intressejä. Miten “järkevää”. 

Suomi jatkoi entistä kiihkeämmin NATOon liittymisprosessiaan vuoden 2022 alkaen, ja samalla maamme alkoi irtaantua entisistä ystävällisistä suhteistaan Venäjään. Suomesta muodostui mallioppilas Yhdysvaltojen ja sen läntisten liittolaisten Venäjään kohdistuvissa aggressioissa kaikilla rintamilla. Kaikki entiset sillat poltettiin itäiseen naapurisuurvaltaan. 

Myöhemmin kaikkien jäsenmaiden ratifioitua Suomen liittymispöytäkirjan sekä Suomen poliittisen koneiston hyväksyttyä jäsenyyden Suomi saatiin ujutettua NATOn jäseneksi 4.4.2023. 

Näin ollen maamme luisui Yhdysvaltojen sotilasdoktriinin alaisuuteen, jonka seurauksena aloitettiin käytännössä Suomen miehittäminen yhdysvaltalaisilla sotajoukoilla DCA-sopimuksen mukaisesti. Täten Suomesta muodostui Washingtonin puskurialue Venäjää vastaan, mikä tarkoitti erittäin vihamielistä ja hyökkäävää suhtautumista naapurimaatamme suurvalta Venäjää vastaan.   

Ennakkoon esitettiin, mitä Stubb sanoi: 

– Venäjän hyökkäyssota muodostaa suoran uhan myös Suomelle, Stubb kertoi painottaneensa Xille. Stubb kertoi, että Venäjän ja Kiinan suhde vaikuttaa suoraan myös Kiinan suhteeseen Euroopan maihin. – Putiniin ei voi luottaa, Stubb kertoi sanoneensa suoraan Xille. 

Venäjän hyökkäyssodan? 

Mutta,  kun … 

Yhdysvaltalaisen taloustieteen professorin Jeffrey Sachsin (2024) mukaan kesäkuussa 2008, kun Yhdysvallat varautuivat laajentamaan NATOa Ukrainaan ja Georgiaan, Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ehdotti Euroopan turvallisuussopimusta, jossa vaadittiin kollektiivista turvallisuutta sekä NATOn yksipuolisuuden lopettamista. 

(Eihän mikään suurvalta voi hyväksyä selvän uhkatekijän kehittymistä rajojensa tuntumaan. Toim. huom.) 

Todisteet Yhdysvaltojen osallisuudesta vallankaappaukseen ovat kiistattomat. Apulaisulkoministeri Victoria Nuland oli jäänyt tammikuussa 2014 kiinni, kun hän oli puhelinlinjalla juonitellut Ukrainan hallituksen vaihtamista. Samaan aikaan Yhdysvaltain senaattorit matkustivat henkilökohtaisesti Kiovaan lietsomaan mielenosoituksia. 21. helmikuuta 2014 eurooppalaiset, Yhdysvallat sekä Venäjä solmivat Janukovitshin kanssa sopimuksen, jossa Janukovitsh suostui varhaistettuihin vaaleihin. 

Kuitenkin vallankaappausjohtajat peruivat sopimuksen jo samana päivänä, valloittaen hallituksen rakennukset, uhaten uusilla väkivaltaisuuksilla sekä syrjäyttäen Janukovitshin seuraavana päivänä. Yhdysvallat antoivat täyden tukensa  vallankaappaukselle sekä välittömästi tunnustivat uuden hallituksen.   

Yhdysvallat ja sen tietyt  liittolaiset ovat luoneet, kouluttaneet ja varustaneet Ukrainan suuren armeijan, jolle asetettiin tavoitteeksi vain hyökätä Venäjää vastaan, joten luonnollisesti Venäjän puolustusvoimat lopulta aloittivat sotatoimet [eli ryhtyivät puolustukselliseen erikoissotaoperaatioon] Ukrainassa. Tämä tapahtui paljon sen jälkeen, kun Ukrainan lännen masinoimat sotajoukot olivat Itä-Ukrainassa tappaneet 14 000 venäläistä vuosien 2014 ja 2022 välillä (Macregor 11/2023). 

Joten yllä esitetyn mukaan Stubb puhuu puuta heinää, puhuessaan Venäjän hyökkäyssodasta. 

Stubb on unohtanut BRICS-maiden geopoliittisen yhtenäisyyden 

Stubbin lausunnot synnyttävät kiusallista myötähäpeää hänen paljastaessaan sivistymättömyytensä Venäjän ja yleensä poliittisen Aasian maiden geopoliittiseen viitekehykseen, missä BRICS-maat ovat kokonaisuudessaan muodostaneet yksinapaisesta lännen politiikasta poikkeavan maailmanpoliittisen katsantokannan. 

Kuvitteleeko Stubb Pekingin johdon katkaisevan diplomaattiset suhteensa Moskovaan  tai muutoin kovenevan sen harjoittamasta ulkopolitiikasta, Stubbin lausunnon “… Venäjän ja Kiinan suhde vaikuttaa suoraan myös Kiinan suhteeseen Euroopan maihin. – Putiniin ei voi luottaa”, johdosta? 

Onko Stubbin mieleen hiipinyt sellainenkin ajatus, että Peking saattaisi jopa hypätä transatlanttisen liittouman kelkkaan? 

Toisaalta.. 

Selvää on, että Venäjän ja Kiinan suhteet tulevaisuudessa vaikuttavat, eivät niinkään suoraan, vaan välillisesti, Kiinan suhteeseen Euroopan maihin. Mutta kyseinen vaikutus rakentuu tulevaisuudessa positiiviseksi. 

Luuleeko Stubb Kiinan mitätöivän BRICS-maiden, kuten myös Venäjän, yhteisen linjan, joka tähtää täysin moninapaiseen Uuteen maailmanjärjestykseen, jossa parhaillaan yhden suurvaltion aggressiivinen hegemonia ja sen luoma kansainvälinen anarkia eliminoituisivat.  

Stubbin unelmana on Yhdysvaltojen johtaman läntisen blokin maailmanjärjestyksen hegemonian jatkuminen, ja että BRICS-maat sulautuisivat tähän järjestelmään alistettuina. Näin ollen tällaisessa “hobbesilaisessa” järjestelmässä valtioiden suhteiden perusteina olisivat, myös tulevaisuudessa, vihollisuudet ja jatkuvat viidakkosodat. Yhdysvaltojen johtama globaali hegemonia juuri perustuu edellä mainitulle anarkiakulttuurille. 

Yhdysvaltojen läntisen liittouman ideologiaan, jota myös Stubb edustaa, torjuu itsepintaisesti sen realiteetin, että maailmassa on myös muunlainen kasvava maailmanjärjestelmä, joka voimistuu jatkuvasti taloudellisesti, sotilaallisesti, yhteiskunnallisesti ja maailmanpoliittisesti. Jo nyt on Kiina tietyillä mittareilla maailman suurin talous. Yhdysvallat ja sen johtama läntinen liittouma on jäämäsä taloudellisesti ja kansainvälisen politiikan osalta poliittisen Aasian varjoon. 

(Poliittinen Aasia tarkoittaa tässä yhteydessä lähinnä BRICS-maita sekä SCO:ta, ja ennen muuta niiden suurvaltioita, kuten Kiinaa, Venäjää ja Intiaa.) 

Eikö Shanghain yhteisjärjestö SCO jo kilpailee NATOn kanssa sotilaallisesta voimasta, puhumattakaan BRICS-maiden taloudellisesta, poliittisesta ja sotilaallisesta yhteistyöstä, erittäinkin Venäjän ja Kiinan sekä Intian ja Kiinan välillä.  

Yllä mainitun suhteen Stubbin käyttäytyminen on noloa, ja etenkin huomioidessa tarkemmin vielä jäljempänä esitettyä. 

Kazanin julistukseen viitaten siinä esimerkiksi suhtaudutaan suopeasti kansallisten valuuttojen käyttöjen laajentamiseen BRICS-maiden ja niiden kauppakumppaneiden välisessä liiketoimissa. Kuten myös yhteistyö strategioiden laajentaminen ja kehittäminen sekä BRICS-maiden että EU:n osalta. BRICS-maiden tavoitteena on globaalin etelän osallistuminen maailman laajuisiin prosesseihin. 

Vehnän sadonkorjuu käynnissä Rostovin Venäjällä 9. heinäkuuta 2024. Kuva: REUTERS/Sergey Pivovarov/File.

Listalla on globaalien kriisien ehkäiseminen, maailmallinen hallittavuus, monenvälisyys, taloudellinen yhteistyö ja paikalliset valuutat jne. Näihin liittyen voidaan mainita, että huippukokouksessa rohkaistiin uusiin rahoitusmenetelmiin, kuten BRICS-maiden pankkien välisen yhteistyömekanismin (ICM) kautta keskittyvien käytäntöjen laajentamiseen sekä helpottamiseen. Aloitteena on myös BRICS-maiden viljapörssin viljakauppapaikan perustaminen BRICS-maihin, mikä luonnollisesti edistäisi maatalousyhteistyötä. 

Koska BRICS-maat kykenevät kaupankäyntiin kansallisilla valuutoillaan, ovat he dollarista riippumattomia. Niin ikään BRICS-maiden oma pankkijärjestelmä kilpailee Maailmanpankin ja IMF:n kanssa. Tätä voidaan perustella sillä, että jo vuonna 2016 arvioitiin useiden BRICS-jäsenmaiden olevan ylijäämätalouksia, etenkin Kiinan, jolla on julkisen sektorin säästöjä runsaasti. Jäsenmaiden yhteenlasketut säästöt olivat kymmenen vuotta sitten suuremmat kuin USA:n, Japanin ja EU:n säästöt yhteensä (ORF 2015, 1). Täten BRICS-instituutioiden rahoituspohja on verrattain kestävä. 
 

Huomionarvoista on, että Kiina, Venäjä ja Intian kuuluvat BRICS-yhteisön perustaja jäseniin. Nämä kolme valtiota ovat kiinteässä taloudellisessa yhteistyössä keskenään, ja ovat solmineet lukemattomia yhteistyösopimuksia. Venäjä ja Kiina ovat vieneet sotilaallista yhteistyötä entistä pitemmälle, mistä muutamat analyytikot arvioivat kehitystä jo sotilasliitoksi. Lisäksi 2010-luvulta alkaen Venäjä on kasvattanut puolustusteollista yhteistyötään sekä Kiinaan että Intiaan. Vuoden 2014 jälkeen Venäjän ja Kiinan aseteollinen yhteistyö on kasvanut. Muiden muassa  Venäjä on poistanut rajoituksia kiinalaiselle investoinnille strategisesti merkittäviksi luokitelluilta sektoreilta sekä vähentänyt aseteknologian siirtoa koskevia rajoituksia (Juola 2018, 13). 

Loppupäätelmiä 

Yhdysvaltojen ja sen johtaman läntisen blokin on mahdotonta hyväksyä maailmanjärjestyksen hegemonian vallansiirtymistä poliittisen Aasian blokille, jossa keskeisimpänä ovat Kiina, Venäjä ja myös Intia. Näiden kansainvälisiä tavoitteita tukevat muut BRICS-maat sekä SCO-järjestö. Kiinaa ja Intiaa on pidetty potentiaalisena Yhdysvaltojen haastajana jo ainakin 2010-luvulta alkaen. Tuolloin Kiina ehkä oli pitkin hampain valmis tukemaan Atlanttista maailmanjärjestystä, mutta nykyisin muiden BRICS-maiden tukemana Kiina on entistä rohkeampi haastamaan Yhdysvaltojen maailmanjärjestyksen ja sen hegemonian. 

