Tomaatti kasvaa hiekassakin

Merijärvinen puutarhaharrastaja Sanna Tanska on jo hankkinut ja istuttanut tämän kesän tomaatin taimet.

– Omien kasvihuonetomaatin taimien lisäksi istutin puutarha ostettua pihvitomaattia, keltaista tomaattia ja minitomaattia. Tykkään kokeilla erilaisia lajikkeita, Sanna kertoo.

Tällä hetkellä kotiäitinä työskentelevä Tanska on harrastanut puutarhaa yhdeksän ja kasvihuonetta viitisen vuotta, niin kauan kuin omakotitalon piha on sen mahdollistanut. Erikoista Sannan harrastamisessa on se, että viime vuodet hänen kasvihuoneensa maapohja on ollut pelkkää hiekkaa.

– Kolme vuotta sitten vaihdoinhiekan mullan tilalle. Kyllästyin siihen, että mullan kanssa oli ongelmia: kahden kesän jälkeen kasvihuoneessa alkoi kasvaa sieniä, ja molempina ensimmäisinä kesinä jouduin taistelemaan tuholaisia ja kasvitauteja vastaan.

Hiekkaviljely oli todella outo juttu kolme vuotta sitten. Tuntematonta se on edelleen, sillä yhä Sanna törmää ihmettelyihin, kasvaako hiekassa todella jotain. Perustaessaan hiekkakasvihuonetta Tanska käytti ohjenuoranaan hiekkaviljelystä kertovaa Ihana piha-ohjelmaa, sillä ainuttakaan lehtijuttua hän ei aiheesta löytänyt. Lisäksi hän löysi jonkin verran tietoa ja kokemuksia netistä.

Hiekkaviljelyn aloittaminenon helppoa ja halpaa: kasvihuoneen pohjaksi tilataan kuormallinen karkeudeltaan

0,2–0,9 millistä hiekkaa, jonka hinta on pieni osa ruokamullan hinnasta. Hiekkapohjan helppous on siinä, ettei sitä tarvitse vaihtaa, sama hiekkapohja menee vuodesta toiseen.

– Syyssiivous kasvihuoneessa on nykyään nopea: nykin taimet hiekasta ja siivoan katteena olleen ruohosilpun pois.

Lapiota ja rehkimistä ei tarvita, kun juuret irtoavat hiekasta helposti ja siististi. Keväällä kasvihuone on heti valmis käytettäväksi, Tanska kertoo. Syys- ja kevätsiivoukseen kuuluu lisäksi huolellinen pesu mäntysuovalla, sillä se ennaltaehkäisee tehokkaasti tauteja ja tuholaisia.

Alkukesästä taimet istutetaan hiekkaan aivan kuten multaankin: kaivetaan kuoppa ja taimi juuripaakkuinen laitetaan koloon. Sanna vinkkaa kastelemaan hiekan läpimäräksi ennen istutusta. Aluksi hän kokeili laittaa tomaattien istutuskuoppaan multaa enemmänkin, mutta sittemmin hän on huomannut, että tomaatti kasvaa erinomaisesti pelkässä hiekassa.

– Siitä pienestäkin multamäärästä tuli ongelmia: tuholaisia alkoi ilmestyä loppukesästä. Pelkässä hiekassa viljellessä tuholaisongelmaa ei ole ollut.

Jotkut laittavat istutuskuoppaanvähän kompostia tai lantaa potkua antamaan, hiekkaa väliin ja taimi siihen päälle. Kun taimet on istutettu, suurin työ on kattaa taimien alunen ruohokatteella. Kate lannoittaa ja estää kosteuden haihtumisen.

– Hiekkaviljely vaatii keräävän ruohonleikkurin. Ruohokatteen tulee olla tarpeeksi pientä silppua, se pitää levittää tuoreena ja se kastellaan heti. Näin siitä saadaan suurin hyöty irti, Tanska kertoo omia kokemuksiaan.

Katetta levitetään noin viiden sentin kerros. Alkukesästä Tanska laittaa uuden katteen viikoittain, mutta loppukesästä katteen tarve vähenee. Ruoholannoituksen lisäksi Tanska lannoittaa taimia silloin tällöin nokkosvedellä, jota hän tekee liottamalla tuoreita nokkosia vedessä pari viikkoa.

Toistaiseksi Tanska on kasvattanut hiekassa pelkästään tomaattia. Tänä kesänä on tarkoitus kokeilla myös paprikaa, porkkanaa ja kasvihuonekurkkua. Sannan kokemuksen mukaan kasvihuonekurkku on ollut mullassa kasvatettaessa ongelmallinen, sillä siihen on joka vuosi ilmestynyt tuholaisia.

Tällä hetkellä avomaankurkku ja yrtit kasvavatkin ämpäreissä ja ruukuissa kasvihuoneessa. Kasvihuoneen säntillisiin riveihin ruukut tuovat romanttista vaihtelua ja runsautta. Tanskan kasvihuoneesta löytyy tietysti myös
tuoli, jossa voi istahtaa, ihastellaja maistella.

Avomaaviljelyssä Sanna ei ole vielä hiekkaa käyttänyt, mutta suunnitelmissa olisi saada osa kasvimaasta hiekalle.

– Varsinkin porkkana ja muut juurekset viihtyvät kuulemma hiekassa hy

Kotimaa

Ulkomaat