Kilowattituntimittarit jäävät pian historiaan
Entistä tarkempaa tietoa sähkönkulutuksesta tarjoavat etäluettavat sähkömittarit, nk. älymittarit, eivät kaikesta hehkutuksesta huolimatta ole kuitenkaan saavuttaneet täydellistä suosiota kuluttajien keskuudessa. Mittareissa on havaittu muun muassa ohjelmistovikoja ja monet asiakkaat ovat epäilleet sähkölaskujensa luotettavuutta.
Eräässäkin tapauksessa ukkosen särkemä etämittari aiheutti lopulta Asikkalalaiselle kesämökin omistajalle lähes 6000 euron arviolaskun – mittarin mykistyminen kun huomattiin vasta kahden vuoden kuluttua sen särkymisestä.
Tampereella vastaavasti koettiin epäonnen hetkiä viime maaliskuussa, kun osaan Tampereen Sähkölaitoksen mittareista tuli oikosulku. Sulakkeet rikkoutuivat ja asunnot jäivät osittain ilman sähköä. Oikosulun seurauksena vaihdettavien mittareiden lukumäärä kipusi yli 1300:n ja poiki lisäksi muutamia korvausvaatimuksia.
Energiayhtiöiden mukaan tyytymättömyys etämittareihin on kuitenkin suurilta osin liittynyt muuttuneisiin laskutuskäytäntöihin. Etenkin juuri asennuksen jälkeinen ensimmäinen tasauslasku voi olla yllättävän suuri ja saada kuluttajat raivon partaalle.
Myös mittareiden terveysvaikutukset huolestuttavat. Facebookiin perustetun ”Sano EI etäluettaville sähkömittareille – terveysriski”-nimisen ryhmän mukaan etämittarit lähettävät jatkuvasti pulssimaista mikroaaltosäteilyä ja ovat siten terveysriski erityisesti lapsiperheissä.
Ryhmä vaatii etämittarien asennusten keskeyttämistä, kunnes niihin liittyvät terveysongelmat ja niiden sähköverkkoon sekä oheislaitteille aiheuttamat häiriöt on selvitetty. Ryhmä ajaa jokaisen oikeutta päättää, mitä omaan kotiin saa asentaa, etenkin kun kyse on testaamattomasta teknologiasta.
Ristiriitaisesta vastaanotosta huolimatta etämittareiden tarkoitus on energiayhtiöiden mukaan hyödyttää kuluttajaa. Mittareiden avulla tiedot sähkökatkoksista saadaan selville asiakaskohtaisesti, ja vikoja päästään myös korjaamaan entistä nopeammin.
Etämittareilla pyritään lisäksi säästämään energiaa. Esimerkiksi Australiassa sähköyhtiöt säätävät uima-altaiden lämpötilaa verkon kuormituksen mukaan. Suomessa kesämökkiläiset ovat myös havahtuneet sähkönkulutuksen ja lämpötilan väliseen riippuvuuteen, ja alkaneet vähentää mökkien peruslämmitystä.
Älykkään sähköverkon taustalla onkin EU:n asettamat ympäristö- ja ilmastotavoitteet. Tavoitteiden mukaan 20% energiasta tulee tuottaa uusiutuvilla energiamuodoilla, energiankäyttöä pitää tehostaa myös 20% ja vastaavasti kasvihuonekaasupäästöjä vähentää 20% vuoteen 2020 mennessä.
Suomessa älyverkko on suurin koko maan kattava jakeluverkkojen muutoshanke heti maaseudun sähköistämiskauden jälkeen. Etämittarit ovat satojen miljoonien bisnestä, sillä hankkeen kokonaiskustannukset voivat kivuta jopa 940 miljoonaan euroon.
Energiateollisuus ry:n sähköverkkotoimialan johtaja Kenneth Hännisen mukaan kaikki suuret investoinnit aiheuttavat ensin mittavia kustannuksia, mutta älymittareiden kokonaisvaltaiset hyödyt ovat hänen mukaansa sijoitus tulevaisuuteen ja ne hyödyttävät paitsi yhteiskuntaa ja kansantaloutta, myös ympäristöä.
Älyverkon povataan lisäävän työllisyyttä sähköasennusalalla, sillä töitä riittää niin mittareiden valmistajille, ohjelmistotoimittajille kuin teleoperaattoreiden henkilöstöllekin.
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/vattenfall+vaatii+mittarin+etaluennan+kaikilta/a57939
http://www.turkuenergia.fi/valopilkku/index.php?page=07e167e4d104553e408c4a039f43e81
http://www.turkuenergia.fi/valopilkku/index.php?page=c295ddeeaf0050e505b84a64c835774
http://www.facebook.com/group.php?gid=10150106996315111&v=info