Kiina ja Intia eivät hyväksy läntisiä normeja, sillä nämä Aasian maat nojautuvat omaan historiaansa ja traditioihinsa pohjautuviin normistoihin, ja niin muodoin ne haluavat olla järjestelmän modernisoijan rooleissa. Luonnollisesti Venäjä tukee Kiinan ja Intian tavoitteita.   

Yhdysvaltojen johtama järjestelmä määrittyy kansainvälisenä yhteisönä, jossa  länsi on asettanut omat yksinapaiset ja itsekkäät arvonsa universaaleiksi arvoiksi sekä kirjoittanut maailmanhistorian näiden omien “arvojensa” pohjalta. 

Stubbin esiintyminen paljastaa täysin hänen ymmärtämättömyytensä BRICS-maiden, ennen muuta Venäjän, Kiinan ja Intian vuosisataisen historian synnyttämästä kulttuurillisesta ja yhteiskunnallistaloudellisesta yhtenäisyydestä. Stubb, kuten muutkin länsivaltojen “johtajat” toimivat vain Yhdysvaltojen globaalin hegemonian agentteina “kotimaissaan“, luottaen ylimielisesti läntisen hegemonian voittamattomuuteen ja iankaikkisuuteen.  

Markku Juutinen 
 

Lähteet 

Iivonen, Jyrki (7/2013): Kaleva. Suomen ja Venäjän suhteet muutoksessa. (https://www.kaleva.fi/suomen-ja-venajan-suhteet-muutoksessa/1776451). 

Jeffrey Sachs (2024): Maailmankuulun asiantuntijan järisyttävä paljastus Ukrainan ja Venäjän kriisistä. (https://www.youtube.com/watch?v=cHVrSIpOjfc)   

D. Macregor (11/2023): Eversti Douglas Macgregor – Posi TV. (https://positv.fi/videot/douglas_macgregor/). 

Kazanin julistus (10/2024): (http://static.kremlin.ru/media/events/files/en/RosOySvLzGaJtmx2wYFv0lN4NSPZploG.pdf);  (https://brics-russia2024.ru/) 

ORF (2015): The New Development Bank: Identifying Strategic and Operational Priorities. Obsever Research Foundation, New Delhi. 

Juola, Cristina D. (2018): Venäjän puolustusteollinen yhteistyö Kiinan ja Intian kanssa 2010-luvulla. Microsoft Word – 181108_VENR_J_kiina_venaja_intia_juola_ed1 (doria.fi) 

3 kommenttia

  1. Anteeksi mutta ei se ole sitä unohtanut. Se ei ole sitä koskaan ymmärtänyt. Se on oikeasti tyhmä!!!

    Plusääni(5)Miinusääni(0)
  2. Onneksi olkoon ja menestystä valitsemallenne tielle presidentti Donald J. Trump!

    Alexander Stubbin ulkopoliittinen linja – `arvopohjainen realismi` – on paralleeli linja Yhdysvaltain liberaalin kansainvälisiin sääntöihin pitäytyvän yksinapaisen maailmanjärjestyksen kanssa. Juuri tästä hänen kansainväliseen oikeuteen perustuvaan moninapaiseen maailmanjärjestykseen sovittamattomat lausahduksensa juontuvat.

    Alexander Stubb Kiinan vierailulla (28.-31.10.2024): Ehkäpä minulle tarjoutuu mahdollisuus ilmaista näkökantani (Xi Jinpingille) turvallisuusuhasta, jonka naapurimme Venäjä aiheuttaa.
    Kiinan parlamentin puhemies Zhao Leji: Arvostamme näkökantojanne ja haluamme vahvistaa keskinäistä luottamusta.

    Nämä olivat Zao Lejin ensimmäiset sanat Stubbin Venäjä-varoituksen jälkeen. Zao Lejin sanat oli sijoitettu ihailtavalla diplomaattisella ammattitaidolla. Jäiköhän Alexander Stubbilta jotakin huomaamatta. Ammattidiplomaatti kuten Zao Leji on ammattidiplomaatti.

