Onko öljyn hintapiikki Wall Streetin keinottelua vai merkki ”öljyhuipusta”?
Viime lokakuusta lähtien raakaöljyn hinta on räjähtänyt. Lukuisista selityksistä kaikkein tavallisin talouspiireissä on pelko Israelin ja USA:n sodasta Irania vastaan.
Kokonaan toisen leirin muodostavat ne, jotka uskovat öljyhuipun jo saavutetun. Tästä eteenpäin öljyn tuotanto vain laskee ja hinta tulee väistämättä nousemaan pilviin. Molemmat selitykset ovat pielessä. Kuten vuonna 2008 öljytynnyrin futuurien hinnan kivutessa taivaita hipovaan 147 dollariin barrelilta, on myös nyt kyseessä öljyn futuurimarkkinoiden spekulointi isojen sijoitusinstituutioiden toimesta, kuten Citigroup, JP Morgan Chase ja huomattavimpana Goldman Sachs, pankki joka on aina mukana, kun isoja rahoja jaetaan riskittömänä ja vähällä vaivalla. Heitä avustaa myötämielisillä toimillaan Yhdysvaltain hallituksen virasto, johdannaiskaupan valvontakomissio (CFTC).
Lokakuusta 2011 Brent-raakaöljyn ICE -futuurin hinta nousi sadasta dollarista 126 dollariin barrelilta, eli yli neljänneksen puolessa vuodessa. Vuonna 2009 öljybarrelin hinta oli 30 dollaria!
Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) mukaan vuoden 2011 kolmen viimeisen kuukauden aikana öljyntuotanto nousi 1,3 miljoonaa barrelia päivässä, mutta öljyn kysyntä kasvoi vain puolet siitä. Taantuma on vähentänyt bensiinin käyttöä Yhdysvalloissa 8 %, Euroopassa 22 % ja Japanin talous on hidastunut, jopa Kiinassakin bensan kysyntä on vähentynyt. Uusia lähteitä saadaan valjastettua ja vuosien sodan jälkeen myös Irak on nostanut tuotantoaan. Maaliskuussa Kuwaitin öljyministeri Hani Hussein totesi valtakunnallisessa tv-haastattelussa: ”Kysynnän ja tarjonnan laki ei toteudu tämän päivän öljyn hinnassa.”
”Paperiöljyn” rulettipeli
Siitä lähtien, kun Goldman Sachs osti hyödykekaupoissa hyvin pärjänneen J. Aron & Companyn 1980-luvulla, on raakaöljyn kauppa siirtynyt vähitellen fyysisen öljyn spot-hintojen osto- ja myyntitoimista ”paperiöljy”-markkinoihin, joissa hinta määräytyy täysin rajoittamattomilla ja säännöstelemättömillä spekuloinneilla öljyfutuureilla, eikä fyysisen öljyn kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Viime vuosina Yhdysvaltain kongressi on Wall Streetin tukemana ja ohjailemana säätänyt useita lakeja, jotka ovat mahdollistaneet isojen pankkien pyramidihuijaukset öljyfutuureilla, kuten Enronin konkurssi vuonna 2001.
Vuoden 2000 hyödykefutuurien nykyaikaistamislain (Commodity Futures Modernization Act, CFMA) luonnosteli Yhdysvalloissa Tim Geithner, joka on nykyään Obaman hallituksen valtiovarainministeri. Tämä laki antoi pankki- ja sijoituslaitoksille vapaat kädet laitosten välisissä OTC-johdannaisten energiajohdannaiskaupoissa, ilman valtion valvontaa. Tämä mm. öljyn valvonnasta vapauttaneen lain lempinimeksi tuli myöhemmin ”Enronin porsaanreikä”.
Vuonna 2008 kongressi viimein sääti lain ”Enronin porsaanreiän” tukkimiseksi ja johdannaiskaupan valvontakomissio (CFTC) sai vuonna 2011 oikeuden rajoittaa öljyn futuureilla spekuloivien laitosten maksimipositioita, kuten vuoden 1936 laissa hyödykepörssistä sanotaan: ”niillä keinoin, jotka ovat tarpeellisia vähentämään, poistamaan tai estämään syntymästä tarpeettomia tai ei-toivottuja häiriöitä tai sivuvaikutuksia, jotka ovat odottamattomia tai selittämättömiä hinnanvaihteluita hyödykkeiden johdannaissopimuksissa.”
Vielä tähän päivään mennessä mitään näistä keinoista ei ole käytetty. CFTC:n puheenjohtajana istuu Gary Gensler, joka on ollut Goldman Sachsin osakas ja aikanaan siellä töissä 18 vuotta. Hän on ollut tekevinään jotain asian eteen, mutta kuten senaattori Bernie Sanders totesi: ”CFTC on haluton ottamaan käyttöön näitä rajoituksia, mutta heidän pitää noudattaa lakia. Meidän pitää rajoittaa öljyn määrää, mikä yhdellä yhtiöllä voi kerrallaan olla futuurimarkkinoilla. Näiden keinottelijoiden tarkoitus ei ole ostaa ja käyttää öljyä, vaan ainoastaan hyötyä nostamalla hintaa ja sitten myydä.”
Nykyisten arvioiden mukaan futuurikeinottelijat hallinnoivat 80:aa prosenttia markkinoista, entisen 30 prosentin sijaan vuosikymmen sitten. Michael Greenberger, Marylandin oikeustieteellisen yliopiston professori ja entinen CFTC:n virkailija, totesi: ”On olemassa 50 erilaista tutkimusta, jotka todistavat, että spekulointi lisää kalliin preemion öljyn hintaan, mutta jostain syystä tämä ei ole iskostunut terveeseen järkeen. Kun markkinoita dominoivat keinottelijat, on tuloksena vain jättimäinen pelikasino.”
Kourallinen pankkeja ja rahoituslaitoksia pystyy manipuloimaan öljyjohdannaisillaan ja omistamillaan öljypörsseillä huimia heilahduksia maksamaamme bensan ja öljyjalosteiden hintaan. Olemme juuri keskellä yhtä näistä isoista heilahduksista. Israel ja Iran kalistelevat miekkojaan, vaikka todellista sotaa emme tule kokemaan. Kaiken tämän tarkoituksena on luoda oikea tunnelma öljyn hinnan korotuksille ja keinottelijoiden tuottojen maksimoimiseksi. Analyytikot puhuvat jo 150 dollarin öljybarrelista kesään mennessä.
Mielenkiintoista on myös, että yksi todellinen hintaa nostava tekijä on presidentti Obaman asettamat Iranin vastaiset pakotteet Japanin, Korean ja EU:n öljyntuontiin Iranista. Näin Washington on iskenyt ison loven Iranin öljynvientiin ja antanut piristysruiskeen Wall Streetin öljyspekuloinneille. Lontoon Financial Timesissa Ian Bremmer ja David Gordon Eurasia Groupista kirjoittivat: ”Poistamalla maailman öljy-yhtälöstä liikaa Iranin öljyä saattaa pysäyttää täysin maailman toipumisen globaalista taantumasta, vaikka se tietysti vahingoittaisi taloudellisesti myös Irania. Ehkä ensimmäistä kertaa pakotteet voivat onnistua liian hyvin ja satuttaa saartajia yhtä paljon kuin saarrettua.”
Muutaman ison pankin juonima öljyfutuureilla keinottelu ei ole uusi keksintö. Jo vuonna 2006 Yhdysvaltojen senaatin tarkastusvaliokunnan raportti ”Markkinakeinottelun rooli öljyn ja kaasun hintojen nousussa” totesi ”olevan huomattavia todisteita runsaan keinottelun ja spekuloinnin kohottavan hintoja merkittävästi.” Raportti osoitti CFTC:n tehtävän olevan johdannaismarkkinoiden hintojen muodostumisen varmistaminen kysynnän ja tarjonnan lakeja seuraamalla, eikä manipuloinnilla tai mittavalla keinottelulla.
Toistaiseksi näyttää siltä, että johdannaismarkkinoiden valvontakomissio entisen Goldman Sachsin osakkaan johdolla kiertää ja rikkoo lakia entisen työnantajansa ja Wall Streetin kavereidensa hyödyksi. Öljyn hinta johdannaismarkkinoilla tulee pysymään korkealla ja vahingoittamaan herkkää maailmantaloutta ja erityisesti Kiinan kaltaisia kasvavia talousalueita. Kun Obaman hallinnon kikkailu Iranin rauhan kanssa ja Netanyahun turha sodalla uhoilu kaveeratakseen Obaman kanssa vihdoin paljastuvat pelkäksi julkisivutempuksi, tulee öljyn hinta putoamaan parissa päivässä kuin kivi. Mutta se tuskin tulee yllätyksenä Goldman Sachsille ja Wall Streetin keinottelijoille.
Lähde: http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29803