- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

EU:n yhteiset sähkömarkkina ovat onnettomuus; Suomen  sähköverkosto on kansallistettava 

EU-maiden ja myös eräiden muidenkin Euroopan maiden sähkömarkkinat ovat monisäikeisesti punottu keskenään. Lisäksi suuri osa sähkön tuotantoon käytettävästä energiaraaka-aineista on hankittava Eurooppaa suuremmilta maailmanlaajuisilta markkinoilta.1 

Nämä yhteiset EU:n sähkömarkkinat ovat taloudellinen onnettomuus unionin jäsenmaile, kuten Suomelle. Luonollisesti yhteisöllisyys EU:n kanssa on sekä järjetöntä että hyvin vahingollista Suomen kansantalouden ja kansan katsantokannasta.2 

 

EU:n yhteiset sähkömarkkinat nostavat osaltaan sähkön hintaa

Koska EU:n energiamarkkinat ovat integroituneet, eli muodostaneet perustan enemmän tai vähemmän yhteisten eurooppalaisten energiamarkkinoiden kehittymiselle, on myös Suomen pakostakin myytävä merkittävä osa sähköstään Euroopan unionin yhteisillemarkkinoille.3  

Yllä olevaan viitaten, Suomessa sähkön hinta määräytyy Pohjoismaiden yhteisen sähköpörssin kautta, ja kuten sanottiin, Suomi sekä muut Pohjoismaat kytkeytyvät myyntiyhteyksien vuoksi voimakkaasti muuhun Eurooppaan. Tästä johtuvat myös Suomen järjettömän korkeat sähkön hinnat. 

On huomattava, että Venäjän puolustusoperaatiot Ukrainassa ja Venäjän kaasurajoitukset, eivät ole syynä Euroopan energiakriisille ja sähkön korkeille hinnoille.

 

 

Energiapoliittiset virheet ovat myös syynä sähkön hinnan kohoamiseen

Energiakriisin sekä ennen kaikkea eurooppalaisen sähkökriisin perimmäiset syyt löytyvät Länsi-Euroopan suurimpien maiden, eli Saksan ja Ranskan, jättimäisistä energiapoliittisista epäonnistumisista. 

Nykyisin myös Suomessa kalliit energiapoliittiset virheet ovat syntyneet Saksan sekä Ranskan omilla energiapoliittisilla valinnoilla, ja nämä valinnat ovat muodostuneet jo vuosia ennen kuin Venäjä aloitti puolustukselliset erikoisoperaatiot Ukrainassa.4 

Vuonna 2011, Saksan silloinen hallitus pelästyi Japanin Fukushiman ydinvoimalaonnettomuutta – ja päätti sulkea maan kaikki ydinvoimalat viivyttelemättä. 

Suurin osa Saksan alkuperäisistä 17 ydinvoimaloista on jo suljettu, ja osa suljettiin vaikka niiden käyttöikä olisi ollut vielä vuosikymmeniä. 

Saksassa siirryttiin energiatuotannossa tuulivoimaan, jonka teoreettisen maksimitehon osuus kasvoi nopeasti maailman suurimmaksi. Tällaiseen ratkaisuus  päädyttiin, vaikka Saksa ei ole ensinkään erikoisen tuulinen maa. 

Ydinvoimasta luopuminen sekä tuulivoimaan kääntyminen tarkoitti Saksan energiahuollolle entistä suurempaa maakaasun tarvetta. Ja tunnetusti maakaasun tuotantoa ei Saksassa ole omasta takaa, sitä oli tuotava muualta. Tämä loppu tarina onkin kaikkien pääteltävissä. 

Ranska on Länsi-Euroopan toiseksi suurin kansantalous sekä koko vanhan mantereen ylivoimaisesti suurin ydinvoimamaa. Juuri ydinvoimallaan Ranska on ollut sähkön tuottajana omavarainen sekä pitkälti ulkoisilta energiapuutoksilta suojassa. 

Mutta nyt Ranska ei ole enää sähkön tuottajana omavarainen, sillä se aloitti ydinvoimaloiden laajan sulkemisprosessin jo vuosia sitten. 

Fortumin virheratkaisut nostivat myös sähkön hintaa 

Fortumin tytäryhtiö Uniper luisui Saksan valtion haltuun, josta Suomelle tai suomalaisille veronmaksajille on koitumassa  suurilasku. [1]  Ennen tätä tuottoisa Fortum oli ollut Suomen valtionyhtiönä. Fortumin johto myi kuitenkin sähkönsiirtoverkostonsa Carunalle. Tämä oli virheratkaisu ainakin kuluttajan kannalta, sillä sähkönsiirtohinnat nousivat Carunan alueella sietämättömiksi. 

Suomessa sähköverkosto on kansallistettava 

Valtionneuvoston sivuilta [2] saamme muiden muassa lukea, että  

Valtion omistajapolitiikka on aktiivista, avointa ja pragmaattista. Valtio kehittää yhtiöomistuksiaan vastuullisen omistajan keinoin ja tavoittelee omistaja-arvon pitkäaikaista kasvua. 

Omistajaohjauspolitiikka on kuitenkin mahdollistanut valtionyhtiön omaisuudella keinottelun, jonka seurauksena yritysjohdolle on annettu valtuudet osallistua järjettömiin ja suomalaisten kannalta kurjistaviin sijoituksiin ulkomailla. 

Tällainen valtion omistajaohjauspolitiikka on tyystin lopetettava. 

Suomessa on ehdottomasti kansallistettava sähkönsiirtoverkosto. Siten valtiolla on oltava omavarainen sähköntuotanto. 

Lisäksi suomalaisten on taisteltava maansa itsenäiseksi, johon sisältyy vahva ja omavarainen maanpuolustus sekä tekemällä yhteistyötä erikoisesti Venäjän kanssa, täten edistäen tehokkaimmin tulevaisuudessa maailmanjärjestyksen rakentumisen Itä-Aasiassa, eikä transatlanttisessa ympäristössä. Suomen on erottava EU:sta ja eurosta sekä hylättävä Isäntämaasopimus. 

Loppupäätelmät 

Länsi-Euroopan suurimmat valtiot saatiin luopumaan omavaraisesta sähköntuotannostaan, jota niiden ydinvoimalat tuottivat. Omavarainen sähköntuotanto saatiin alas vetoamalla muiden muassa liioiteltuun ja vääriin faktoihin perustuvaan luonnonsuojeluun, ja siirtymällä entistä enemmän uusiutuvaan energiantuotantoon. 

Se, että esimerkiksi Saksa ja Ranska, jotka ovat Euroopan suurimpia energiantuottajia, saatiin luopumaan likipitäen kokonaan omavaraisesta sähkön tuotannostaan tarkoittaa sitä, että näiden Manner-Euroopan suurimpien valtioiden päätöksiin on vaikuttanut Israel-myönteinen globaalieliitti. 

Näin menetellen mainittu eliitti on aiheuttanut niin korkeat sähköjen hinnat, että yksityisten kansalaisten taloudet romahtavat, ja he ajautuva ulosottoon. Täten saadaan myös pienet ja keskisuuret yritykset konkurssiin. 

Varattomuuteen ajaminen esim. korkeiden sähkön myyntihintojen kautta palvelee juutalaisen Klaus Schwabin ja hänen miljardöörikerhonsa edistämän Maailman talousfoorumin (WEF) agentaa, jonka tavoitteena on ensin EU:n liittovaltiokehitys, ja sen jälkeen maailmanlaajuinen Uusi Maailmanjärjestys. Suomen johtavat poliitikot, kuten Sanna Marinin hallitus ja myös eduskunta presidenttiä myöten ovat näihin tavoitteisiin sitoutuneet, sillä he ovat uskollisia vain Yhdysvalloille ja Brysselille. 

Klaus Schwabin Maailman talousfoorumilla on päämääränä neljäs teollinen vallankumous (Fourth Industrial Revolution, 4IR). Tätä päämäärää palvelee The Great Reset (suuri nollaus) –operaatio, jonka viitoittamassa maailmassa voitot kertyisivät kouralliselle ihmisiä. Muut eivät omistaisi juuri mitään. Onko sairaan korkeiden sähkön myyntihintojen tarkoituksena osaltaan edistää siirtymistä omistamattomuuteen, ja siten edistää neljännen teollisen vallankumouksen toteutumista? Tämä näyttää olevan tarkoituksena. 

Markku Juutinen   

 

Lähteet 

  1. Hurri, Jan (3.9.2022). Kommentti: Sähkö­markkinat ovat jo sekaisin, mutta EU saa aikaan vielä pahemman sotkun. 
  1. Hurri, Jan (21.8.2022). Kommentti: Suomalainen sähkönkäyttäjä maksaa nyt Saksan ja Ranskan energia­munauksista – Venäjä vain pahentaa asiaa. 
  1. EPressi (2.5.2022). Euroopalle rakennetaan yhteisiä energiamarkkinoita. 
  1. Hurri, Jan (21.8.2022). Kommentti: Suomalainen sähkönkäyttäjä maksaa nyt Saksan ja Ranskan energia­munauksista – Venäjä vain pahentaa asiaa. 

Sam Bankman-Fried im Interview: „Ich werde dafür bezahlen müssen“ (handelsblatt.com) [1]