Talvien lämpeneminen päättyi, kun aurinko väsyi

Vuodesta 1988 alkoi lämpimien talvien kausi, joka kesti 20 vuotta. Nämä lämpimät talvet tulkittiin merkkinä pysyvästä ilmaston lämpenemisestä.

Englannin ilmatieteen laitos MetOffice ilmoittikin kaksi vuotta sitten, että ”lapsemme eivät enää koskaan saa nähdä lunta Englannissa.”
Kesällä 2009 MetOffice ennusti lauhaa talvea.  Talvi oli kylmä. Kesällä 2010 ennusti MetOffice jälleen, että tuleva talvi on lauha. Se on ollut erittäin kylmä. MetOfficen tietokoneohjelma, jolla sääkarttoja laaditaan, ei huomioi auringon aktiivisuutta.

Talvilämpötilat Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Venäjällä määräytyvät sen mukaan kuinka matalapaineen alueet matkaavat itään. Maapallon pyörimisliikkeen takia maan pinnalla ilma virtaa vastapäivään matalapaineiden ympäri. Jos matalapainealue matkaa Suomen eteläpuolella ohi, se imee Suomeen pohjois- ja koillistuulet pohjoisnavalta ja Siperiasta. Jos matalapainealueet kulkeutuvat kauemmas pohjoiseen, hallitsee lämmin lounaistuuli.

Tätä ilmiötä mitataan AO-indeksillä. Indeksi (Arctic Oscillation index), jolla on korkea arvo, kertoo pohjoiseen kulkevasta alhaisen paineen alueesta ja alhainen arvo taas kertoo etelään suuntaavasta matalapaineesta.

Jos joku voisi laskea etukäteen AO-indeksin, osaisi hän kertoa jo edellisenä kesänä, onko talvella kylmää vai lauhaa.
Joulukuussa 1988 AO-indeksi teki harppauksen ylöspäin kertoen, että seuraavien kahdenkymmenen talven lämpötilat ovat korkeampia kuin neljänkymmenen edellisen talven.

Lämpimien talvien loputtua kasvihuonekaasuprofeettojen piti tehdä jotain, ja he tekivätkin: he muuttivat käytettyä sanastoa. Äskettäin väitettiin, että kylmät talvet johtuvat ilmastonmuutoksesta. Ennen usein viljelty sana ilmaston lämpeneminen on enää harvoin käytössä. Nyt sanotaan, että ”äärimmäisten sääilmiöiden esiintyvyys tulee kasvamaan”.

YK: n ilmastopaneeli IPCC väittää, että auringon aktiivisuuden vaikutus ilmastonmuutokseen on vähäinen ja että ihmisen on muutokseen suurin syy.
Nyt epäilemättä uskollistenkin keskuudessa usko on ollut koetuksella. Professori M. Lockwoodin tutkimusryhmä analysoi tilastot auringon aktiivisuudesta ja Englannin talvilämpötiloista vuosien 1650 ja 2010 välisenä aikana, kaikkiaan tilastot siis kattavat 360 vuoden jakson. He totesivat erittäin vahvan tilastollisen vastaavuuden alhaisten talvilämpötilojen (alhainen AO indeksi ) ja auringon  alhaisen aktiivisuuden välillä, vaikka jonkin verran lämpimiä talviakin on esiintynyt auringon matalan aktiivisuuden aikana.

Todennäköisin tapa, jolla mekanismi toimii on, että pienet muutokset auringon aktiivisuudessa tuottavat merkittäviä muutoksia auringon säteilylle valtavan herkässä yläilmakehässä (stratosfääri). Nämä muutokset etenevät alas alailmakehässä (troposfääri).

Kahden viime vuoden aikana aurinko on ollut epätavallisen väsynyt ja sen aktiviisuus matala.

Kirjoittaja on ympäristötekniikan dosentti Åbo Akademista.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat