Energiatehokkuus on päivän sana
Energian hinta nousee jatkuvasti. Nyt kannattaa rakentaa ja remontoida talot niin, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa.
Energiatehokas talo säästää rahaa ja ympäristöä. Perussäännöt ovat yksinkertaisia. Talo kannattaa eristää huomattavasti määräyksiä paremmin. Kotiin pitää hankkia hyvin lämpöä eristävät ikkunat. Rakennuksesta tehdään ilmatiivis ja sinne asennetaan koneellinen ilmavaihto sekä tehokas lämmöntalteenotto.
On tärkeää rakentaa omalle perheelle sopivan kokoinen koti. Pitää myös miettiä, minne rakentaa. Kodin sijainnilla on merkitystä. Jos uuden kodin valmistuttua perheeseen pitää hankkia toinen tai jopa kolmas auto, se kuormittaa ympäristöä. Ahkerasti kohoava polttoaineen hinta lisää roimasti kustannuksia.
Energiatehokas pientalo kuluttaa energiaa 50 prosenttia vähemmän kuin rakentamismääräysten minivaatimustason täyttävä rakennus.
Energiatehokkaan talon rakentaminen on helppoa, koska kaikki ratkaisut ovat jo olemassa ja niistä on kertynyt myös käyttökokemuksia pitkältä ajalta. Rakentamiskustannukset nousevat vain muutaman prosentin korkeammaksi kuin perinteisessä pientalossa.
Kun investoi energiatehokkuuteen, se maksaa itsensä takaisin jo alle kymmenessä vuodessa.
Energian kulutukseen vaikuttavat myös omat remonttiratkaisut. Ehjiä rakenteita ei kannata rikkoa, mutta jos esimerkiksi ikkunat joutuu uusimaan, on järkevää hankkia energiatehokkaat ikkunat.
Into rakentaa energiatehokkaasti kasvaa jatkuvasti. Siksi myös talotehtaat tarjoavat matalaenergiataloja asiakkailleen.
Energiankulutuksen piikki saavutettiin 18.2.
– Tämän talven energiankulutuspiikki saavutettiin helmikuun 18. päivänä klo 9-10 välisenä aikana, kun sähköä kului yhteensä 14 803 MW. Lukema jäi 100 MW jälkeen vuoden 2007 kulutusennätyksestä.
– Kulutusta ei katettu kotimaisella tuotannolla. Lisäenergiaa tuotiin Ruotsista, ja varsinkin Venäjältä, jonka sähköntuonnista Suomessa ollaan suorastaan riippuvaisia.
– Ruotsissa ja Norjassa energiankulutus on ollut kuluneena talvena vähemmän kuin huipputalvina.
– Suomessa energiankulutus kasvaa 2 prosentin vuosivauhtia.
– Suomessa sähkön hinnat ovat Euroopan suurimpia. Tällä hetkellä sähkö maksaa vähintään 6 senttiä kilowattitunnilta.
www.energianet.fi
Tähän vielä lisäisin että kannattaa lapata lunta reippaasti kivijalan päälle: vanhan kansan keino eristää taloa talvipakkasella.
Totta…siinä saa samalla kätevästi nykyaikaisen ulkoverhouksen (puisen) alareunan kosteusvaurioitettua, mikäli lumi yltää sinne asti. Ei pelaa enää ulkoverhouksen tuuletus. Samoin nyt keväällä, kun lumi alkaa sulaa, niin voi miten betoninen kivijalka imeekään kosteutta itseensä ja muihin rakenteisiin, kun se ässehtii märkänä melkein vappuun saakka.
Jos on kosteusvaurio lumen ”lappamisesta” seinänvierustalle tullakseen, niin ansaitsee jo tullakin. Sellainenhan talo, joka niin vähästä pilaantuu, joutaa pilaantuakin.
Saa peittää lumella, en vastusta. Itse en tee, koska siinä ei ole mitään järkeä eikä tarvetta. Sopii katsoa sillä silmällä puuverhottuja taloja kevytsoraharkko- tai betonikivijalla, joilla on takana 10-20 vuoden lumenlappaamishistoria.
Sellainen talo joka alapohjan vetoisuuden tai kylmän takia vaatisi tällaista, niin on väärin rakennettu.
totta. Eihän sitä kai niinkään vetoisuuden takia, mutta jos on huonot routaeristeet tai ei ollenkaan, niin lumi kyllä suojaa seinänvierellä. Tiedän liian pinnassa olevia vesijohtoja mm. pelastetun tällä konstilla. Äkkiä se sitten keväällä seinän viereltä katoaa. Ehkä muuten pitäis tehdä talot vinyylipaneelista, niin sais lappaa huoletta lunta, nehän kun kestää niinkuin entisen miehen teryleenihousut?
Tuo lumikonsti on ihan jees! Ei lautavuoraus tästä mitenkään kärsi ja tuuletusraolla ei ole mitään merkitystä – ehkä syksyllä, kun sade piiskaa jatkuvasti seinää, niin kuivuu nopeammin!
Jotta puuverhoilun alla toimisi tuuletus oiken, niin sinne tulee saada pystyvirtaus. Juuri tämän takia vaakakoolauksiin tehdään virtausaukkoja. Ilmalla, kun on taipumus kulkea ylös-alas suunnassa. Nyt, kun lumella peitetään alareuna, niin tuuletus ei toimi oikein ja tulokset näkee ennen pitkää maalivaurioina ym.
Maalattua kuusipaneelia tuskin on tarkoitettu säilytettäväksi lumen alla. Vinyylipaneeli ei ehkä kärsi, mutta enempi olen huolissani ulkoverhouspaneelin ja tuulensuojalevyn välisestä tuuletuksesta.
Pitäkää tuuletus kunnossa, niin ulkoverhousmaali kestää isältä pojalle. Tehkää myös uusiin rakennuksiin kunnon räystäät, niin ei pääse sade piiskaamaan.