Kakkostyypin kilpirauhasen vajaatoiminta

Mitä yhteistä on kroonisella kivulla, diabeteksella, sydänsairauksilla, kuukautishäiriöillä ja uniapnealla? Lääkäri Mark Starr kertoo kirjassaan, Hypothyroidisim Type 2: The Epidemic, että syy näille kymmenille, ellei sadoille erillisille terveysongelmille, löytyy todennäköisesti heikosti toimivasta kilpirauhasesta. Valitettavasti kilpirauhasen vajaatoiminta ei aina näy verikokeilla otettavissa kilpirauhastutkimuksissa ja tämän johdosta monet ihmiset kärsivät hoitamattomasta kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kilpirauhanen on perhosen muotoinen endokriininen rauhanen, joka sijaitsee kaulan alaosassa. Se tuottaa kilpirauhashormoneita T4:ää (tyroksiini), T3:a (trijodityroniini), T2:ta, T1:tä ja kasitoniinia. T4 on tunnetuin kilpirauhashormoneista, se on varastohormoni ja siitä 80 % pitäisi muuttua T3-hormoniksi maksassa, munuaisissa sekä muissa kehon soluissa. T3 on aktiivinen kilpirauhashormoni, sen tehtävä on lämmittää kehoa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa (rasva, proteiini ja hiilihydraatti) sekä kiihdyttää sydämen sykettä. T2 kiihdyttää myös aineenvaihduntaa ja T1 puolestaan viilentää kehoa ja hidastaa sydämen sykettä. Kalsitoniinin merkitystä ihmiselle ei vielä tarkkaan tiedetä, mutta tutkimuksissa sen on todettu vähentävän veren kalkkipitoisuutta. Yhdessä nämä kaikki hormonit toimivat todennäköisesti synergisesti tavalla, jota ei vielä täysin ymmärretä.

Tyypin 1 ja 2 kilpirauhasen vajaatoiminta

Yleisesti tunnetussa tyypin 1 vajaatoiminnassa kilpirauhasta stimuloiva hormoni eli TSH nousee ja T4v eli vapaa tyroksiini laskee. Tyypin 1 vajaatoiminnaksi lasketaan siis kaikki ne tapaukset, jotka pystytään erilaisilla veritutkimuksilla todentamaan. Tyypin 2 vajaatoiminnassa nämä veritutkimukset näyttävät yleensä normaalia, sillä kilpirauhanen tuottaa normaalin määrän hormoneita, mutta solut eivät pysty käyttämään niitä. Eräät asiantuntijat kutsuvat tätä myös nimellä kilpirauhashormoniresistenssi, samoin kun tyypin 2 diabeteksessa nimitys on insuliiniresistenssi.

Lääkäri Starr kiinnostui kakkostyypin vajaatoiminnasta toistakymmentä vuotta sitten sekä henkilökohtaisesti, että ammatillisesti. Hän oli hakenut monilta lääkäreiltä tuloksetta apua omiin kroonisiin kipuihinsa, uupumukseen ja allergioihin. Hoitaessaan tuhansia potilaita, joilla kaikilla oli kroonisia kipuja sekä muita ongelmia, hän löysi syy-yhteyden. Alkuperäinen tai myötävaikuttava tekijä heidän sairauksiinsa oli kaikilla huonosti toimiva kilpirauhanen.

Vajaatoiminnan toteaminen

Kun kilpirauhasarvot näyttävät normaalia ja silti on selviä kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita, täytyy löytää muita tapoja selvittää oireiden syy. Tärkein testi, jolla voi selvittää kilpirauhasen toimintaa, on kehon lämpötilan mittaus. Kehon lämpötilan pitäisi olla vähintään 36,6 ⁰C. Mittaus on paras suorittaa aamulla kainalosta, heti herättyään, ennen kuin nousee sängystä. Mittausta tulisi tehdä vähintään 1-2 viikon ajan ja naisilla osa mittauksista tulisi suorittaa kuukautisten aikana tai ennen ovulaatiota, sillä ovulaation jälkeen lämpötila kohoaa yleensä noin puoli astetta. Tätä testiä on alkuperäisesti käyttänyt Lääkäri, Filosofian tohtori Broda Barnes (kuollut 1988), joka suositteli tätä testiä potilailleen. Jos kehon lämpötila on 36⁰ C tai alle, se on selvä merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta vaikka lämpötila olisi yli 36⁰ C, se ei sulje pois vajaatoiminnan mahdollisuutta. Muita selkeitä vajaatoiminnan oireita ovat mm. pöhöttyneet kasvot ja huulet, hiusten oheneminen, jopa kaljuuntuminen, erityisesti päälaelta, ihoturvotus, hitaus liikkeissä ja puheessa, äänen käheys ja kylmät jalat sekä kädet. Myös selittämätön lihominen ja lisääntynyt tulehdusherkkyys ovat vajaatoiminnan oireita.

