Kahvi väsyttää ja nostaa verensokeria

Kun juot kahvia, väsymys kaikkoaa ja aivot kirkastuvat. Olet stimuloinut itsesi työkuntoon.

Mutta.

Lue mistä on kysymys.

Oma vuoristoratasi

Miljardit ihmiset maailmalla juovat kahvia. Se on maailman yleisin huumausaine, joka käyttäytyykin kuin huumausaine: se aiheuttaa riippuvuutta ja vieroitusoireita, ja sillä on myös syviä haittavaikutuksia. Ihmiset eivät vain osaa tunnistaa niitä.

Kahvin kofeiini stimuloi keskushermostoa. Aamun ensimmäinen kupillinen aloittaa aivoissa villin neuronitulituksen, sanoo Stephen Cherniske kirjassaan Caffeine Blues: Wake Up to the Hidden Dangers of America´s #1 Drug , 2008. Hermosolujen kiihtynyt toiminta sysää aivolisäkkeen erittämään hormonia, joka käskee lisämunuaisten tuottaa adrenaliinia. Se on nk. stressihormoni.

Adrenaliinin avulla esi-isämme juoksivat karkuun sapelihammastiikeriä ja nykyurheilijat voittavat pikajuoksun olympiakultaa tai hento nainen tempaa lapsen päällesyöksyvän auton edestä. Kofeiini synnyttää adrenaliinin välityksellä pakene tai taistele –tilan, jota et itse asiassa tarvitse istumatyössäsi. Et juuri muussakaan työssä tai perhe-elämässä. Ellei vaaratilannetta ole, koet itsesi vähän aikaa valppaaksi ja sen jälkeen kohta levottomaksi. Kuluu noin tunti ja stressihormonin taso alkaa laskea. Nyt sinua luultavasti väsyttää ja olet nälkäinen. Saatat myös olla ärtynyt, ehkä päätä särkee ja kädet vapisevat, aivot eivät toimi. Nämä ovat vieroitusoireita.

Tämä vaihe on monelle toisen kahvikupin aika. Tai makean välipalan, jolta toivotaan virkistystä. Mutta sekä kofeiini että sokeri antavat vain uuden stressihormonipiikin, joka kohta taas haihtuu. On paljon ihmisiä joilla väsähtäminen ja kofeiinin tai namipalan nauttiminen vuorottelevat koko päivän, niin että noin klo 15 heistä on puhti poissa eivätkä he jaksa keskittyä mihinkään. Taisteluvalmiuden tila, joka koskee käytännössä kehon joka solua, vie toistuessaan voimat.

Kahvi kohottaa stressitasoa – ja verensokeri heilahtaa ylös

Kahvin kofeiini stimuloi adrenaliinin tuotantoa ja samalla laskee serotoniinin, aivojen rauhoittavan välittäjäaineen tasoa. Se stimuloi myös epinefriinin ja norepinefriinin tuotantoa, jotka nekin ovat stressihormoneja. Näiden kaikkien vaikutuksesta sydämen syke ja hengitys kiihtyvät, lihakset jännittyvät, verenpaine nousee, aineenvaihdunta kiihtyy, koko keho valmistautuu toimintaan.

Stressireaktioon kuuluu myös kohonnut verensokeri. Kun adrenaliini lisääntyy, maksa tulkitsee sen hätätilanteeksi ja alkaa erittää glukoosia vereen, jotta elimistö – myös aivot – saa lisäenergiaa. Nyt haima lähettää peliin insuliinia, ja verensokeri putoaa kohta alle normaalin. Tämä on tilanne jossa epileptikot helposti saavat kohtauksen. Mutta yleisesti tämä aiheuttaa nälän tunteen ja makeanhimoa. Kahvikuppi tai makea välipala tai muu hiilihydraattipitoinen ruoka nostaa taas verensokerin yli normaalitason. On selvää että kofeiini voi vaikeuttaa huomattavasti diabeetikon sokeritasapainon hallintaa.

Jotkut tutkimukset näyttävät osoittavan, että kahvi voi estää diabetesta tai auttaa sen säätelyssä. Toiset tutkimukset taas osoittavat, että kahvin kofeiini voi kumota kahvin muut mahdolliset positiiviset vaikutukset ja itse asiassa pahentaa diabetesoireita. Duke Universityn (USA) tutkijat ovat tehneet useita tutkimuksia kofeiinin vaikutuksesta 2-tyypin diabetekseen. Yhdessä niistä ruoan kanssa nautittu kofeiinitabletti nosti veren insuliipitoisuutta 48 % ja verensokeria 21 % enemmän kuin lumetabletti (14 koehenkilöä, Diabetes Care, 2004). Toisessa tutkimuksessa koehenkilöiden keskimääräinen päivittäinen verensokeri oli 8 % korkeampi niinä päivinä, joina he ottivat kofeiinia. Verensokeri kohosi heti kofeiinin nauttimisen jälkeen. Tutkijat totesivat, että verensokerin kohoaminen vastasi suuruudeltaan diabeteslääkkeen alentavaa vaikutusta. Kun toisessa tutkimuksessa kofeiini lisättiin dekofeinoituun kahviin, tulos oli sama. Kahvin muut ominaisuudet eivät siis kumonneet kofeiinin vaikutusta. Kofeiini pystyy mitätöimään diabeteslääkkeen verensokeria alentavan vaikutuksen, tutkijat totesivat. (Diabetes Care, 2008; www.vitasearch.com/get-clp-summary/32973).

Kahvi on yleisimpiä väsymyksen syitä

Kofeiini vaikuttaa suoraan keskushermostoon, se selkiinnyttää ensi alkuun pään ja virkistää. Mutta se ei anna lisää energiaa, vaikka siltä vaikuttaakin. Kahvi piiskaa esiin voimareservejä, joita ei pitäisi haaskata. Niin käy varsinkin silloin, kun väsynyt ihminen koettaa jaksaa kahvin avulla. Se lienee tuttu ilmiö jokaiselle kahvinjuojalle. Kahvi antaa hetken sysäyksen, jota seuraa taas väsymys, masentunut olo ja kaikenlaisen napostelun pakko.

Kun tätä jatkuu eli kahvin aiheuttamasta stressitilasta tulee krooninen, lisämunuaiset alkavat väsähtää. Kahvinjuojalle on kehittynyt riippuvuus kofeiinista. Häntä vaivaavat todennäköisesti väsymys, ahdistus, mielialan heilahtelut, unihäiriöt ja masennus. Ruokavalio on oikukasta, syöminen epäsäännöllistä. Ajan mittaan kahvia tarvitaan yhä enemmän, ja lisämunuaiset uupuvat. Kahvinjuojalla on krooninen väsymystila.

Adrenaaliuupumus

Kofeiini saattaa hermoston ja sisäeritysrauhaset ylikiihottuneeseen tilaan. Kun lisämunuaiset ovat pitkään tehneet ylitöitä, ne uupuvat.

Adrenaaliuupumuksen oireita ovat ahdistus, paniikkikohtaukset, ripuli, tiheä virtsaaminen, kilpirauhasongelmat, suolan tai sokerin himo, unettomuus, väsyneenä herääminen, stressin tunne ja heikko stressin hallinta, lakkaamaton ajatusten vilinä, pyörrytys kun nousee istumasta tai makuulta sekä nesteen kertyminen jalkoihin ja nilkkoihin.

Sydämen rytmihäiriöt ovat tavallisia. Vaihdevuosi-ikäisillä naisilla kofeiini aiheuttaa rintojen kystia ja kyhmyjä ja miehillä eturauhasvaivoja. Suuret stressihormonimäärät heikentävät immuunivastetta ja alentavat DHEA-hormonitasoa (lisämunuaiskuoren tuottama steroidihormoni dehydroepiandrosteroni), joka on avainasemassa immuunipuolustuksessa, sydämen ja verisuonten terveyden ylläpidossa sekä suvunjatkamisessa. Seksuaalinen halukkuus ja kyky kärsivät. Ruoansulatuskanava ja virtsarakko ärsyyntyvät.

Uupumusta lisää vielä kofeiinin kyky riistää keholta B-vitamiinit, joita tarvitaan aivojen ja hermojen toimintaan ja ravinnon muuntamisessa energiaksi, sanoo Michael Murray (kirja Chronic Fatigue Syndrome: Getting Well Naturally, 1994). Se estää myös raudan imeytymisen, mikä aiheuttaa anemiaa. Aneemisessa veressä on liian vähän happea ja rautaa kuljettavia punaverisoluja, mikä on voimakkaasti väsymystä aiheuttava tekijä.

Koska kofeiini aiheuttaa unihäiriöitä, moni kofeinisti tarvitsee unilääkkeitä nukkuakseen. Tämä taas lisää kofeiinin ja muiden stimulanttien, kuten tupakan ja sokerin tarvetta. Journal of Clinical Sleep Medicine –lehdessä julkaistu tutkimus (prof.Christopher Drake, Henry Ford Sleep Disorders and Research Center, 2013) osoitti, että yksikin kuppi kahvia lounaan jälkeen lyhentää yöunta yhden tunnin.

Uupumiskierteen voi katkaista oikeastaan vain lopettamalla kofeiinin käytön eli luopumalla kahvista, kolajuomista, energiajuomista, urheilujuomista, jopa kaakaosta, teestä ja suklaasta ja muista kofeiinilähteistä. Kofeiinia piilee monessa tuotteessa, lääkkeissä, hedelmämehuissakin, joten tuoteselosteiden lukeminen on tärkeää.

Muita oireita

Omassa potilastyössäni olen 30 vuoden aikana myös havainnut, että kahvi pahentaa ihottumien aiheuttamaa tuskastumista ja kutinaa. Se lisää tinnitusta, jossa vinkuva ääni on vallitseva, ja pahentaa silmäoireita kuten ärsytystä, punotusta ja silmänpainetautia. Se lisää migreenitaipumusta. Monet jännittämisoireet kuten esiintymispelko, tenttikammo, hikoilu ja vapina pahenevat kahvista. Perinteinen kiinalainen lääketiede selittää nämä ja monet muut kahvin aiheuttamat oireet kahvin vaikutuksella maksaan. Kahvi on energeettisesti kuumentava ja pysyy kärjistämään kaikkia maksaan liittyviä oireita.

Kahvi ja naiset

Naiset ovat miehiä herkempiä kahvin vaikutuksille. Lisäksi naisten elimistö joutuu tekemään pitempään töitä kofeiinin poistamiseksi. Ei ihme, että kofeiinilla on selviä vaikutuksia myös naisten sukuhormonitalouteen.

Arviolta 40 %:lla naisista on ennen kuukautisia oireita kuten rintojen turvotusta ja arkuutta, yleisturvotusta ja painonnousua, alavatsan kramppeja, päänsärkyä, ärtyneisyyttä tai masennusta ja itkuisuutta, väsymystä ja ahdistusta (PMS eli premenstrual syndrome). Kahvinjuonnin rajoittaminen on tutkimuksissa tuonut näihin helpotusta, varsinkin ärtyneisyyteen ja rintojen arkuuteen. Se vähentää myös rintojen kystien aiheuttamaa kipua.

Yhdysvaltain Centers of Disease Control (CDC) –viraston mukaan 10 miljoonaa naista etsii maassa vuosittain apua hedelmöityshoidoista. Koska tutkimusten mukaan kofeiini vaikeuttaa raskaaksi tuloa, kahvinjuonnin lopettamista suositellaan osana näitä hoitoja.

Kofeiini aiheuttaa raskaana oleville naisille helposti sydämen rytmihäiriöitä. Kahvia juovat naiset synnyttävät huomattavasti pienempiä lapsia, joissa syntymän jälkeen on havaittavissa kahvin vieroitusoireita. Kahvi läpäisee istukan ja vaikuttaa sikiöön. Imettävien äitien on myös tärkeää olla juomatta kahvia, koska kofeiinia erittyy rintamaitoon. Jos vauva ei nuku öitään hyvin, äidin kahvinjuonti voi olla siihen yksi syy.

Vaihdevuosien monet oireet, kuten kuumat aallot, unettomuus, emättimen kuivuus, osteoporoosi ja sydänkohtaukset voivat kaikki huomattavasti kärjistyä kahvinjuonnin seurauksena. Kofeiini myös jouduttaa vanhenemista ja saa vaihdevuodet alkamaan aikaisemmin.

Osteoporoosi eli luukato alkaa monella naisella vaihdevuosien aikaan. Jo kauan on tiedetty, että kofeiini vauhdittaa luukatoa: se estää tärkeiden mineraalien kuten magnesiumin, kalsiumin, kaliumin sekä D-vitamiinin imeytymisen. Näiden nauttiminen lisäravinteena ei tuo tarkoitettua hyötyä, jos samalla juo kahvia.

Länsimaissa sydäntaudit ovat naisten yleisin kuolinsyy. Kofeiini nostaa verenpainetta sekä veren homokysteiinipitoisuutta, mikä johtaa sydänsairauteen.

Kuinka paljon kofeiinia

Kofeiini on puriinialkaloidi, samaa sukua kuin kokaiini ja heroiini. Kofeiinia on useissa kasveissa, joissa se toimii hyönteisten karkotteena. Ihmisessä kofeiini toimii lääkkeenomaisena keskushermoston kiihottajana.

Kupillisessa kahvia (1,25 dl) on kofeiinia 63 mg, ilmoittaa Terveyskirjasto, mukillisessa (2 dl) 100 mg. Kolajuomapullossa on kofeiinia 195 mg, energiajuomatölkissä (0,5 l) 165 mg, 50 grammassa tummaa suklaata 50 mg, 50 grammassa maitosuklaata 25 mg, mukillisessa teetä 30 mg, kaakaokupissa 9 mg, dekafeinoidussa kahvissa vielä 5 mg (1,25 dl). Panadol comp:issa on 65 mg kofeiinia. Valtion ravitsemusneuvottelunta päätti 2009 olla suosittelematta energiajuomia alle 15-vuotiaille. Enimmäissuositus aikuisille on nykyään 300-400 g kofeiinia päivässä eli esimerksi 3-4 mukillista kahvia/p. Raskaana oleville suositus on alle 300 mg päivässä, tämä siis sikiön parasta ajatellen. Kofeiinin monet haittavaikutukset huomioon ottaen tämä on itse asiassa järisyttävän paljon, 2,5 – 7 mg kofeiinia plasmalitraa kohden.

Kofeiinin sietokyvyssä on suuria yksilöllisiä vaihteluja. On sairaustiloja, joissa pienkin määrä kofeiinia voi olla hengenvaarallinen. 40-vuotias englantilaismies John Jackson osti 12 energiapastillin pakkauksen (noin 160 mg kofeiinia/pastilli) ja söi niistä osan tai kaikki ja kuoli. Jacksonilla oli maksakirroosi, joka esti maksaa metaboloimasta kofeiinia kunnolla. Maksasairaudet kuten kirroosi tai hepatiitti ovat kofeiinin nauttijalle vaaratekijä, samoin sydänsairaudet, varsinkin ne jotka altistavat rytmihäiriöille. Kofeiinihan aiheuttaa rytmihäiriöitä terveellekin sydämelle. Kofeiinin, alkoholin ja lääkkeiden tai huumeiden yhdistely voi myös viedä hengen.

Kofeiinimyrkytyksen oireita ovat levottomuus, hermostuneisuus, pahoinvointi ja oksentelu, vapina, sydämentykytys tai sykkeen epätasaisuus ja kouristukset.

Kahvinjuonnin lopettaminen

Kofeiinin vieroitusoireita on kokenut varmaan jokainen kahvinjuoja, usein yhteyttä tunnistamatta. Voimakkaampien oireiden välttämiseksi monivuotisen kofeinistin kannattaa lopettaa kahvinjuontitapa asteittain, hiljalleen, kunnes tulee aamu jolloin hän huomaa ettei tarvitsekaan kofeiinia ollakseen työkunnossa ja ”virkeänä”. Näin vältetään päänsärky, joka on tavallisimpia vieroitusoireita, sumuiset aivot ja väsymys sekä mahdollinen alavire ja masennus. Työpaikalla voi nauttia kahvin tuoksusta, ilman että kahvikupin juomatta jättäminen tuntuu menetykseltä. Jos väsymystä jatkuu pidempään, se on merkki lisämunuaisten uupumuksesta, ja sitä on korjattava erikseen ruokavaliolla. Kaurapuuro aamulla antaa energiaa, se on proteiinipitoinen kompleksinen hiilihydraatti, kala antaa proteiinia, samoin kananmunat, pavut, herneet, quinoa ja vaikkapa chia-siemenet. Kotimaiset marjat ovat hyviä ravinnelähteitä. Voita mukaan ja oheen Omega 3, orgaanista C-vitamiinia, B:tä sekä ainakin magnesiumia ja ubiqinonia sydämen kuntouttamiseksi. Sitten oletkin kuin uusi ihminen.

Elina Hytönen

Alkuperäinen artikkeli: http://www.elinahytonen.fi/2014/01/kahvi-vasyttaa-ja-nostaa-verensokeria/

Lähteet: The hidden dangers of caffeine: How coffee causes exhaustion, fatigue and addiction, Dani Veracity, Natural News, 11.10.2005; www.hngn.com ; www.medicalnewstoday.com ; www.scientificamerican.com ; Natural News 26.11.2013; Natural News 16.4.2013; www.vitasearch.com/get-clp-summary/32973; Natural News 9.12.2008; Natural News 31.10.2013; www.adrenalfatigue.org; www.driam.com ; www.holisticprimarycare.net ; Natural News 6.11.2013; www.independent.co.uk ; www.popsci.com ; http://news.sky.com , Journal of Caffeine Research (Jack.E.James, Editor-in-Chief); www.terveyskirjasto.fi

 

4 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen artikkeli. Mitenkähän sen voisi tulostaa joutumatta tulostamaan kymmeniä sivuja asiaankuulumatonta ainesta?

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Tuota samaa olen itsekkin miettinyt , näistä artikkeleista löytyy se totuudensiemen meillemuille toisinajatteville, paitsi skeptikoillehan tämä Magneettimedia on punainen vaate.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
  3. Kopioi valitsemasi teksti tekstinkäsittelyohjelmaan ja tulosta sieltä.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat