- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Antero Kangas: Tunnista Mediapeli 24/7 ja sen pelaajat

Suomesssa asioista uutisoidaan lähes samoin joka lehdessä. Tämä johtuu siitä, että koko valtakunnan media on muutamien harvojen omistuksessa. Kun tieto on valtaa, on valta sillä joka tietoa annostelee.

Vaalien lähestyessä kannattaa olla median suhteen erityisen kriittinen, ja tunnistaa Mediapeli 24/7 ja sen pelaajat. Uutisten katsojalle ei ensimmäisenä tule mieleen, että virallisen television uutisissa esitettävän virallisen näköisen gallupin on teettänyt omalla firmallaan eduskunnassa istuva kansanedustaja. Näin kuitenkin tapahtuu.

Monessa lehdessä on vaalien alla Taloustutkimus Oy:n tekemiä galluppeja, joissa X- puolueen kannatus on nousussa tai Herra Y:ta halutaan  pääministeriksi. Sitä ei kuitenkaan mainita, että lehdet, jotka ko. tuloksia julkaisevat kuuluvat tiettyyn mediaryppääseen, ja että gallupeja tekevän  yhtiön omistaa kansanedustaja, jolla on osuuksia myös noista mediaryppäistä. Näin viekkaasti saadaan välitettyä äänestäjille sellainen viesti kuin halutaan.

Terveestä kilpailusta, saati monipuolisesta tiedonvälityksestä ei voi puhua silloin, kun kilpailemassa keskenään ovat pääasiassa saman omistajan eri tulosyksiköt. Vai miten Suomen lehtitalojen omistus jakaantuukaan?

Otetaan esimerkkiyhtiöiksi kaksi, Ilkka-Yhtymä Oyj ja Alma-Media.

Ilkkaa omistavat mm. Pohjois-Karjalan Kirjapaino Oy; monen lehden kustantaja,  Keskisuomalainen Oyj joka omistaa Savon Sanomat, Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj sekä vakuutusyhtiöt Mandatum, Varma, Eläke-Fennia ja Tapiola.

Alma-Mediaa omistavat mm. Ilkka-Yhtymä Oyj, Kaleva Kustannus Oy sekä vakuutusyhtiöt Mandatum, Varma, Tapiola, Ilmarinen, Etera, Eläke-Fennia sekä Nordea. Omistuksella on taipumus kasvaa ja keskittyä yhä harvempien käsiin.

Kun lukija omakohtaisesti toteaa median puhuvan omaan ja poliittisten sekä taloudellisten sidosryhmiensä pussiin, alkaa hän automaattisesti etsiä tietoa muutakin kautta. Vähintään särö valtamedian uskottavuuteen pitäisi tulla.

Maailmanlaajuisesti median omistus on yhtä keskittynyttä: ASP ja Reuters ovat yhden ihmisen omistamia tietotoimistoja. STT:n uutiset tulevat pääasiassa Reutersilta ja ASP:lta.  STT:n omistajat Almamedia, TS-konserni ja SanomaNews puolestaan omistavat lähes kaikki paikallislehdet.

Omistuksen kasaantuminen ei pääty mediataloihin. ASP:n ja Reutersin omistaja Thomas Glacer on lääkeyhtiö Merckin johtokunnan jäsen. Thomas Glacerin läheinen yhteistyökumppani on mediamoguli ja miljardööri Rupert Murdoch, mm. FoxNewsin ja Financial Timesin omistaja, sekä hänen poikansa, maailmanlaajuiseen markkinointiin erikoistunut James Murdoch vaikuttaa lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen johtokunnassa. Jos vielä viimetalvisen sikainfluenssahysterian uskaltaisi mainita, kyseinen lääkeyhtiö oli juuri se, jonka testaamatonta rokotetta Suomessa piikitettiin kansalaisiin urakalla, kun ihmiset oli ensin uutisoimalla saatu hysteeriseksi ja  jonottamaan terveyskeskuksiin harmaana kymenä. Euroopan maiden presidentit päättivät sitten yhdessä tyrmätä eurokansanedustejien vaatimuksen H1N1 rokotteiden kyseenalaisten markkinointimenetelmien, eli korruption tutkimisesta.

Sitä miksi näin tapahtui, media ei kerro.

Lähteet:
STT:n omistus http://www.stt.fi/fi/mika-on-stt/omistajat/ [1]
Taloustutkimus Oy  http://www.uranus.fi/hyotya_ja_huvia/uratarinat/open.php?id=24507 [2]
Medialinnakkeet http://www.medialinnakkeet.com/ [3]
Talentum Oyj http://www.medialinnakkeet.com/2000/talentum2.htm [4]
GSK: http://www.guardian.co.uk/media/2009/feb/02/james-murdoch-in-glaxosmithcline-role [5]