yxedemaksi kutsuttu tila, jossa verinahkaan ja ihonalaiskudokseen kertyy turvotusta, on myös tyypillistä kilpirauhasen vajaatoiminnassa, mutta joskus myös liikatoiminnassa. Ihonalaiskudokseen kertyvä turvotus on peräisin lisääntyneestä sidekudoksesta, joka sisältää mm. glukosaminoglykaania, hyaluronihappoa sekä muita polysakkarideja, jotka lisäävät osmoottista turvotusta ja keräävät nestettä.

Kilpirauhaslääkitys kokeeksi

Eräs hyvä tapa selvittää, johtuvatko henkilön oireet kilpirauhasen vajaatoiminnasta, on kilpirauhaslääkitys. Ennen kuin kilpirauhastutkimukset keksittiin, tämä oli yleinen tapa todeta vajaatoiminta. Silloin käytössä oli luonnollinen lääkitys, joka oli lampaan tai sian kuivattua kilpirauhasta, joka toimii tänä päivänäkin paremmin, kuin synteettinen Thyroxin lääke. Meillä on jo useita asiakkaita, joiden kilpirauhasarvot ovat viitearvojen sisäpuolella, mutta kun he ovat saaneet lääkäriltä kilpirauhaslääkityksen, heidän oireensa ovat helpottuneet ja toisilla poistuneet kokonaan. Tyypillisimpiä oireita ovat olleet hidas aineenvaihdunta, ummetus, turvotukset, ylipaino, rytmihäiriöt, nivelvaivat, erilaiset säryt, hikioireet, väsymys ja masennus. Toiset ovat saaneet avun jo Thyroxin lääkkeellä, mutta parhaat tulokset on saatu kuivatulla siankilpirauhasvalmisteella, joka on erityisluvallinen reseptilääke (Armour Thyroid 60 mg tai Thyroid 60 mg).

Thyroxin lääkitys voidaan laittaa kokeeksi ja jos se ei 3-6 kuukauden aikana selvästi helpota oireita, se voidaan lopettaa. Se ei siis aina ole lopun elämän lääkitys, kuten virheellisesti luullaan. Useimmiten Thyroxin vaihdetaan vaiheittain Armouriin ja Armourin käytöllä suurin osa saa vaivansa pois. Siinä tapauksessa, että kilpirauhanen toimii vajaalla, lääkitys on yleensä lopun elämän lääkitystä, sillä esim. tulehduksesta vaurioitunut kilpirauhanen ei enää korjaannu ennalleen.

Vajaatoiminnan aiheuttamia ongelmia
Monet ymmärtävät, että kilpirauhanen vaikuttaa elimistön aineenvaihduntaan. Harva kuitenkaan ymmärtää, että sillä on vaikutusta satoihin elimistön toimintoihin. Tässä muutamia vaivoja, jotka on liitetty huonosti toimivaan kilpirauhaseen:

