Pieni mutta pippurinen rakettiuuni
Rakettiuunin tehokkuudesta kertoo paljon se, että savuaminen on lähes olematonta.
Rakettiuuni on uuni, joka rakennetaan edullisista materiaaleista ja uunit ovatkin paljon käytettyjä etenkin kehittyvissä maissa. Rakettiuuni on suunniteltu lämpiämään pienellä puumäärällä, kuten pienillä puun palasilla, tikuilla, lastuilla ja kävyillä, mutta tuottamaan maksimaalisen tehon. Rakettiuuni mahdollistaa jopa 70 % pudotuksen polttoaineen hankintahinnoissa vaikkapa hiileen verrattuna.
Rakettiuunin lasketaan olevan noin kaksi kertaa tehokkaampi ja päästöiltään puhtaampi kuin esimerkiksi avotuli. Polttoaine, kuten puunpalaset, palavat uunissa vain pesässä olevalta osaltaan, jolloin palaminen on tehokasta, tuli todella kuuma ja savuaminen lähes olematonta.
Keittäminen tapahtuu rakettiuunin huolella eristetyn uunin piipun päällä. Keittoastian ympärillä on ylimääräinen ”helma”, suoja, joka varmistaa, että lämpö menee keittoastiaan eikä jää uuniin. Rakettiuunin muunnokset sopivat sekä sisä- että ulkotiloissa käytettäväksi.
Tyypillisesti rakettiuuni rakennetaan roskaksi katsottavasta materiaalista kuten peltipurkeista, peltitynnyreistä ja lähes mistä tahansa palamattomasta materiaalista. Rakettiuunista on olemassa malleja, joissa voi paistaa leipää.
Leipää paistavan mallin voi laatia kahdesta 55 gallonan tynnyristä, jotka asennetaan sisäkkäin. Ulompi tynnyri halkaistaan, jotta saadaan luotua tila piipulle kahden tynnyrin välissä sekä oviaukko polttoainetta varten. Itse leivän paistaminen tehdään sisemmän tynnyrin sisällä; tulisijan piipun sisälle rakennetussa ”sinetöidyssä” tilassa tulipesän yläpuolella.(1 UK gallona = 4,546092 l; 1 US gallona = 3,785412 l; 1 kuiva gallona (USA) = 4,405 litraa)
Rakettiuuneja on käytössä paitsi Afrikassa, myös pakolaisleireillä, ja ne ovat saaneet joukon Approriate Technology-ryhmään kuuluvia yrityksiä sekä järjestöjä kuten World Vision, Food for Hungry, Fine Engineering sekä Chujio Ceramics kiinnostumaan uunista. Tuloksena on jo syntynyt muutamia kaupallisia sovellutuksia, kuten Justa Stove.
Rakettiuunin pääkomponentit:
- Fuel magazine; ”panostaja” eli lyhyt pätkä metallista tai keraamista piippua, joka sovitetaan vaakatasossa uunin alaosaan, ns. jalkaosaan. Sen tehtävä on säädellä kylmän ilman kulkua tulipesään.
- Fuel shelf eli polttoainehylly, eräänlainen ”pelletti-arina”, joka pitää polttoaineen erillään tulipesän pohjasta ja sallii ilmankierron tulipesässä.
- Chimney eli metallilaatikko, kuten 5 gallonan peltipurkki tai piippu, joka seisoo pystyasennossa ja tukee keittoastiaa.
- Heat exchanger eli putkimainen metallisuojus, joka pakottaa piipusta tulevat kuumat kaasut kulkemaan keittoastian sivuja pitkin.
- Jotta rakettiuuni olisi kestävä, uunin välitilat sisä- ja ulko-osan välissä kannattaa täyttää hiekan ja saven sekoituksella, vaikka täyttö merkitseekin lievää polttoaineen kulutuksen lisääntymistä.
Lähteet:
Design Principles http://www.rocketstove.org/images/stories/design-principles-for-wood-burning-cook-stoves.pdf
Rocket Stove Design Base http://www.rocketstove.org/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=86
How to build a Rocketstove http://www.rocketstove.org/index.php?option=com_seyret&Itemid=44&task=videodirectlink&id=7
Barrel Stove http://www.rocketstove.org/index.php?option=com_seyret&Itemid=44&task=videodirectlink&id=6
http://www.rocketstove.org/images/stories/chimney%20tool/WBT%20results%20CIRS+IRS+Delux+DoubleSkirt.pdf
http://www.rocketstove.org/
Linkkejä vähän samasta asiasta.
http://www.alternative-energy-news.info/candle-powered-heater/
http://www.practicalenvironmentalist.com/eco-gadgets/new-improved-candle-heater.htm
http://zenstoves.net/How.htm
Innostuin talvella kehittelemään rakettiuuneja. Niitä löytyy minun blogista
http://blogit.greenspot.fi/ekoteknologia/