    Mutta presidentti Alexander Stubb vei Kiinan presidentille Xi Jinpingille Pekingiin useita konkreettisia viestejä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan kuten:

    -Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan muodostaa Suomelle suoran uhan.
    -Tuki Venäjän hyökkäyssodalle ja erityisesti kaksikäyttötuotteiden vienti vaikuttaa Suomen turvallisuus tilanteeseen.
    -Venäjän hyökkäyssota muutti Naton perusluonteen ja ajoi Suomen ja Ruotsin Naton jäseniksi.
    -Narratiivi siitä, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, koska Nato oli laajentumassa, on kerta kaikkiaan väärä. Tapahtui juuri päinvastoin.
    -Kiinan suhde Venäjään vaikuttaa Kiinan suhteeseen Eurooppaan.
    -Mitä enemmän Kiina tukee Venäjää, sen hankalammaksi suhde Eurooppaan ja EU:hun muodostuu.
    -Ukrainaan ei voi tulla rauhaa ilman, että maa osallistuu sen neuvottelemiseen (kun presidentit keskustelivat eri maiden esittämistä rauhansuunnitelmista).
    -Putiniin ei voi luottaa. Varsinkaan kun kyseessä ovat ydinaseet.

    Tässähän tehtiin diplomaattisen tunaroinnin maailmanennätys.

    Nimenomaan moninapainen kansainväliseen oikeuteen perustuva Venäjän/Kiinan kannattama maailmanjärjestys perustuu rauhanomaiseen diplomatiaan ja rinnakkaiseloon, keskinäiseen vuorovaikutukseen, kansojen suvereniteetin kunnioittamiseen, tsapuoliseen huomioonottamiseen kauppavaihdossa ja muihin korkeisiin ja rauhaisiin ihanteisiin.

    Entäpä kun Yhdysvaltain presidentti Donald J. Trump kääntää kurssinsa 180 astetta. Yhdysvaltain ja Euroopan unionin talouksien välille on tulossa kauppasota.

    Mistähän Suomi hakee leipämarkkinoita, kun Yhdysvallat sulkee ovensa. Venäjän ovet on yksipuolisesti suljettu suomalaisten toimesta. Pohjoismaat ja Balttia voivat pitää vain huolta omistaan.

    Mutta `kohottaen lasiaan, hän virkki, veljet asiaan` (Vänrikki Stoolin tarinoista):

    PROJEKT 2025/AGENDA 47

    HALLINNON UUDISTUS

    SISÄLTÖ

    0 JOHDANTO
    I PROJEKT 2025
    II TRUMPIN LAUSUNTO PROJEKT 2025
    III AGENDA 47
    IV HALLINNON UUDISTUS
    V AGENDA 47: TRUMPIN VERSIO
    VI HANKE 2025: HERITAGE FOUNDATION SUUNNITELMA
    VII TÄRKEIMMÄT EROT AGENDA 47 JA PROJEKT 2025 VÄLILLÄ
    VIII LOPUKSI

    0 JOHDANTO

    Nyt se testataan mistä tämä valtiomies Donald J. Trump on tehty. Lupaukset:

    Entisen ja samalla nykyisen presidentti Donald Trumpin poliittinen ohjelma toiselle kaudelle herättää henkiin joitain tuttuja ehdotuksia ensimmäiseltä, mutta se menisi pidemmälle monella rintamalla.

    `Donald Trumpin vuoden 2024 kampanjalupaukset: Tässä on hänen visionsa toiselle kaudelle`.
    https://www.politifact.com/article/2024/sep/30/donald-trumps-2024-campaign-promises-heres-his-vis/

    Yksistä tärkeimmistä kampanjalupauksista pitäisin:

    -Ukrainan sodan lopettaminen,
    -mahdollinen Nato-joukkojen vetäminen Euroopasta ja
    -ehdottomasti Suomesta (on nimittäin liian herkkä paikka)
    -sotien lopettaminen esimerkiksi Gazan kaistaleella,
    -Yhdysvaltain hallinnon uudistaminen.

