Uutisanalyysi: Egypti tervehtii uutta pomoaan

…joka on sama kuin ennenkin. Trendianalyytikko Gerard Celente analysoi Egyptin tilannetta ja Yhdysvaltain ulkopolitikkaa uusimmassa Trend Journalissa.

Egyptiläiset juhlivat Vapauden aukiolla, maailman johtajat antoivat lausuntoja ja globaali media hehkutti tarinaa Historiallisesta Hetkestä. Iso paha Mubarak kuunteli kansan ääntä, kumarsi kansan vaatimuksille ja päätti 30-vuotisen ”presidenttikautensa”.

Helmikuun 11. päivänä vastanimitetty varapresidentti Omar ”Egypti  ei ole valmis demokratiaan” Suleiman antoi lausunnon, jossa hän totesi presidentti Hosni Mubarakin on päättäneen luopua asemastaan. Hän on määrännyt armeijan korkeimman neuvoston johtamaan valtiota.

Suleimanin lausuntoa seurasi toinen: Nobel-palkittu, lännen suosikki-oppositiojohtaja Mohamed ElBaradei sanoi tämän olevan hänen elämänsä suurin päivä ja että Egypti on nyt vapautettu.

Baradein elämän suurimman päivän summasi USA Today otsikossaan ”Mubarak eroaa; armeija ottaa vallan Egyptissä”.

Asioita seuraaville historiallinen hetki ei tullut yllätyksenä. Jo helmikuun alussa Trend Journal havainnoi: ”Tulemme näkemään, että johdon vaihtuminen Egyptin armeijassa tullaan naamioimaan vallan vaihdokseksi. Jo nyt yleisöä koulitaan näkemään Egyptin armeija vapauttajana. Kuitenkin armeija on vain autoritaarisen hallinnon toinen käsivarsi, joka ei ole yhtään sen lähempänä demokratiaa kuin diktaattori, jonka armeija korvaa – diktaattorin, joka itsekin nousi valtaan armeijan riveistä.”

Historiaa ei ole tehty, se on vain toistanut itseään. Taas. Vuoden 1952 vallankumouksessa armeija heitti kuningas Farouk I:n yli laidan, ja sen jälkeen Egyptissä on hallinnut armeija, ja viimeksi ilmavoimien kenraali Hosni Mubarak.

Ja nyt vallan ottaa Egyptin tiedustelupalvelun johtaja Omar Suleiman, joka on myös armeijan korkeimman neuvoston jäsen.

WikiLeaks julkaisi amerikkalaisen diplomaattisähkeen, Presidential Succession in Egyptin, jossa sanotaan muun muassa, että moni kontakteistamme uskoo Suleimanilla olevan tärkeä osa missä tahansa vallansiirto-skenaariossa armeijataustansa takia.

Suleiman on ollut CIA:n mies Kairossa. Hänellä on ollut oma osansa Yhdysvaltain suunnitelmissa Egyptin hallitusten varalle. Suleimanin asema mahdollisti presidentti Bill Clintonin aikana alkaneen ja George W. Bushin aikana jatkuneen käytännön viedä Yhdysvaltain hallituksen vihollisiksi epäillyt henkilöt, ”terroristit”, syväkuulusteltaviksi Egyptin sisäministeriön kidutuskammioihin – avoimen ja laillisen oikeudenkäynnin sijaan.

Epäillyt kidnapattiin kotimaassaan ja kuljetettiin Egyptiin.

Mubarakin sylikoiraksi WikiLeaksin julkaisemissa diplomaattisähkeissä kuvattu Egyptin puolustusministeri ja sotamarsalkka Mohamed Hussein Tantawi vastustaa kaikkia taloudellisia ja poliittisia uudistuksia, jotka vähentävät keskushallinnon valtaa.

Muita neuvoston jäseniä ovat kenraaliluutnantti Sami Anan sekä ilmavoimien marsalkka Ahmed Shafiq, uusi pääministeri, jotka ovat molemmat Mubarakin vankkoja kannattajia.

Miksi siis, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama maalailee, että egyptiläiset ovat saaneet haluamansa, aidon demokratian. Vaikka on ilmeistä, että Egyptissä tällä hetkellä valtaa pitävät ovat todellisen demokratian antiteesi.

Egyptistä paikan päältä raportoiva John Anthony West toteaa vallankumouksen olevan egyptiläinen versio Obaman Muutoksesta. Hänen mukaansa ihmiset hurraavat ja heiluttavat pikku lippujaan, hokevat täsmälleen samoja tyhjiä iskulauseita kuin Yhdysvalloissa hoettiin ennen presidentinvaaleja – he vain puhuvat arabiaa.  John Anthony West uskoo, että odotettavissa on vielä dramaattisempaa, drastisempaa ja pitkäkestoisempaa liikehdintää, kun kansanliikkeelle selviää, että demokratia kuihtui jo ennen istuttamista eikä mikään muuttunut.

Egyptissä hallitsee yhä armeijan 18-jäseninen korkein neuvosto. Neuvoston ensimmäinen toimenpide on ollut hajottaa parlamentti, kieltää lakot ja pidättää kansalaisilta perustuslaki. Neuvosto ei myöskään ole halukas luopumaan Yhdysvaltain vuosittain maksamasta 2 miljardin dollarin sotilasavusta.
Neuvosto on luvannut hallita vain väliaikaisesti ja järjestää vaalit seuraavien kuuden kuukauden kuluessa. Aikataulu on sama, jota Mubarak ehdotti.

Yhdestä henkilöstä eroon hankkiutuminen ei vielä tee vallankumousta. Vallankumousta ei tapahdu, ellei koko hallitsevaa poliittista ja taloudellista eliittiä korvata täysin uusilla, eliitin ulkopuolelta tulevilla ihmisillä.

Kuka? Gerard Celente

  • Gerard Celente on Trends Research-instituutin perustaja, kirjailija ja poliittisesti riippumaton trendianalyytikko, joka on osunut hämmästyttävän oikeaan arvioissaan globaalista kehityksestä. Lisätietoa: http://www.trendsresearch.com/gerald.html
  • Celenten syksyllä 2010 julkaistu trendianalyysi “Off With Their Heads 2.0” arvioi levottomuuksien ja kansojen tyytymättömyyden johtavan sarjaan kansalaissotia, jotka leviävät alueellisiksi ja joista mahdollisesti kehittyy 2000-luvun Suuri Sota. Kehityskulku Tunisiassa ja Egyptissä leviää Jemeniin, Algeriaan ja eikä pysähdy: Pohjois-Afrikka ja Lähi-Idän kansat ovat tulossa levottomiksi.
  • Lisätietoa: http://www.trendsresearch.com/gerald.html.

Kääntänyt Riikka Söyring.

1 kommentti

  1. Celentellä on tosiaan ollut ilmiömäisen tarkkoja ennustuksia suurten muutosten suhteen. Myös noiden mellakoiden ja ruokaongelman suhteen, jota hän on ennakoinut. Luultavasti nuo ennakoinnit eivät ole ainutlaatuisia, koska esimerkiksi Googlen tiedoilla pystytään tänä päivänä ennustamaan sekä yksityisten ihmisten toimet kuin laajemmat mielipideaallot. Muut tahot vain pitävät ennakointitiedot itsellään.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat