Marjat pakkaseen talven varalle
Pakastaessasi marjoja, pidä mielessä niiden käyttötarkoitus. Marjat voidaan pakastaa
- sellaisenaan kokonaisina tai marjasekoituksina esimerkiksi jälkiruokiin
- viipaleina, survoksena, soseena tai hillona esimerkiksi puuroihin ja leivonnaisiin
- nektarina tai mehuna.
Sokeritta tai sokerin kanssa
Kokonaisille puolukoille, karpaloille ja mustikoille sokeritta pakastaminen sopii oikein hyvin. Kauniita kokonaisia marjoja ja marjaterttuja voi pakastaa esimerkiksi kakkujen koristeeksi ensin lautasella, minkä jälkeen ne laitetaan varovasti pakasterasioihin.
Osa marjoista on hyvä pakastaa sokerin kanssa. Marjoissa tapahtuu pakastevarastoinnin aikana jonkin verran soluhengitystä, joka kuluttaa niiden sisältämää sokeria ja lisää vähitellen marjojen happamuutta.
Jo 1/2 – 1 dl sokeria marjalitraa kohti on riittävä määrä. Lisäksi sokeri edistää marjojen maun, C-vitamiinin ja sulatettaessa etenkin pehmeiden marjojen rakenteen säilymistä.
Käyttäessäsi hedelmäsokeria eli fruktoosia puolita määrä tavallisen sokerin määrästä. Keinotekoisista makeutusaineista esimerkiksi aspartaami (Canderel) sopii myös marjojen pakastamiseen.
Rasia vai pakastepussi?
Kokonaisina pakastettavat pehmeäkuoriset marjat kuten mansikat, vadelmat ja lakat on hyvä saada mahdollisimman nopeasti poimimisen jälkeen rasioihin. Niitä ei pidä huuhdella.
Kovakuoriset marjat ja marjasoseet voi pakastaa pakastepusseissa. Ne jäätyvät nopeimmin, jos pussit muotoillaan litteiksi ja niistä poistetaan ilma.
Pakastaminen sokeriliemessä
Kovakuoriset marjat voi pakastaa myös sokeriliemessä:
- kiehauta litra vettä ja 4-5 dl sokeria
- kaada jäähtynyt liemi marjojen päälle.
Sokeriliemessä pakastaminen estää kovakuoristen marjojen kuoren sitkistymistä. Samaan liemeen voi laittaa erilaisia marjoja ja hedelmäpaloja, jolloin raikas jälkiruoka on sulatusta vaille valmis.
Lähde: martat.fi
Lisätietoa: Pakasteiden säilyvyys
Ruoka-aineen rasvapitoisuus vaikuttaa eniten säilyvyysaikaan. Marjat ja kasvikset säilyvät satokaudesta toiseen. Rasvaisen lihan ja kalan säilyvyysaika on sen sijaan melko lyhyt.
Seuraavassa erilaisten elintarvikkeiden keskimääräisiä säilyvyysaikoja:
- marjat 10–12 kk
- kasvikset 10–12 kk
- yrttimausteet 4–6 kk
- juuresraaste 3–4 kk
- naudanliha 8–10 kk
- lampaanliha 8–10 kk
- sianliha 3–6 kk
- siipikarja 3–6 kk
- jauheliha 1–2 kk
- kalat 1–3 kk
- leivonnaiset 1–9 kk