    I PROJEKT 2025

    `Tällainen on republikaanien suuri suunnitelma: Project 2025 -ohjelma.
    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/721c8095-b512-4860-a588-5f1356a17abd

    Yhdysvalloissa republikaanipuolue suunnittelee kokonaisvaltaista hallinnon haltuunottoa, jossa tuhansia valtion virkamiehiä pyritään korvaamaan Trumpille lojaaleilla rekrytoinneilla. Trump itse kieltää olevansa osallinen ohjelmassa.

    Projekt 2025.
    https://archive.org/details/project-2025-mandate-for-leadership-full_202309-manifesto/2025_MandateForLeadership_FULL/

    Konservatiivisen ajatushautomo The Heritage Foundationin luotsaamaa ohjelmaa kuvaillaan järjestön verkkosivuilla `presidentilliseksi muutosohjelmaksi`. Sen toteuttamiseen on osallistunut lukuisia konservatiivisia järjestöjä.

    The Heritage Foundationin.
    https://www.heritage.org/

    II TRUMPIN LAUSUNTO PROJEKT 2025

    `En tiedä mitään Project 2025:stä. Minulla ei ole tietoa, kuka sen takana on. En ole samaa mieltä kaikesta, mitä he sanovat ja jotkut asiat ovat naurettavia ja kammottavia. Mitä he ikinä tekevätkään, toivotan heille onnea, mutta minulla ei ole mitään tekemistä heidän kanssaan, Trump kirjoitti Truth Social -alustalla heinäkuussa 2024`.

    III AGENDA 47

    Trump/Vance Agenda 47.
    https://www.donaldjtrump.com/agenda47

    Agenda 47 julkistaminen – kattava analyysi ja yhteenveto tästä.
    https://www.defendersofdignity.org/_files/ugd/a5e337_cd9ac416336f4c03b18e44f98ad3e46f.pdf?index=true

    IV HALLINNON UUDISTUS

    Koko valtion työntekijät ihan Valkoisen talon perushenkilökunnasta alkaen, ympäri koko hallinnon, aiotaan korvata Project 2025:n kautta rekrytoiduilla Trump-lojalisteilla, republikaanilojalisteilla sekä konservatiiviaktivisteilla, ja sillä tavalla saadaan koko järjestelmä otettua haltuun.

    Käytännössä tähän tähdätään muun muassa erottamalla Trumpin politiikkaa mahdollisesti vastustavia tai hidastavia valtion virkamiehiä ja muuttamalla noin 1 000 epäpoliittista, korkeaa viranhaltijaa poliittisiksi viroiksi, jotka republikaanit suunnittelevat täyttävänsä Trumpille uskollisilla henkilöillä.

    Suunnitelman mukaan, kun poliittinen maisema lämpenee vuoden 2024 vaalien jälkeen, konservatiivisesta leiristä on syntynyt kaksi suurta poliittista suunnitelmaa: Donald Trumpin `Agenda 47` ja Heritage Foundationin `Project 2025`.

    Molemmissa suunnitelmissa ehdotetaan laajoja muutoksia Yhdysvaltain hallintoon, mutta niillä on erilliset painopisteet ja menetelmät.

    V AGENDA 47: TRUMPIN VISIO

    Donald Trumpin Agenda 47 hahmottelee hänen kunnianhimoiset suunnitelmansa, jos hän palaa Valkoiseen taloon. Tässä ovat tärkeimmät komponentit:

