Epämääräisten oireiden taustalla sähköyliherkkyys?
Sähkösuojattu koti alkaa olla harvinainen ilmiö. Pienilläkin käytännön toimenpiteillä langattoman säteilyn ja häiriösähkön määrää saa vähennettyä kotiympäristöstä.
Biologisena olentona ihminen on eräänlainen elektroninen instrumentti. Kehomme solutason tapahtumat ovat sähköisiä, joihin vaikuttavat suuresti kehon ulkopuolelta tulevat sähköiset häiriötekijät. Sähkölaitteiden ja erityisesti langattomien teleliikenneyhteyksien lisääntymisen myötä ihminen altistuu yhä enemmän erilaisille sähkömagneettisille kentille.
Monet kärsivät epämääräisistä oireiluista, joita ei välttämättä osata yhdistää sähkösaasteeseen. Sähköyliherkkyys saattaa oireilla väsymyksenä, päänsärkynä, huimauksena, verenkiertohäiriöinä, sydämentykytyksinä sekä stressinä, muisti- ja unihäiriöinä.
Sähkömagneettisäteilyn sanotaan altistavan mm. kilpirauhasen vajaatoiminnalle, verenpaineen vaihteluille ja monille neurologisille oireille, jopa syövälle. Iho saattaa poltella, kuumottaa tai pistellä. Tuntemuksia voi olla kaulalla ja päässä. Oireet vaihtelevat lievistä voimakkaisiin. Altistuminen muutti rajusti elämää Yrittäjä ja tietokirjailija Erja Tamminen on tutkinut sähkömagneettisten kenttien haittavaikutuksia herkistyttyään itse niille vuonna 1997. Tuolloin hän joutui luopumaan sekä asunnostaan että työstään.
– Altistuminen muutti elämäni aika konkreettisesti rajujen oireiden vuoksi. Huomasin, etten enää kyennyt käyttämään esimerkiksi tietokonetta tai matkapuhelinta.
– Aloin ottaa selvää, miksi näin on ja ryhdyin kokoamaan tietoa sähkömagneettikenttien vaikutuksista. Tämän ympärille kehittyi sittemmin myös leipätyöni, Tamminen kertoo.
Uuden, sopivan asunnon löytyminen vei Erja Tammiselta lähes kaksi vuotta. – Lopulta sellainen löytyi. Elinympäristöni tutkimiseen käytin hyväkseni paitsi oman kehoni tuntemuksia, myös säteilyä mittaavia mittalaitteita.
Kodin suojaus – kokonaisvaltainen asia Erja Tamminen sanoo, että kodin suojaus on aina kokonaisvaltainen asia, jossa tulee ottaa huomioon sähkömagneettisten kenttien ohella myös rakennuksessa käytetyt rakennusmateriaalit ja mahdolliset kosteusongelmat.
– Sähkösuojattu koti ajatuksena on Suomessa vielä kovin uusi. Saksassa syntyi 1960-luvulla koulukunta nimeltään Rakennusbiologia, jonka perustajan Dr. Anton Scheiderin oppien kulmakivi on sähkömagneettisten kenttien minimoiminen rakentamisessa, Tamminen toteaa.
Alkuperäinen juttu: Luontaisterveys-lehti, www.karprint.fi
Sähköyliherkkyys
– Sähköyliherkkyyden oireita sähkölaitteiden läheisyydessä ovat mm. ihonpolttelu ja pistely, päänsärky, huimaus, tinnitus, uupumus, muistihäiriöt ja lihas-ja nivelkivut.
– Sähköyliherkkyydelle altistavia tekijöitä ovat Suomen Sähköyliherkät ry:n mukaan amalgaamipaikat hampaissa, kemikaalit, torjunta-aineet sekä sähkömagneettinen säteily.
– Sähköyliherkkyyttä ei ole lääketieteellisesti määritelty sairaudeksi, ja jotkut lääkärit tulkitsevat sähköyliherkkyyden hypokondrian eli ”luulosairauden” muodoksi.
– Maailmalla toimii kymmeniä tukiryhmiä sähköyliherkkyydestä kärsiville.
Kaikki ei johdu itse sähköstä tai ”sähkökentistä”. (Ei pidä takertua yhteen ”lempiteoriaan”.)
Muistaaksen ruotsalaiset tutkijat havaitsivat vuosia sitten, että näyttöpäätteet joissa on virta päällä haihduttavat tiettyä kemiallista yhdistettä joka ärsyttää tiettyä osaa ihmisistä.
Itse aistin (olen hajuherkkä) huoneessa usein hajusta jos on tv tai muuta elektroniikkaa päällä. Ainakin jos uusia. Elektoniikkapiireissä on elektrolyytttikondensaattoreita, joissa nestettä. Ne voivat vuotaa, varsinkin jos on vanha vehje.
Moni laite joissa on iso jännite, tuottaa otsonia. Laserprinttereissä on siksi kuulemma otsonisuodattimet, joihin tietenkään voi aina 100% luottaa..
TV ja loisteputket välkkyvät alhaisella taajuudella, usein silminnähtävästi, ja jotkut ihmiset ovat herkkiä välkkeelle. Itsekin olin murrosiässä kirjaston loisteputkien välkkeelle herkkä – tuli huono usein olo siellä ja kesti pitkään tajuta miksi.
Välkkyvä valo myös voi altistaa epileptisille kohtauksille.
Kontrolloiduissa kokeissa ei tietääkseni kunaan koehenkilö ole sähkökenttiä
kyennyt aistimaan.
t:Juha Keränen
Onko mahdollista, että isohko tietokoneeni saa vasemman käden sorminivelet kummailemaan ollessani tietokoneella? Voiko sähkökenttä vaikuttaa polveen, joka on vaihdettu titaaniseksi? Toki vanhuus aiheuttaa nivelkulumia ym. Ihmettelen, että pitäisikö tietokoneen käyttöä vähentää.