Avain lukittuun oveen
Entsyymit ovat avain lukittuun oveen. Mutta vain oikea avain pystyy oven avaamaan.
-Avainta täytyy myös kääntää oikeaan suuntaan. Tämä on koentsyymien eli entsyymien apuaineiden tehtävä. Näitä ovat esimerkiksi ubikinoni Q10 sekä vitamiinit ja mineraalit, Delatte sanoo.
Hän kuvaa ihmiselimistön hienovaraisuutta.
-Vain tietty entsyymi toimii tietyssä kemiallisessa reaktiossa, tietyssä molekyylissä, tietyssä pH:ssa ja tietyssä lämpötilassa. Toiset entsyymit pilkkovat ravintoaineita pienemmiksi molekyyleiksi, toiset varastoivat energiaa hengitykseen, solujen uudelleen tuotantoon, näköön jne.
Entsyymejä tarvitaan myös hermostossa.
-Entsyymien puute vaikuttaa aina haitallisesti hermostoon.
Entsyymit suorittavat muun muassa verenkierrossa monia tärkeitä tehtäviä.
Yves Delatten Biolatte Oy valmistaa erikseen maitohappobakteeri- ja entsyymituotteita.
-Pidämme tärkeänä, että on erikseen maitohappobakteerituotteita, entsyymituotteita, vitamiinituotteita ja omegatuotteita, eikä koktaileja, joissa on monta ainetta, mutta ei mitään tieteellistä arvoa eikä todistettua hyötyä, Delatte sanoo.
Entsyymit ovat biologisia katalyytteja, eli ne kiihdyttävät kemiallisia ja biologisia reaktioita kaikissa elävissä olioissa ja organismeissa: kasveissa, eläimissä, myko-organismeissa, sienissä ja bakteereissa.
Soluissa entsyymit ohjaavat aminohappojen valmistumista proteiineista eli valkuaisaineista. Aminohappo on sekä happo että emäs. 20 aminohappoa muodostaa geneettisen koodin, joka ohjaa proteiinien eli valkuaisaineiden pilkkoutumista.
Eläimet saavat osan aminohapoista kasviravinnosta. Bakteerit, hiiva ja kasvit kykenevät tuottamaan tarvitsemansa aminohapot itse.
Ihminen osaa tuottaa osan tarvitsemistaan aminohapoista kehossaan, mutta kahdeksaa aminohappoa ihmisen on saatava ravinnosta, ja siksi niitä kutsutaan välttämättömiksi. Näitä ovat tryptofaani, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, valiini, leusiini ja isoleusiini. Histidiini ja arginiini ovat välttämättömiä vain lapsille.
Proteiineja tarvitaan elimistössä typpi-, neste-, happo-, emäs-, sekä kaliumin ja natriumin tasapainon ylläpitämiseen. Proteiinit mahdollistavat solujen liikkumisen, yhteenliittämisen, signaalivälityksen ja immuunipuolustuksen. Ne myös säätelevät geenejä. Jotkin proteiinit toimivat sellaisenaan entsyymeinä.
Kun leijona on saanut saaliikseen antiloopin, se syö ensin sisäelimet, jotta se saa mahdollisimman paljon vitamiineja ja entsyymejä. Kissa puolestaan leikkii saalistamansa hiiren kanssa tunteja, jolloin sylkeen muodostuu paljon entsyymejä, jotka auttavat sulattamaan hiiren. Haavoittunut eläin nuolee haavojaan joskus jopa tunteja, jolloin syljen entsyymit lievittävät kipua ja nopeuttavat haavojen paranemista.
-Bakteerit ovat itse asiassa entsyymitehtaita.
-Eläimet tietävät vaistonvaraisesti sen, mitä me ihmiset yritämme löytää ja ottaa uudelleen käyttöön, kuvaa Yves Delatte.
Takaisin pääjuttuun.