Mausteet antavat paitsi makua, myös terveyttä
Kolottaako, vaivaako vatsa, haiseeko henki? Yrtit ja mausteet ojentavat auttavan kätensä.
avallisella kuminalla on pitkä historia lääkekäytössä. Sillä on hoidettu ripulia, ilmavaivoja, gynekologisia vaivoja ja hengitystieongelmia. GreenMed Info kertoo, että kuminan päivittäinen nauttiminen parantaa muistia ja vähentää stressiä. Lisäksi kumina on hyvän makuinen. Kumina (Carum carvi) on kaksivuotinen 50–100 cm korkea sarjakukkainen putkikasvi, joka muistuttaa ulkonäöltään porkkanaa. Kuminaa viljellään sen siementen sisältämien haihtuvien öljyjen vuoksi. Suomessa viljellyn kuminan siemenissä on kolme kertaa enemmän aromaattisia öljyjä (karvoni ja limoneeni) kuin Keski-Euroopassa viljellyssä. Viljelyala Suomessa on noin 17 800 ha. Viljely onnistuu Oulun korkeudelle asti.
Mausteiden käyttö ruoassa paitsi parantaa ruoan makua, väriä ja vitamiinipitoisuutta myös lisää sen ravintoarvoa lisäämättä yhtään kaloria kokonaisuuteen. Intialaisessa ruoassa kumina on hyvin tyypillinen mauste, samoin aasialaisessa keittiössä. Yhdessä muiden mausteiden -korianteri, tilli, fenkoli- kumina tarjoaa makuelämyksen ja vitamiinipommin. Kuminan rouskuttelu vähentää tyyppi II:n diabeteksen. reuman, hiivan ja astman oireita. Myös ympäristömyrkkyjen vaikutuksen ihmiskehossa on todettu vähentyneen. Aasiasta kotoisin olevan tillin siemenien pureskelu puolestaan hoitaa suuta. Se vähentää haavaumia ja raikastaa hengityksen. Tillivedellä on hoivattu koliikkivauvoja, ja nukutettu unettomia.
Fenkolilla on käyttönsä lääkekasvina. Ummetuksesta, vatsakrampeista, kuukautiskivuista ja ylipainosta kärsivät saavat avun fenkolista. Fenkoli sopii myös lapsille. Puutarhureita kiinnostanee fenkolin käyttö tuholaisten torjunnassa. Fenkolin istuttaminen tuo puutarhaan ampiaisia, jotka puolestaan hyökkäävät päärynä- ja omenapuita tuhoavan omenakääriäisen kimppuun. Muita herkullisia ja hyödyllisiä vointia parantavia yrttejä ovat meirami, timjami, salvia, kaneli, apila ja antibakteerinen oregano. Yrtit tepsivät yleensä useampaan vaivaan kuin ns. täsmälääkkeet, sillä yrteillä on monenlaisia ominaisuuksia.
Yrttien kanssa tulee aina muistaa, että niissä on mukana kasvupaikkansa ominaisuudet. Koskaan ei pidä syödä tienviereltä, kaatopaikan kupeelta tai muusta vastaavasta paikasta poimittuja yrttejä. Syötävä määrä taas riippuu yksilön iästä, painosta, yleiskunnosta ja sietokyvystä. On paras aloittaa varovaisesti ja tutustua itseensä, omiin ominaisuuksiinsa samalla, kun tutustuu yrtin vaikutukseen.
Mausteiden säilytys
– Mausteiden aromit ovat herkästi haihtuvia – paras paikka säilytykselle onkin tiiviisti suljettu pakkaus, joka on suojattu valolta, lämmöltä ja kosteudelta.
– Mausteita ei kannata myöskään säilyttää lämpöä tuottavien laitteiden, kuten liesituulettimen tai lieden läheisyydessä.
– Käytön jälkeen maustepurkin korkki on hyvä kiertää tiukasti kiinni, jotta aromit säilyvät mausteissa.
– Kokonaiset mausteet säilyttävät arominsa pidempään kuin jauhetut mausteet. Kokonaiset mausteet ovat oikein säilytettyinä käyttökelpoisia noin viisi vuotta,
kun taas herkät yrtit ja jauhetut mausteet korkeintaan kolme vuotta.