  • ruokahalumuutokset (ruokahaluttomuutta tai ylensyöntiä)
  • autoimmuunisairaudet (allergiat, SLE eli punahukka, nivelreuma, jne.)
  • verensokeriongelmat (diabetes, alhainen verensokeri)
  • erilaiset syöpäsairaudet
  • verenkiertoelimistönhäiriöt, kuten korkea kolesteroli, heikko verenkierto, sydämentykytys, korkea verenpaine ja alhainen verenpaine
  • hammasongelmat, kuten krooninen ientulehdus, vetäytyneet ikenet, hampaiden yhteen pureminen
  • väsymys ja uupumus
  • ruoansulatushäiriöt, kuten ärtynyt paksusuoli, imeytymishäiriöt, ummetus ja ravintopuutokset
  • sydänongelmat, kuten sepelvaltimoiden kovettuminen, rytmihäiriöt, epänormaali verenpaine, sydämen heikko verenpumppaus, sydänlihaksen heikkous, kongestiivinen sydämen vajaatoiminta
  • äänen käheys, nielemisvaikeudet, palan tunne kurkussa, turvonnut laajentunut kieli ja uniapnea
  • immuunipuolustuksen toimintahäiriöt, lisääntynyt tulehdusherkkyys koko kehossa (myös Candida alpicans)
  • psyykkiset ja tunne-elämän häiriöt, kuten huomiointikyvyn heikkous, ahdistus, masennus, muistihäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi ja skitsofrenia
  • aineenvaihdunnan häiriöt, jotka johtavat useimmiten painonnousuun ja toisinaan laihtumiseen
  • lihashäiriöt, kuten ataksia (tasapainohäiriöt, haparointi), karpaalitunnelisyndrooma, fibromyalgia sekä lihasheikkous
  • neurologiset häiriöt, kuten korvaongelmat (huonokuuloisuus, tinnitus, huimaus), päänsärky ja migreeni, MS-tauti ja kihelmöinti (tunnottomuus ja pistely), jne.
  • nivel- ja lihaskivut
  • hikoilun puute tai liikahikoilu
  • suvunjatkamisongelmat, synnynnäiset epämuodostumat, rinta- ja munasarjakystat, endometrioosi, lapsettomuus ja kuukautishäiriöt
  • hengitystieongelmat, kuten astma, krooninen keuhkoputken- ja poskiontelontulehdus, keuhkokuume ja keuhkolaajentuma
  • iho-ongelmat, kuten akne, pälvikaljuus, ihopaiseet, kuiva iho, ihottumat, ihon kutina ja psoriasis
  • rakenneheikkouksia, kuten osteoporoosi, skolioosi, lohkeilevat kynnet ja huonolaatuiset hiukset, silmäripsien oheneminen ja katoaminen
  • lämmönsäätelyn häiriöt, kuten kylmät kädet ja jalat, alilämpöisyys, hiki ja vilu vuorottelevat ja lämmönsieto heikentynyt
  • virtsatieongelmat, toistuvat virtsarakontulehdukset ja munuaisten toimintahäiriöt

Miksi kilpirauhasongelmat ovat lisääntyneet?

Syitä on monia, mutta yksi yleisimmistä syistä on viljan gluteiini, joka aiheuttaa mm. kilpirauhastulehdusta. Viljaherkkyys periytyy ja sen aiheuttamat kilpirauhasongelmat myös ja ne usein vielä pahenevat sukupolvien myötä. Tämän seurauksena kilpirauhasongelmat alkavat monilla jo hyvin nuorena. Eräs hyvä tapa selvittää sukurasitus viljoille, on pyytää lääkäriltä lähete B-HLAKeli tutkimukseen. Jos tulos on positiivinen, gluteiiniviljat tulisi heti jättää pois ruokavaliosta. Myös ympäristö- ym. myrkyt ovat haitaksi kilpirauhaselle, esim. amalgaamipaikkojen elohopea vaurioittaa kilpirauhasta, samoin juomaveden ja hammastahnan sisältämä fluori. Vuoteen 1970 asti Euroopassa lääkärit käyttivät fluoria kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon, sillä sen oli todettu lamaavan kilpirauhasen toimintaa, jopa niin pienellä annoksella kuin 2 mg/pv. Suomessa hammastahnojen fluorisuositus on vähintään 1mg/g eli 2 mg annos täyttyy, jos hampaat pestään aamuin illoin.

Kilpirauhastulehdus

Kun epäillään kilpirauhastulehdusta, pitää tutkia kilpirauhasen vasta-aineet (S-TPOAb sekä S-TyglAb), jotka kohoavat tulehduksessa. Tulehduksen aikana on yleensä kilpirauhasen liikatoiminnan oireita, kuten rytmihäiriöitä, tiheä pulssi, sydämen muljahteluja, hikioireita, ahdistusta, paniikkitiloja, jne. Tavallinen lääkäri tulkitsee oireet vain paniikkihäiriöksi ja määrää usein mielialalääkettä. Hän voi ottaa kilpirauhaskokeet (TSH ja T4v), jotka kuitenkin ovat usein viitevälissä ja virheellisesti luullaan, että oireet eivät johdu kilpirauhasesta. Kun vasta-aineet sitten viimein tutkitaan, ne ovat yleensä huomattavasti kohonneet. Meillä on asiakkaita, joilla on TPOAb ollut yli 1000 IU/ml, kun normaalitulos on alle 60 IU/ml ja toisilla on TyglAb yli 800 kU/l, kun normaali tulos on alle 40 kU/l.

Koululääketieteen hoito on lähinnä seurantaa. Vajaatoiminnan oireisiin annetaan Thyroxin lääke, liikatoiminnan oireisiin Tyrazol-lääke ja subakuuttiin tulehdukseen kortisonia, joka poistaa oireita, mutta ei hoida ongelmaa. Tyrazolilla puolestaan on yleisiä haittavaikutuksia, kuten pahoinvointi, päänsärky, nivelkivut, hiustenlähtö sekä erilaiset iho-oireet (ihottumat, kutina, ym.). Thyroxin auttaa joillakin vajaatoiminnan oireisiin, mutta useimmilla oireet säilyvät, vaikka kilpirauhasarvot paranevat.

Tärkein hoito kilpirauhastulehdukseen on luontaisesti gluteeniton ruokavalio. On voitu selvästi todeta, kuinka tulehdusarvot laskevat gluteenittomalla ruokavaliolla ja kuinka ne nousevat, kun ruokavalioon otetaan gluteiiniviljoja. Ei siis riitä, että syö tuotteita, joissa lukee gluteeniton, sillä monet näistä tuotteista sisältävät gluteiinia tai vehnätärkkelystä. Ruokavaliosta pitää jättää kokonaan pois vehnä, ohra, kaura, ruis ja speltti. Niinkin pieni määrä, kuin tabletin apuaineena oleva vehnätärkkelys, voi ylläpitää sairautta. Ruokavalion pitää siis olla todella tiukka yllämainittujen viljojen suhteen.

Viljoja, joita voi käyttää, ovat riisi, hirssi, tattari, quinoa, amarantti ja maissi. Maissikin on ongelmallinen, sillä se lamaa kilpirauhasen toimintaa. Näissä muissa viljoissa on se ongelma, että ne kaikki sisältävät runsaasti tärkkelystä, joka on lähes suoraa sokeria, joka puolestaan nostaa verensokeria sekä insuliinitasoja ja aiheuttaa erilaisia tulehdusreaktioita elimistöön. Tärkkelys sulaa myös huonosti ja aiheuttaa ilmavaivoja sekä turvotusta. Kaikkein paras ruokavalio on siis vähähiilihydraattinen, täysin viljaton ruokavalio. Tämän ruokavalion ohella erilaisilla ravintolisillä, sekä homeopaattisilla valmisteilla, on monien asiakkaiden kilpirauhastulehdus saatu nopeasti hoidettua oireettomaksi ja vasta-aineet ovat laskeneet täysin normaaleiksi.

Flunssankaltainen oireilu

Kilpirauhastulehdus vaurioittaa aina kilpirauhasta, joka johtaa vääjäämättä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Monesti henkilö on sairastanut tietämättään kilpirauhastulehduksen joskus lapsena tai nuorena. Oireena on ollut flunssankaltainen kuumeilu ja kurkkukipu. Vuosien kuluessa henkilön aineenvaihdunta on ollut yleensä hyvä, on pysynyt hoikkana, mutta pieniä sydäntykytyksiä ja rytmihäiriöitä on voinut esiintyä. Sitten 30 – 40-vuotiaana aineenvaihdunta alkaa hidastua, voi tulla hikioireita ja selittämätöntä lihomista, henkilö kärsii usein myös vilutuksesta ja alilämmöstä. 40 – 50-vuotiaana oireet vain pahenevat ja alkaa tulla uupumusta, haluttomuutta, jopa masennusta. Tässä vaiheessa kilpirauhanen toimii jo todella heikosti, mutta TSH ja T4v arvot ovat edelleen viitevälissä. Lääkärit tuijottavat viitearvoja, eivätkä kuuntele henkilön oireita, vaan määräävät mielialalääkkeen ajatuksella; ”korvien välissä vikaa”. Heikosti toimivan kilpirauhasen johdosta alkaa myös kolesteroliarvot nousta ja lääkäri määrää kolesterolilääkkeen. Mielialalääke pahentaa tilannetta, henkilö lihoo entisestään ja uupumus ja voimattomuus pahenevat, kuten myös mieliala. Todetaan keskisyvä masennus ja lääkkeet vaihdetaan masennuslääkkeisiin, henkilöstä tulee liikalihava, hän voi mennä psykoosiin ja joutuu mielisairaalaan hoidettavaksi. Kolesterolilääke puolestaan aiheuttaa sivuvaikutuksena lihaskipuja ja jäykkyyttä, joka entisestään lisää henkilön pahaa oloa. Kaikki tämä kärsimys olisi voitu välttää, kun lääkäri olisi ajoissa laittanut kilpirauhaslääkityksen, joka olisi myös laskenut korkean kolesterolin normaaliksi.

Lisämunuaiset ja kilpirauhanen

Jotta elimistö pystyy valmistamaan aktiivista kilpirauhashormonia, siihen tarvitaan lisämunuaisten tuottamaa kortisolia. Kortisoli on stressihormoni, jonka tuotanto nousee stressaavissa tilanteissa. Monilla stressiä on voinut kestää vuosikausia, jolloin lisämunuaiset väsyvät, eivätkä jaksa tuottaa enää riittävästi kortisolia. Tämän seurauksena elimistö ei pysty myöskään valmistamaan aktiivista kilpirauhashormonia ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet pahenevat lääkityksestä huolimatta. Joskus voi käydä myös niin, että henkilöllä todetaan kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta kilpirauhaslääkitys ei sovi, vaan oireet pahenevat. Syynä tähän on liian alhainen kortisolituotanto. Ennen lääkityksen aloittamista, olisi hyvä selvittää elimistön kortisolitaso. Luotettavin tutkimus on syljestä tehtävä lisämunuaisen stressitesti, josta löytyy lisätietoa nettisivuiltamme, luontaisnetti.fi linkistä Artikkelit: Kärsitkö tietämättäsi lisämunuaisuupumuksesta.

Liisan tarina

Liisa (nimi muutettu) oli 18-vuotias kun hänelle aloitettiin hormonilääkitys, jolla saatiin käynnistettyä kuukautiset. Liisa on 172 cm pitkä ja painoi tuolloin 55 kg. Hänen ruumiinlämpönsä oli normaalisti melko korkea, 37.5°C kunnes hän jossain vaiheessa oli kolme päivää yli 40 asteen kuumeessa, jonka jälkeen ruumiinlämpö laski 36.0°C. 24-vuotiaana alkoivat lapsettomuushoidot ja hormonilääkitysten myötä paino alkoi nousta, hänellä oli turvonnut ja tukala olotila. Lääkitys ei tuonut tulosta ja 30-vuotiaana Liisa teki päätöksen lopettaa hormonihoidot ikävien sivuvaikutusten johdosta. Paino ei kuitenkaan laskenut ja turvonnut olo jatkui, samoin ahdistava tunne kaulalla. Koko tänä aikana kukaan lääkäri ei tutkinut Liisan kilpirauhasta. 70-luvulla Liisa oli lukenut Antti Arstilan kirjoittaman artikkelin luonnollisesta sian kilpirauhaslääkkeestä, jota ei saanut Suomesta, ja oli miettinyt, että tuo lääke varmasti auttaisi hänen vaivoihinsa.