    Maahanmuutto ja rajaturvallisuus: Sulje raja ja toteuta Yhdysvaltain historian suurin karkotusoperaatio. Nimeä meksikolaiset kartellit ulkomaisiksi terroristijärjestöiksi.
    Talouspolitiikka: Toteutetaan suuria veronalennuksia työntekijöille ja poistetaan juomarahaverot. Tee Amerikasta maailman hallitseva energiantuottaja.
    Kulttuuri- ja sosiaalipolitiikka: Lopeta liittovaltion rahoitus kouluille, jotka opettavat kriittistä rotuteoriaa tai `sukupuoli-ideologiaa`. Suojaa sosiaaliturvaa ja Medicarea ilman leikkauksia.
    Yleinen turvallisuus: Pakota pakolliset pysähdykset ja riskit. Lähetä kansalliskaarti palauttamaan järjestys kaupunkeihin.
    LGBTQ+ -käytännöt: Peruuta liittovaltion rahoitus kouluille, jotka ajavat sukupuoli-ideologiaa. Suojele naisten urheilua pitämällä transsukupuoliset naiset poissa. Ryhdytään ankariin toimenpiteisiin alaikäisille sukupuolta vahvistavaa hoitoa tarjoavia lääkäreitä vastaan.

    VI HANKE 2025: HERITAGE FOUNDATION SUUNNITELMA

    Heritage Foundationin johtaman Project 2025 -hankkeen tavoitteena on valmistella konservatiivista hallintoa seuraavalle presidenttikaudelle. Keskeisiä tekijöitä ovat:

    Hallinnollinen uudistus: Pienennä liittovaltion byrokratian kokoa. Hajauta valta takaisin valtioille.
    Oikeuslaitoksen ja lainsäädännön uudistukset: Edistetään oikeuslaitosta, joka noudattaa perustuslain alkuperäistä tulkintaa. Vahvista vallanjakoa.
    Taloudellinen vapaus: Puolusta vapaiden markkinoiden periaatteita ja sääntelyn purkamista. Turkin on toteutettava verouudistuksia kasvun edistämiseksi.
    Kulttuurin uudistaminen: Uudista koulutusta progressiivisten opetussuunnitelmien poistamiseksi ja perinteisten amerikkalaisten arvojen juurruttamiseksi.
    Kansallinen turvallisuus: Vahvistetaan kansallista puolustusta ja parannetaan rajaturvallisuutta.
    LGBTQ+ -käytännöt: Vastusta alaikäisten sukupuolenvaihdoksia ja estä sukupuolta vahvistava hoito. Korosta lasten suojelemista sellaisilta, joita se pitää haitallisina sukupuoli-ideologioina. Priorisoi perinteiset perherakenteet.

    VII TÄRKEIMMÄT EROT AGENDA 47 JA PROJEKT 2025 VÄLILLÄ

    Soveltamisala ja yksityiskohdat: Agenda 47 on laaja ja toimintasuuntautunut, ja se kattaa välittömät politiikat, joilla on erityiset tavoitteet. Hanke 2025 keskittyy rakenteellisiin uudistuksiin ja pitkän aikavälin hallintostrategioihin.

    Taloudellinen painopiste: Agenda 47 sisältää välittömiä taloudellisia tukitoimenpiteitä, kun taas Project 2025 korostaa vapaiden markkinoiden uudistuksia ja sääntelyn purkamista.

    Kulttuuripolitiikka: Molemmat agendat käsittelevät edistyksellisiä ideologioita koulutuksessa, mutta Agenda 47 on selkeämpi kulttuurisodankäynnin retoriikassaan, kun taas Project 2025 ottaa järjestelmällisemmän lähestymistavan edistyksellisen politiikan kääntämiseen.

    LGBTQ+ -politiikat: Agenda 47 sisältää erityisiä toimia sukupuoli-ideologiaa vastaan koulutuksessa ja julkisissa tiloissa, kun taas Project 2025 pyrkii laajasti suojelemaan perinteisiä perhearvoja ja estämään alaikäisten sukupuolenvaihdoksia.

    Kriitikot ovat yrittäneet levittää väärää tietoa näistä politiikoista, usein vääristelemällä esityslistojen aikomuksia ja mahdollisia vaikutuksia. Lähempi tarkastelu paljastaa kuitenkin kunkin suunnitelman kohdennetut tavoitteet konservatiivisten periaatteiden uudistamiseksi ja ylläpitämiseksi.

    Lisäksi Donald Trump on etääntynyt projektista 2025 ja todennut, ettei hänellä ole `mitään tekemistä` Heritage Foundationin aloitteen kanssa ja on eri mieltä joistakin sen elementeistä. Tämä luo huomattavan kontrastin, koska Trumpin hallinnon entiset virkamiehet tukevat voimakkaasti Project 2025:tä ja se on linjassa monien konservatiivisten periaatteiden kanssa, jotka ovat päällekkäisiä Trumpin omien poliittisten tavoitteiden kanssa.

    Vaikka sekä Agenda 47:llä että Project 2025:llä on konservatiiviset tavoitteet, niiden lähestymistavat eroavat toisistaan merkittävästi. Agenda 47 tarjoaa välittömiä, rohkeita toimia, joiden tarkoituksena on palata Trumpin ydinpolitiikkaan. Sitä vastoin Project 2025 keskittyy rakenteellisiin uudistuksiin, joiden tarkoituksena on institutionalisoida konservatiiviset periaatteet tuleville hallinnoille.

    Näiden suunnitelmien ymmärtäminen auttaa äänestäjiä ennakoimaan konservatiivisen liikkeen suuntaa ja sen mahdollisia vaikutuksia amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Vuoden 2024 vaalien lähestyessä näiden esityslistojen yhdenmukaistaminen ja eroavuus on ratkaisevan tärkeää poliittisille tarkkailijoille ja yleisölle.

    VIII LOPUKSI

    SCOTUS

    Yhdysvaltain korkein oikeus. (Supreme Court of the United States)
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_korkein_oikeus

    `Yhdysvalloissa korkein oikeus on myöntänyt entiselle ja samalla nykyiselle presidenti Donald Trumpille osittaisen syytesuojan. Donald Trumpilla on SCOTUS-päätöksen mukaan immuniteetti presidenttiaikana tehdyissä virkatehtävissä, mutta ei viran ulkopuolisissa toimissa`.

    `Trumpille osittainen syytesuoja – tätä se tarkoittaa`.
    https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/trumpille-osittainen-syytesuoja-tata-se-tarkoittaa/8967006#gs.hqhron

    Demokraatit ovat nyt epätoivon partaalla – Trumpin kannattajat juhlivat. Donald Trumpin osittainenkin syytesuoja on ainutlaatuista koko Amerikan Yhdysvaltain presidentillisessä historiassa.

    Tässähän puretaan yksinapaisen kansainvälisiin sääntöihin perustuvaa yhdysvaltalaista maailmanjärjestystä ja lähestytään moninapaista kansainväliseen oikeuteen perustuvaa maailmanjärjestystä, mutta se tehdään amerikkalaiseen tyyliin. Ainakin ensiaskeleita siinä otetaan.

    Mutta mikä tulee olemaan NAU.n (North Amerikan Union) klusterin muoto, kun Mexico ajetaan ajamalla Meso-Amerikan unioniin. Vaihtoehtoja ei jää paljon.

    Samalla herkkyydellä kuin BRICS+ maiden napavaltiot suhtautuvat toinen toisiinsa ne suhtautunevat Amerikan Yhdysvaltoihin.

    Tämänkaltaiset muutoksen tuulet voi aiheuttaa luodin lentoradalle joutumisen, niin kuin liika sirkkelöiminen voi aiheuttaa sormien menetyksen.

    Newsky

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
  3. Polvihousupressamme kävi tosiaan Kiinassa esittämässä oman kapean maailmankuvansa tuottamat ajatukset Kiinan valtiojohdolle. Vaikutelmana kuitenkin oli, ettei Stubbin esitysten annettu liiaksi haitata vierailun tunnelmaa ja vierailun aikana liike-elämän edustajat pystyivät tunnustelemaan tai jopa luomaan kaupallisia, molempia osapuolia hyödyttäviä suhteita. Tästäpä mallia myös suhteissa Venäjään. Laitetaan pressat ja muut hysteeriset ”akat” itkemään venäläisille arvoista ja antaa käytännön kauppasuhteiden jatkua entisellään.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat