Auringonvalo voi oikeasti suojata ihosyövältä
Auringonvalon vaikutuksesta iho tuottaa D-vitamiinia. Tämä pieni tosiasia merkitsee, ironista kyllä, että auringonsuojia mainostavat kampanjat ovat saattaneet aiheuttaa miljoonille ihmisille D-vitamiinin puutoksen, mikä altistaa ihosyövälle. Tutkimusten mukaan erittäin alhainen D-vitamiinitaso on suuri riski melanooman kannalta, mikä on ristiriidassa yleisen käsityksen kanssa, jonka mukaan auringonvalolle altistuminen lisää melanooman riskiä.
Daily Mailissa julkaistun professori Angus Dalgleishin mukaan: ”Tutkimukset osoittavat, että suuri osa englantilaisista kärsii D-vitamiinin vajauksesta osittain siksi, että emme voi saada sitä tarpeeksi auringonvalosta puoleen vuoteen. Haluaisin nähdä kaikkien syöpäyksiköiden tarkistavan automaattisesti potilaiden veren D-vitamiinitasot. Se on halpaa ja nopeaa ja takaan kaikkien hämmästyvän, miten monella tasot ovat liian alhaalla.”
Saattaa kuulostaa yllättävältä, että auringonvalo, josta on tehty vaarallinen ihosyöpää aiheuttava hirviö, voi auttaa suojautumaan ihosyövältä, kunhan käytetään järkeviä varotoimia. Lukuisat tutkimukset ovat tuottaneet vakuuttavia todisteita.
Miten auringonvalo suojaa ihosyövältä
Useat tutkimukset ovat vahvistaneet riittävän auringonvalon auttavan ehkäisemään ihosyöpää. Itse asiassa suurempi auringolle altistuminen vähentää melanoomatapauksia, kun taas auringonsuojakertoimien käyttö lisää niitä. Eräs tällainen tutkimus osoitti, että enemmän aikaa auringossa viettäneet melanoomapotilaat kuolivat harvemmin tautiin kuin muut melanoomapotilaat. Ihosyövästä kärsivillä suurempi auringonvalolle altistuminen vähensi kasvaimien aggressiivisuutta.
Eräs italialainen tutkimus, joka julkaistiin European Journal of Cancer–lehdessä kesäkuussa 2008, sekä vahvistaa että tukee aiempia tutkimuksia, joissa todettiin paremmat selviytymismahdollisuudet niillä melanoomapotilailla, jotka oleskelivat useammin auringossa ennen melanooman diagnosointia.
Melanooma on myös yleisempi sisätiloissa kuin ulkona työskentelevillä ja ilmaantuu useammin kehon osiin, jotka eivät altistu auringonvalolle. UVB-säteilyn on havaittu viivästyttävän melanoomaa niillä, jotka ovat geneettisesti alttiimpia ihosyövälle.
Miksi auringonvalo on niin hyödyllistä? Koska juuri auringonvalo auttaa ihoa tuottamaan D-vitamiinia, joka on kriittisen tärkeä useiden syöpien estämisessä, mukaan lukien melanooma.
D-vitamiini on tärkeää terveydelle
D-vitamiini on steroidin kaltainen yhdiste, joka vaikuttaa käytännössä kaikkiin kehon soluihin. D-vitamiiniin reagoivia reseptoreita on löydetty kaiken tyyppisistä ihmissoluista, luista aivoihin. D-vitamiini on yksi luonnon tehokkaimmista syöpälääkkeistä.
Elimistö voi muuntaa D-vitamiinin kalsitrioliksi, joka on D-vitamiinin aktiivinen muoto, jolla korjataan vaurioita, kuten syöpäsolujen ja kasvaimien aiheuttamia. D-vitamiinin syövältä suojaava vaikutus toimii useilla tavoilla:
- lisäämällä mutatoituneiden solujen itsetuhoa
- vähentämällä syöpäsolujen leviämistä ja lisääntymistä
- lisäämällä solujen erikoistumista (mikä usein puuttuu syöpäsoluilta)
- Vähentää uusien verisuonien kasvua vanhoista, mikä on yksi askel passiivisen kasvaimen muuttumisessa syöpäkasvaimeksi
Kuuluisan tutkijan ja D-vitamiiniasiantuntijan tri William Grantin tutkimuksessa havaittiin, että noin 30 % syöpäkuolemista voitaisiin estää korkeammilla D-vitamiinipitoisuuksilla. Se olisi vuosittain yhteensä 2 miljoonaa ihmistä maailmassa ja 200.000 pelkästään Yhdysvalloissa!
D-vitamiinin yhteys syöpien ehkäisyyn on varmistettu yli 200 tutkimuksessa ja ymmärrys sen fysiologisesta perustasta pohjautuu yli 2500 laboratoriotutkimukseen. Auringonvalo on ehdottomasti paras keino saada D-vitamiininsa. Ns. asiantuntijat, jotka kehottavat välttämään auringonvaloa, yllyttävät lisäämään syövän riskiä eikä laskemaan sitä…
Auringonvalon parantava vaikutus perustuu oikeaan annostukseen
Yleisen uskomuksen mukaan satunnainen käsien ja vartalon altistaminen auringonvalolle riittäisi D-vitamiinin saamiseen. Useimmille meistä se ei missään nimessä riitä terveellisen D-vitamiinitason saavuttamiseen. Ihon polttaminen ei kuitenkaan hyödytä eikä ole hyväksi iholle, joten avain auringon terveellisyyteen on oikeassa annostelussa.
D-vitamiinin tuotannon optimoimiseksi kannattaa paljastaa suuria alueita ihosta auringolle ja mielellään pidemmäksi aikaa kuin pariksi minuutiksi. Vastoin yleistä uskoa paras aika auringossa oleskeluun D-vitamiinin tuottamiseksi on keskipäivän aikaan. Auringonvalosta UVA- ja UVB-säteily läpäisevät ilmakehän, joka suodattaa UVC:stä kaiken ja suurimman osan UVB:stäkin. On tärkeää ymmärtää UVA- ja UVB-säteilyjen erot ja niiden edustamat riskit.
UVB auttaa tuottamaan D-vitamiinia ja on siten ”terveellinen” aallonpituus. Eniten sitä tulee ilmakehän läpi keskipäivällä, kun taas auringon paistaessa alempaa suurin osa suodattuu. Se tunkeutuu silmässä vain sarveiskalvolle asti, joten vaikutukset (valonarkuus, vetistely) ovat lyhytaikaisia.
UVA on iholle epäterveellisempi aallonpituus, sillä se tunkeutuu syvemmälle ja aiheuttaa enemmän vapaiden radikaalien vaurioita. Se tunkeutuu silmässä mykiöön asti ja aiheuttaa harmaakaihia. Sen lisäksi UVA-säteilyä tunkeutuu ilmakehän läpi tasaisesti vuoden ympäri ja läpi koko päivän.
Jotta saisi parhaimman D-vitamiinin tuotannon ja välttäisi pahalaatuisen melanooman, kannattaa ottaa aurinkoa vain keskipäivän tienoilla, jolloin saa eniten UVB-aallonpituuksia. Ihoa kannattaa altistaa korkeintaan sen verran, että iho muuttuu häivähdyksen vaaleanpunaiseksi. Siihen saattaa mennä niinkin vähän kuin pari minuuttia, jos on vaaleata ihotyyppiä. Tämän vaiheen jälkeen iho ei enää tuota merkittävästi D-vitamiinia, vaan säteily alkaa vaurioittaa ihoa. Mitä tummempi iho, sitä pidempään voi oleskella turvallisesti auringossa ja sitä pidempään kestää tarpeellisen D-vitamiinin tuottaminen.
Mitä jos ei pääse aurinkoon?
Valitettavasti pohjoisilla leveyspiireillämme auringonvalo saavuttaa riittävän tehon terveellisen D-vitamiinitason tuottamiseksi vain puolet vuodesta. Niissä tapauksissa, jolloin ei pääse nauttimaan tarpeeksi luonnon auringonvalosta, kannattaa käyttää turvallista solariumia varmistaen turvalliset käyttöajat palamisen välttämiseksi. Voi myös harkita D3-vitamiinivalmisteiden käyttöä (kolekalsiferoli). Kannattaa valita D3 eikä huonompi vaihtoehto D2, jolla on vain 1/6 kolekalsiferolin tehokkuudesta D-vitamiinipitoisuuden ja –varastojen ylläpitämisessä.
Lisäravinteita käyttäessä kannattaa seurata D-vitamiinitasoja, sillä rasvaliukoisena sitä voi kertyä liikaa. Samalla tulee varmistettua, että tasot pysyvät tarpeeksi korkealla (ks. alla).
