Kylmä suihku on terveellisempi kuin kuuma suihku
Useimmat ihmiset kavahtavat ajatustakin kylmästä suihkusta ja avantouimarien näkeminen hyisessä vedessä saa aikaan väristyksiä. Kuitenkin yksittäiset tutkimukset kylmän terveysvaikutuksista osoittavat, että toistuva kylmän veden altistus (suihku, kylpy tai uinti) tuo mukanaan yllättäviä terveysvaikutuksia.
Kylmä ympäristö ja kylmät suihkut parantavat terveyttä enimmäkseen lisäämällä antioksidanttien tuotantoa ja parantamalla unenlahjoja.
Lisää glutationituotantoa ja parantaa immuunijärjestelmää
Kylmät suihkut lisäävät glutationin tuotantoa, joka on yksi tehokkaimpia kehonsisäisiä antioksidantteja. Itse asiassa suuri osa muista nauttimistamme antioksidanteista toimii kehon glutationin tuotantoa tehostamalla, sillä vaikka kehossa tuotetaan glutationia muista aineista, ei suun kautta nautitusta glutationipilleristä olisi mitään apua, sillä keho ei pysty sitä hyödyntämään. Avantouimareilla tehdyt testit näyttävät kylmässä uimisen stimuloivan glutationituotantoa. Englannissa tehty tutkimus todisti, että päivittäinen kylmä suihku lisäsi valkosolujen tuotantoa (verrattuna kuuman suihkun ottaneisiin). Tutkijat päättelivät, että kehon elimistön yrittäessä lämmittää itseään kylmän suihkun jäljiltä aineenvaihdunta kiihtyy ja aktivoi immuunijärjestelmän, joka lisää valkosolujen tuotantoa. Saksalaisen tutkimuksen mukaan satunnainen avantouinti aiheuttaa biologista hapettumista (oxidative stress), mutta säännöllisesti tehtynä se laukaisee sopeutuvan antioksidanttisen reaktion, joka auttaa kehoa avantouintiin tottumisen jälkeen paremmin taistelemaan vapaita radikaaleja ja oksidaatiota vastaan.
Lievittää masennusta ja auttaa lihasvaurioissa
Virginian lääketieteen yliopistossa tehty tutkimus osoitti kylmien suihkujen lisäävän aivojen noradrenaliinin tuotantoa, jonka on myös mielihyvähormonina todettu lievittävän masennusta. Kylmäterapiaa on myös käytetty urheilijoiden paikallisten vammojen ja nyrjähdysten hoitoon, mutta kokonaisia jääkylpyjä on käytetty pitkänmatkanjuoksijoiden lihasten turvotuksen ja kudosvaurioiden parantamisen nopeuttamiseksi. Myös nopeaa voimaa tarvitsevilla pikajuoksijoilla on saatu jääkylvyillä palautumisaikaa nopeutettua ja harjoittelua tehostettua.
Lisää testosteronia ja siittiöiden tuotantoa
1800 –luvulla useat lääkärit suosittelivat nuorille miehille jääkylmiä kylpyjä voimakkaan seksuaalivietin ja masturboinnin vähentämiseksi. Valitettavasti tapahtui päinvastoin. Kylmät suihkut itse asiassa lisäävät testosteronin tuotantoa miehillä, mistä seuraa seksuaalivietin kasvun lisäksi myös yleinen lihaskunnon ja energiatason kasvu. Korkeiden lämpötilojen on huomattu laskevan siittiöiden tuotantoa miehen sukuelimissä. Miesten ehkäisymenetelmänä on jo yli 2000 vuotta tunnettu ”lämpöhoito”, jossa kolmen viikon ajan joka yö laitetaan kivekset 45 –asteiseen veteen 45 minuutiksi. Tämän sanottiin vievän siittämiskyvyn puoleksi vuodeksi, vaikka ei ehkäisykeinona kuitenkaan ole kovin varma. Kalifornian yliopistossa San Franciscossa tutkittiin lämmölle altistumisen vaikutusta siittiöiden tuotantoon tutkimuksessa, jossa miehet kuumaan kylpyyn puoleksi tunniksi päivittäin viikon ajan. Lämpöhoitojakson jälkeen tilanteen palattua normaaliksi siittiöiden liikkuvuus parani ja niiden lukumäärä nousi 491 %, eli lähes kuusinkertaiseksi lämpöhoidon aikaisista lukemista. Jos siis aikoo hankkia jälkeläisiä, kannattaa kuuma suihku vaihtaa kylmään suihkuun.
Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/12/041012_Why-A-Cold-Shower-Is-More-Beneficial-For-Health-Than-a-Warm-One.shtml