Permakulttuurin työkalut

Jokainen käyttämätön tuotos on jäte, jokainen täyttämätön panos vaatii ulkopuolista ylläpitoa.

 

 

Permakulttuurin suunnittelutyökaluista erikoisen käyttökelpoinen on tilan jako erilaisiin vyöhykkeisiin ja sektoreihin. Vyöhyke-menetelmän käyttö auttaa hahmottamaan alueen sisäistä toimintaa, eli kuinka usein kullakin osalla liikutaan ja toimitaan. Sektorit kuvaavat alueelle tulevia ulkopuolisia virtoja (tuuli, aurinko, vesi, ihmiset jne.).

Vyöhykkeiden avulla alue jaetaan viiteen sisäkkäiseen alueeseen. Välitön pihapiiri on ykkösvyöhyke, jossa asioidaan useita kertoja päivässä, kakkosvyöhykkeellä käydään päivittäin, kolmosvyöhykkeellä harvemmin, nelosvyöhykkeellä ehkä pari kertaa vuodessa ja viitosvyöhyke jätetään kokonaan luonnon haltuun.

 

Koti eli nollavyöhyke on keskipiste, vaikka siinäkin on omat, kodin sisäiset vyöhykkeet, jotka huomioidaan tilojen suunnittelussa.

 

Vyöhykkeisiin jakamisen avulla pyritään tarkastelemaan kohdealueen kaikkia osa-alueita yhteistyömalleina, jossa eri osa-alueet pelaavat yhteen kaikkien suuremmaksi hyödyksi.

Myös luonnon omissa ekosysteemeissä lajirunsautta tärkeämpi tekijä on toiminnallinen diversiteetti eli hyödyllisten vuorovaikutussuhteiden suhde lajien määrään. Kun joukossa ei ole paljoa vuorovaikutuksettomia tekijöitä, alue elää.

Permakulttuuri imitoi luonnon omia selviytymismenetelmiä, ja jalostaa niitä eteenpäin – myös talon sisällä.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat