Riikka Söyring: Onko THL:lla meneillään mediakampanja maineen palauttamiseksi?

Iltalehdessä olleen kyselyn mukaan vain 6% vastanneista (vastanneita 3875 henkilöä) luottaa terveysviranomaisiin. Peräti 94% epäilee. THL kulkeekin nykyisin kansan suussa Tuhoisan Huolenpidon Laitoksena. Aihetta maineenpalauttamiseen siis on.

Keinovalikoima on tuttu. THL pitää 1.2 tiedotustilaisuuden narkolepsiatutkimusten väliraportista. Osanottoa on rajoitettu ”vain lehdistölle”. Näin taataan, että yleisön mielipide muodostuu median välityksellä.

Lääkärilehti on myös osallistunut kampanjointiin kahdella artikkelilla. Artikkeleiden kirjoittaja Ulla Järvi työskenteli aiemmin THL:n tiedotuslehti TESSOn vt.päätoimittajana. Ulla Järvi on myös kirjoittanut Journalistin vuosikirjaan jutun sikainfluenssarokotuksen mediailmiöistä sosiaalisen median voimasta ja ”hierarkian rapautumisesta”.

Tässä paljastuukin eräs perimmäinen syy THL:n maineenhallintaoperaation tarpeeseen: hierarkian rapautuminen. Hierarkia on säilytettävä, kuuluu hierarkian ensimmäinen käsky.

•••

Ensimmäinen Ulla Järven Lääkärilehdelle kirjoittama artikkeli Terhi Kilpi joutui myrskynsilmään julkaistiin tammikuun 20. päivänä. Se antaa ymmärtää, että narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhemmat ovat lähettäneet ”vihameilejä” THL:n rokototetutkimusta johtavalle professori Terhi Kilvelle.
Asiaa selvittänyt Rokotusinfo ry sai selville, että viittaus vihameileihin perustuu jonkun tuntemattoman Suomi24-keskustelupalstalla Terhi Kilvestä käyttämään noita-akka nimitykseen. Artikkeli puhuu myös vihasivustoista. Näitä ovat toimittaja Ulla Järven mukaan esimerkiksi Iltalehden keskustelupalsta ja tuo mainittu Suomi24-palsta, kertoo eräs asiasta puhelimitse Ulla Järven kanssa keskustellut henkilö.

Narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhemmat ymmärrettävästi närkästyivät entisen THL:n työntekijän asenteelliseksi nähdystä artikkelista, ja vaativat lehteä julkaisemaan oikaisun. Lääkärilehden päätoimittaja Hannu Ollikainen on jyrkästi kieltäytynyt kannanoton julkaisemisesta nimettömänä.
Vastine on nähtävissä narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhempien perustamalla Rokotusvaurio.fi-sivustolla.

Seuraavana päivänä, 21.1, Ulla Järvi julkaisi toisen artikkelin otsikolla  Tiedeyhteisö arvioi rokotetutkimuksen puolueettomuuden, jossa Järvi haastattelee muun muassa hallintoylilääkäri, OTT Lasse Lehtosta. Lasse Lehtonen on sama henkilö, joka teki HUS:n eettisessä toimikunnassa tosiasiallisen päätöksen salata kaikki asiakirjat, jotka liittyivät GSK:n THL:ltä tilaamaan ja rahoittamaan pneumokokkirokotetutkimukseen. Päätöksessään Lehtonen poikkosi eettisen toimikunnan esittelijäjuristin valmistelusta, jossa osa materiaalista olisi annettu julki. Lehtosen kanta hävisi hallinto-oikeudessa ja osa materiaalista (eettisen toimikunnan pöytäkirjat pääosin) tuli julkiseksi, nyt korkein hallinto-oikeus käsittelee asiaa siltä osin minkä hallinto-oikeus vielä piti salassa.
Lääkärilehdessä Lehtonen puhelee nättejä avoimesta yhteiskunnasta. Saa nauraa.

•••

Terhi Kilpi puolestaan kertoo Lääkärilehden artikkelissa olleen itsekin koko ajan sitä mieltä, että THL:n asiantuntijoiden on astuttava vanhempien eteen ja kohdattava heidät.

Todellisessa elämässä hän sanoi näin: ”Ei, minä en todellakaan ole nyt paikalla! En missään tapauksessa ota puhelua vastaan!” kun narkolepsiaan sairastuneen lapsen äiti soitti keskustellakseen Kilven kanssa elokuussa 2010.

Rokotusvaurio.fi-sivusto kertoo, että Terhi Kilpi ei ole henkilökohtaisesti vastannut yhteenkään narkolepsiaan sairastuneen vanhemman sähköpostiin tai soittoon.

Oikaisu:

Narkolepsialasten vanhempien kirjoittama vastine julkaistiin Suomen Lääkärilehden verkkosivuilla jo 1.2.2011 ja painetussa lehdessä 4.2.2011. Vastine julkaistiin nimettömänä.

4 kommenttia

  1. Eikö se ollutkaan Tarkkaavaisuuden ja Häiriöiden Laitos?

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. THL on julkaissut vuoden 2008 rokotehaittavaikutustilastot

    THL julkaisi rokotehaittailmoitustietoja vuodelta 2008: mm. kaksi kuolemantapausta
    Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotehaittaseurannan tietoja on päivitetty – vielä äskettäin tuoreimmat tiedot olivat vuodelta 2007, mutta nyt on julkaistu vuotta 2008 koskeva haittaraportti ja listaus luokitelluista ilmoituksista.

    Vuonna 2008 on epäilynä ilmoitettu mm. rotavirusrokotteen haitaksi epäilty Kawasakin tauti sekä 16-vuotiaan pojan kuolemaan johtanut hepatiitti A -rokotehaitta (diagnoosi ADEM, akuutti disseminoitunut enkefalomyeliitti, yksivaiheinen tulehduksellinen keskushermoston myeliiniä vaurioittava sairaus sekä keuhkokuume). Myös viitosrokotteen epäiltynä haittana ilmoitettiin yksi kuolemantapaus, diagnoosina kätkytkuolema.

    Rotavirusrokotteen ja viitosrokotteen jälkeen ilmoitettiin havaitun myös suolentuppeumia, mm. suolentuppeuma ja kuolio kolmikuukautisella tyttövauvalla.

    MPR-rokotetta ilmoitettiin seuranneen useita tuhkarokon kaltaiseen tautiin sairastumisia. MPR-rokotteen jälkeen raportoitiin myös epänormaalia itkua (ns. aivoitku).

    Nelosrokotteen ei-vakavana haittana raportoitiin mm. hallusinaatioita kolmivuotiaalla. Influenssarokotteen kohdalla raportoitiin mm. kouristuksista. MPR- ja hepatiittiyhdistelmärokotteelle ilmoitettiin mm. kasvohermohalvaus.

    Haittataulukko on muuten suomenkielinen, mutta tautien nimet on listattu englanniksi.

    Lisätietoja:

    THL:n rokotehaittaseurannan raportit:

    http://www.ktl.fi/portal/suomi/terveyden_ammattilaisille/rokottaminen/rokoteturvallisuus/yhteenvetoraportteja_rokotusten_haittavaikutuksista_suomessa/

    Rokotusinfo ry:

    http://www.rokotusinfo.fi

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat