Fermentoidut salaattikastikkeet
Salaatti on helpoin tapa tuoda lautaselle ripaus tuoreutta ja terveyttä edistäviä entsyymejä. Kuka voisikaan vastustaa suurta lautasellista tuoreita luomutuotteita? Mutta voisiko salaattia terästää entsyymi-ja probioottipitoisella kastikkeella?
Kaupalliset salaattikastikkeet sisältävät usein tulehdusta edistäviä kasvisöljyjä. Niissä myös käytetään kyseenalaisia makeutus- ja sakeuttamisaineita sekä pastöroitua etikkaa. Vaikka salaatti olisi tuoretta, kastikkeesta ei voi sanoa samaa.
Hyvä salaatti ja kastike korostavat toistensa makua. Yksinkertainen oliiviöljystä ja lämpökäsittelemättömästä omenaviinietikasta valmistettu kastike soveltuu lähes minkä tahansa salaatin kyytipojaksi, kaupan päälle tulevat käsittelemättömän omenaviinietikan prebioottien terveysedut.
Fermentoituja salaattikastikkeita voi valmistaa kotioloissa. Ruoan mikro- ja makroravinnejakaumasta tulee parempi, sekä voit maustaa salaatin eri tavoin vaikka viikon jokaisena päivänä.
Alla on muutama esimerkkejä salaattikastikkeista, joissa hyödynnetään eläviä, aktiivisia viljelmiä. Ensimmäisessä kastikkeessa käytetään kombutsaa viinietikan tapaan. Toisessa käytetään hapatettua maitotuotetta Ranch-kastikkeen pohjana. Viimeinessä ohjeessa hyödynnetään fermentoituja vihanneksia ja hedelmiä oliiviöljyn kera.
Kombutsa vinaigrette
Jos olet joskus jättänyt kombutsaviljelmäsi käymään liian pitkäksi aikaa, tiedät miltä etikoituva kombutsa maistuu. Maku johtuu etikkahaposta, mikä antaa etikalle sen ominaisen aromin.
Jos valmistat kombutsaa, tai etsit viljelmälle vaihtoehtoisia käyttötapoja, tämä salaattikastike on kokeilun arvoinen vaihtoehto. Voit valmistaa herkullista salaattikastiketta korvaamalla tavallisen kastikkeen viinietikan pitkään käyneellä kombutsalla, tai voit kokeilla seuraavaa reseptiä:
Ainesosat
- Puoli kupillista etikoitunutta kombutsaa
- Yksi ruokalusikallinen Dijon-sinappia
- Kaksi keskikokoista valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- Kupillinen extra neitsytoliiviöljyä
- Suolaa ja pippuria maun mukaan
Ohjeet
Sekoita ainekset keskenään suljettavassa astiassa. Sulje kansi ja sekoita kunnes koostumus on tasainen.
Kermainen salaattikastike
Ranch- ja sinihomejuustokastikkeet ovat suosittuja salaatin kanssa. Niiden valmistuksessa voidaan käyttää fermentoituja ainesosia, kuten kefiiriä, jugurttia, piimää tai hapankermaa.
Kefiiriä tai jugurttia voi käyttää yhdessä hapankerman kanssa, jolla saadaan kastikkeelle kirpeä vivahde. Pelkkää kefiiriä tai jugurttia käyttämällä syntyy yksinkertainen, kirpeänmakuinen ja koostumukseltaan juokseva kastike.
Kefiiri- tai jugurttipohjainen Ranch-kastike
Ainesosat
- Puoli kupillista hapankermaa tai kookosöljymajoneesia (voit myös käyttää kefiiriä tai jugurttia)
- Kaksi keskikokoista valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- Neljäsosa teelusikallinen hienonnettua mustapippuria
- Kaksi ruokalusikallista hienonnettua, tuoretta persiljaa
- Kupillinen kefiiriä tai jugurttia (valmistettu täysmaidosta)
- ½ – 1 teelusikallista suolaa
- Kolme teelusikallista vastapuristettua sitruunamehua
- Teelusikallinen sipulijauhetta
Ohjeet
Sekoita ainekset keskenään suljettavassa astiassa. Sulje kansi ja sekoita kunnes koostumus on tasainen. Maista ja lisää suolaa maun mukaan.
Fermentoiduista kasviksista valmistettu salaattikastike
Eräs mielenkiintoinen tapa valmistaa salaattikastike on käyttää fermentoituja kasviksia. Kastikkeen voi valmistaa kahdella eri tavalla:
1. Soseuta fermentoidut kasvikset. Hapankaalia, tillipikkelsiä tai kimchitä laitetaan nesteineen tehosekoittimeen, ja soseutetaan tasaiseksi massaksi. Voit lisätä joukkoon oliiviöljyä, tai lisätä soseen ja oliiviöljyn erikseen salaatin päälle.
2. Soseuta kasvikset ja anna fermentoitua. Kastikkeen voi myös valmistaa soseuttamalla kasvikset ja yrtit tehosekoittimella, ja jättämällä seos fermentoitumaan. Maukkaita raaka-aineita ovat muun muassa tomaatti ja basilika, kesäkurpitsa, eri pippurit, korianteri, kurkku, vihersipuli ja valkosipuli.
Lisää 1-2 teelusikallista suolaa jokaista puolta litraa kasvispyreetä kohden. Varmista maistamalla, että maku on kohdallaan; pyree ei saisi olla maultaan mieto tai liian suolainen. Säädä suola kohdalleen sekä lisää yksi ruokalusikallinen valmista hapanjuurta puolta litraa kasvispyreetä kohden.
Voit käyttää hapanjuurena aiemman erän fermentoituja vihanneksia, tai erottamalla kasvustoa kefiirin tai jugurtin pinnalta. Anna fermentoitua 2-3 päivän ajan huoneenlämpötilassa. Raota purkkia tarvittaessa, sillä käymisprosessin sivutuotteena syntyy hiilidioksidia. Käytä salaattiin extra neitsytoliiviöljyn kera. Säilytä ylijäämä salaattikastike jääkaapissa.
Jokainen kastike valmistuu nopeasti ja säilyy hyvin jääkaapissa päivittäistä käyttöä varten.
Kokeile myös käyttää fermentoitua kastiketta yhdessä luomukasvisten ja fermentoitujen kasvisten kanssa. Tällä tavoin nautittuna fermentoidut kasvikset maistuvat vaativimmillekin herkkusuille. Entsyymejä ja probiootteja tihkuva terveysherkku tyydyttää sekä ravitsemukselliset että kulinaristisetkin tarpeet.
Lue myös:
Kefiirissä on runsaasti probiootteja