Hankalat rasvat
Kiista rasvoista on sekoittanut monen suomalaisen pään. Mitä rasvaa leivälle pitäisi sipaista?
Tappelu voin ja margariinin terveysvaikutuksista on vanha juttu. Voita käytettiin huoletta 1960-luvulle, jolloin kansanterveyslaitoksen syyttävä sormi osoitti sen pannaan. Vuosikymmenien valistuksen myötä nykypäivän suomalaiset karttavat voita kuin ruttoa. Asiantuntijat epäilevät suomalaisten saavan jopa liian vähän rasvoja.
Muutama viikko sitten rasvakiistan pulpautti uudelleen pintaan Ylen MOT-dokumentti, jossa voin ja eläinrasvojen epäterveellisyys kyseenalaistettiin. Keskustelu jatkui Ylen A-Talk -ohjelmassa, missä se äityi suorastaan kiivaaksi. Molemmat osapuolet puolustivat kantaansa samoilla tutkimuksilla. Kumpi koulukunta tutkijoista on oikeassa?
Vaikka Pohjois-Karjala -projektin myötä sydän- ja verisuonitaudit ovat vähentyneet THL:n mukaan 80 prosenttia, ylipainoisuudesta uhkaa tulla kansantauti edellisen tilalle. Jokin ongelma ruokavaliossamme on.
Voisiko se olla rasvan valmistusprosessi?
Lisää aiheesta:
Voi kiesus, miten teollinen tuote voisi mitenkään olla terveellisempää kuin aito voi ja vielä parempi versio luomuna. Kaikki teolliset margariinimöllöt ovat keinotekoista ja moneen kertaan muokattuja keinoravinteisia, ja monessa myllyssä muokattuja kissanrasvoja. Teollisissa tuotteissa on aina ihmiselimistölle sopimattomia vieraita aineita jne.