Lisää vinkkejä turvalliseen auringonottoon
Liika-altistusta auringonvalolle kannattaa tietenkin varoa, sillä se aiheuttaa ongelmia. Enemmän ei ole parempi puhuttaessa auringosta. Kun on saanut tarpeeksi D-vitamiinia, viimeistään ihon muuttuessa aavistuksen vaaleanpunaiseksi, on aika peittää iho. Puuvillavaatteet tarjoavat suojakertoimen 15 – 20 (kevyemmät vähemmän ja erityiset paksummat ja tiheämmin kudotut jopa 50:een asti). Pidempiä aikoja auringossa oleskellessa kannattaa seurata merkkejä ihon palamisesta. Jos vaatteet eivät riitä, tai niitä ei voi käyttää (esim. päivä vesipuistossa), kannattaa valita laadukas aurinkovoide, joka sisältää sinkkiä tai titaniumia, eikä oxybenzonia tai retinyylipalmitaattia (A-vitamiini).
Myös terveellinen ruokavalio auttaa ehkäisemään auringonvalon iholle aiheuttamia vaurioita, sillä luonnolliset antioksidantit auttavat korjaamaan vaurioita sekä omega-3 ja omega-6 rasvahapot ovat ihon ensimmäinen suoja palamista vastaan. Vapaita radikaaleja ja syöpää vastaan antioksidantteja saa tuoreista raaoista kasviksista ja omega-rasvahappoja tuoreista ruuista, joita ei ole teollisesti käsitelty.
Suhteellisen tuntematon karotenoidi astaksantiini on herättänyt tutkijoiden kiinnostuksen johtuen sen kyvystä vähentää ihon ikääntymisen merkkejä ja auringon aiheuttamia vaurioita. Itse nautin päivittäin 4 – 8 mg rajoittaakseni mahdollisia auringon haittavaikutuksia, sillä suurimman osan vuodesta nautin auringosta 1 – 2 tuntia päivittäin.
Nauttikaa auringosta, mutta vastuullisesti. Kehomme on tehty auringossa oleskeluun, mikä on yksi parhaista tavoista vähentää iho- ja muiden syöpien riskiä. Jos ei pääse tarpeeksi aurinkoon, kannattaa käyttää solariumia. Viimeisenä keinona ovat D-vitamiinivalmisteet, mutta niiden kanssa kannattaa seurata D-vitamiinin tasoja, mikä ei muutenkaan ole huono idea, jos on epävarma omasta UV-säteilyn määrästään.
Alkuperäinen artikkeli: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/06/16/sun-can-protect-you-against-skin-cancer.aspx
Muuten täyttä asiaa, mutta solariumin käyttösuositus ei päde ainakaan täällä Suomessa. Solariumin UVB-säteiden määrä on rajoitettu täällä niin vähäseksi, että D-vitamiinia ei juuri synny. Vastaavasti UVA-säteitä saa liikaa. Tämä luonnoton suhde voi aiheuttaa ihosyöpää. Parasta olisi luonnollinen aurinko sekä ns. aurinkolamput (sunlamps), joita ei ole myynnissä Suomessa.
Mikä merkitys mahtaa olla aurinkovoiteilla, jotka kiehuvat ihon pinnalla? Ei ne mitään terveellisiä aineita sisällä, säilöntäaineita ym.
En käytä voiteita, en polta itseäni, pesen saippualla ja oliiviöljyllä hoitelen joskus ihoani ja luullaan 10 vuotta nuoremmaksi ja ihosta sanotaan ”törkeän hyvännäköinen”. Minusta erilaista kosmetiikkaa käytetään liikaa, ei elimistä ole tottunut kaikenlaisiin ylimääräisiin aineisiin, jotka aiheuttavat monille erilaisia reaktioita.
Eikös toi aurinkovoide estä myös D-vitamiinin imeytymistä ihon kautta? Olen samaa mieltä että ei kannata tunkea itteensä kaikenmaailman mömmöjä estämään oman kehon toimintaa.
Niin,kehoa ei ole kyllä ”tehty” mihinkään.Viimeinkin palstan jutuissa auringosta voi olla jopa haittaa,hieman lievempää tulkinnanvaran venytystä.No,muutenhan rusketuksen olemassaolon joutuisi kiistämään.