Vuosien saatossa Liisan verenpaine alkoi nousta ja kolesteroliarvo nousi yli 8, mutta hän ei suostunut aloittamaan lääkärin suosittelemia verenpaine- ja kolesterolilääkityksiä. Sen sijaan hän aloitti VHH-ruokavalion ja hänen olonsa parani selvästi ja verenpaine laski (127/76), mutta aineenvaihdunta ei kiihtynyt, eivätkä kilot tippuneet. Vasta noin 65-vuotiaana hän luki lehdestämme artikkelin kilpirauhasesta ja kuuli, että meillä käy lääkäri, joka voisi auttaa häntä. Liisalle aloitettiin synteettinen Thyroxin lääkitys, joka pienellä annoksella ei vaikuttanut mitenkään. Kun annosta nostettiin, Liisalle tuli voimakasta hiustenlähtöä sekä ihon kutinaa ja lääke jätettiin pois. Maaliskuussa 2010 66-vuotias Liisa painoi 83 kg ja hänellä oli monia vajaatoiminnan oireita. Lääkäri kirjoitti hänelle erityislupareseptillä Thyroid lääkityksen ja alle kahdessa kuukaudessa kolesteroliarvo laski alle viiteen. Nyt lokakuun alussa 2010 Liisan paino on 66 kg, kolesteroliarvot ovat edelleen ihannelukemissa ja hän on energinen ja hyväkuntoinen. Lääkityksen jälkeen hän ei ole muuttanut ruokavaliotaan mitenkään, hän on koko ajan ollut VHH:lla, mutta nyt kun kilpirauhanen on alkanut toimimaan, kilot ovat pudonneet sen mukana. Jos Liisa olisi jo nuoruudessaan saanut tämän lääkityksen, hän olisi todennäköisesti saanut myös lapsia, sillä kilpirauhasen vajaatoiminta on yksi yleisimmistä lapsettomuuden syistä.

Anemia ja kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhanen on elimistön termostaatti, kun se toimii hyvin, elimistön lämpötila on lähes 37 astetta, mutta kun se toimii huonosti, ihminen kärsii alilämmöstä eli lämpö on usein alle 36 astetta, joskus jopa alle 35 astetta. Punaisten verisolujen tuottamiseen luuytimessä tarvitaan riittävän korkea kehon lämpötila ja tästä johtuen kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä on usein anemiaa. Heidän kehonsa lämpötila on liian alhainen, jotta luuydin pystyisi tuottamaan riittävästi punasoluja.

Kilpirauhanen ja sydäninfarkti

Sydäninfarktin yhteys kilpirauhasen vajaatoimintaan selvisi tutkimuksissa jo 1970-luvulla. Amerikassa aloitettiin laaja väestötutkimus 1948 nimellä: Sydäntautien epidemiologia tutkimus. Tutkimukseen osallistui yli 5000 tervettä aikuista Framinghamista, Massachusetts ja tuloksia tutkimuksesta julkaistiin muutamien vuosien välein. Dr. Broda Barnes aloitti oman tutkimuksensa 1950, jonka tulokset hän julkaisi 22 vuotta myöhemmin, vuonna 1972 kirjassaan nimeltä: Sydänkohtauksien harvinaisuus kilpirauhaslääkityissä potilaissa. Tutkimukseen osallistui 1569 henkilöä, joiden oli täytynyt olla kilpirauhaslääkityksellä jo kaksi vuotta ennen tutkimuksen alkua. Lääkitys vaihteli 2:n ja 5:n grainin eli 120 – 300 mg välillä kuivattua siankilpirauhasvalmistetta. Annos määräytyi potilaan oireiden sekä kehon lämpötilan mukaan. Koko tämän tutkimuksen aikana vain 4 henkilöä, kaikki miehiä, sai sydänkohtauksen, vaikka Framingham tutkimuksen mukaan, kohtauksen saaneita olisi pitänyt olla 72. Kaikki sydänkohtauksen saaneet olivat vain 120 mg annoksella, kukaan isompaa annosta syöneistä ei saanut sydänkohtausta. Lisäksi ainakin 30 tutkimuksen keskeyttänyttä sai kohtalokkaan sydänkohtauksen 6 vuoden sisällä siitä, kun olivat lopettaneet kilpirauhaslääkityksen. Vuonna 1976 Dr. Barnes julkaisi tutkimuksesta toisen kirjan, nimeltä: Solved: The Riddle of Heart Attacks (Ratkaistu: Sydänkohtauksien arvoitus). Vuoteen 1999 mennessä kirjasta oli otettu 8 painosta, mutta maailmanlaajuisesti Dr. Barnesin tärkeä tutkimus on jäänyt lääketieteessä lähes täysin vaille huomiota.

Käänteinen T3 dominanssi

Samoin kuin 2 tyypin vajaatoiminta, myös käänteinen T3 dominanssi eli Wilssonin syndrooma tarkoittaa kilpirauhasen vajaatoimintaa, joka ei näy normaaleissa kilpirauhastutkimuksissa. TSH ja T4v arvot ovat normaalirajoissa, sillä T4 ei muutukaan T3v:ksi, vaan ei aktiiviseksi, käänteiseksi T3 hormoniksi. Oireina ovat tyypilliset kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet, mm. voimakas väsymys, uupumus, aineenvaihdunnan heikkous, alilämpöisyys ja myös masennus.

Syy tähän ongelmaan on yleensä pitkittynyt stressi. Elimistön liiallinen kortisolituotanto estää T4 hormonia muuttumasta aktiiviseksi T3:ksi, jonka seurauksena T4 muuttuukin käänteiseksi T3:ksi. Vaikka liian korkea stressitaso palautuisi normaalille tasolle, T4:n virheellinen muuntuminen käänteiseksi T3:ksi jatkuu edelleen. Käänteisellä T3:lla on sama molekyylirakenne, kuin aktiivisella T3:lla, mutta se on T3:n peilikuva ja näin ollen se sitoutuu reseptoriin ylösalaisin. Käänteinen T3 siis estää aktiivisen T3:n sitoutumisen reseptoriin, jolloin normaali kilpirauhashormonituotanto häiriintyy.

rT3 tutkimukset

Käänteinen T3 (rT3) voidaan mitata verikokeella (S-T3r), mutta esim. Suomessa testistä on luovuttu 2000-luvun puolivälissä. MDD Terveyspalvelun kautta voi kuitenkin saada rT3 tutkimuksen, johon tarvitaan lääkärin tai terapeutin lähete. Paras on kuitenkin ottaa MDD:n kilpirauhaspaneeli, koska T3v ja rT3 arvojen suhdetta on hyvä verrata. Tässä tutkimuksessa nähdään TSH, T4v, T3v, rT3, TPOAb sekä TyglAb arvot. Meillä on jo nyt useita asiakkaita, joilla on todettu käänteinen T3 dominanssi, näiden tutkimusten avulla.

rT3 dominanssin hoito

Jos henkilöllä todetaan rT3 dominanssi, siihen määrätään hitaasti vapautuvaa synteettistä T3 hormonia (Liothyronin, 7,5 – 15 mcg 12 tunnin välein). Tämä vähentää kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ja samalla vähentää myös TSH:n tuotantoa, jonka seurauksena myös elimistön oma T4 tuotanto vähenee. Kun T4 tuotanto on riittävän vähissä, myös käänteisen T3:n tuotanto vähenee. Tämän seurauksena käänteinen T3 ei enää estä T4:n muuttumista aktiiviseksi T3:ksi.

On tärkeää huomioida, että synteettistä Thyroxinia, tai Armour Thyroidia, Thyroidia tai muita luonnollisiakaan aineita, jotka lisäävät T4 tuotantoa, ei tule käyttää tämän ongelman hoitoon. Valmisteenakin nautittu T4 muuttuu myös käänteiseksi T3:ksi ja näin aiheuttaa edelleen kilpirauhasen vajaatoimintaa.
Pelkkää T3 hormonilääkitystä käytetään yleensä 6-12 kk, jonka jälkeen rT3 arvo tutkitaan uudelleen ja jos se on normalisoitunut, lääke voidaan asteittain lopettaa ja useimmissa tapauksissa tilalle määrätään Armour tai Thyroid lääkitys.

Lääkärit eivät tunnista/tunnusta rT3 ongelmaa

Valitettavaa on, että virallinen koululääketiede ei tunnista, eikä tunnusta tätä ongelmaa. Monet ihmiset ovat hakeneet lääkäreiltä tuloksetta apua ongelmiinsa, koska tämä ei näy tavallisissa tutkimuksissa ja suurin osa lääkäreistä on sitä mieltä, ettei mitään käänteistä T3 dominanssia ole olemassakaan. Duodecimin Endokrinologia-kirjassa aihetta on käsitelty peräti kahdella lauseella: ”Käänteistrijodityroniinin määrittämistä ei juuri tarvita käytännön työssä. Vaikeissa yleissairauksissa sen pitoisuus suurenee, kun T3v pienenee.”

Eräällä meidän asiakkaallamme oli TSH ja T4v arvot liikatoiminnan puolella, hänellä oli tiheä pulssi ja rytmihäiriöitä, mutta hän oli myös liikalihava. Lääkärit määräsivät hänelle Tyrazol lääkkeen liikatoimintaan ja hänelle kokeiltiin myös Thyroxin lääkitystä, mutta lääkitykset vain pahensivat oireita. Kun tuloksia ei tullut, hänet jätettiin täysin oman onnensa nojaan, kunnes hänelle tehtiin meidän kauttamme käänteinen T3 tutkimus. Tulos oli huimasti yli viitearvojen ja nyt pelkällä T3-lääkityksellä hänen vointinsa on alkanut parantua ja kilot karista.

Vaikka arvot näyttäisivät liikatoimintaa, tulee oireiden vastata tuloksia. Jos henkilö oikeasti kärsii kilpirauhasen liikatoiminnasta, hän laihtuu väkisin, sillä aineenvaihdunta on niin tehokasta. Asiakkaamme tapauksessa lääkäreiden olisi pitänyt kiinnittää huomiota selvään aineenvaihdunnan heikkouteen ja ymmärtää, että kyseessä ei voi olla kilpirauhasen liikatoiminta.

Monimutkainen ongelma

Lyhyesti sanottuna, kilpirauhasongelmat ovat hyvin yleisiä ja erittäin monimutkaisia todeta ja ongelmallisia hoitaa. Hienoa on kuitenkin se, että kun kilpirauhanen saadaan oikealla ruokavaliolla ja lääkityksellä kuntoon, ihminen tuntee itsensä kuin uudesti syntyneeksi. Monet asiakkaamme ovat olleet hämmästyneitä, miten olo voi muuttua niin hyväksi pelkästään sillä, että kilpirauhanen alkaa toimia hyvin. Yleisimmät palautteet ovat energisyyden lisääntyminen, laihtuminen, hiki- ja vilutusoireiden loppuminen, mielialan koheneminen sekä särkyjen ja kolotusten loppuminen. Kannattaa siis todellakin pitää huoli kilpirauhasen hyvästä toiminnasta ja muistaa, että vaikka TSH ja T4v arvot ovat normaalirajoissa, teillä voi silti olla kilpirauhashäiriö.

 

Alkuperäinen artikkeli: http://www.luontaisnetti.fi/index.php?valikko=valikko&sivu=aikuiset_kakkostyypin_kilpirauhasen_vajaatoiminta

23 kommenttia

  1. Erinomainen artikkeli. On vain hyvin ikävää, että lääkäreiden tietämättömyys ja ylimielisyys aiheesta johtaa usein vääriin diagnooseihein ja lääkityksiin, jolloin potilas menee entistä huonompaan kuntoon. Lääketehtaat ovat mielissään, kun lääkkeitä menee enemmän kaupaksi.

    Plusääni(39)Miinusääni(3)
  2. Todella mielenkiintoinen. Itse koettua. Kuka on ”me” joka ämän kirjoittaa????

    Plusääni(9)Miinusääni(2)
  3. Mitä jos kyseessä onkin kortisoliin liittyvä häiriö – miten se parannetaan?

    Plusääni(5)Miinusääni(1)
  4. Olipas tosi mielenkiintoinen artikkeli ja totta vielä.. kyllä nyt pistetään asioihin vauhtia…!!!

    Plusääni(3)Miinusääni(2)
  5. Erittäin mielenkiintoinen artikkeli. Mistäköhän löytäisin sellaisen lääkärin täältä Etelä-Suomesta joka laittaisi minut kuntoon ? Olo on aika kamala ja ihan kaikki oireet löytyy mitä tuossa artikkelissa oli. Terveyskeskuslääkäriltä tietoa ja taitoa ei ainakaan ole ollut…

    Plusääni(15)Miinusääni(3)
  6. Mistähän sitä löytäisi lääkärin joka ottaisi tämän tiedon todesta ja hoitaisi vaivani niinkuin olisi asiallista tehdä ???

    Plusääni(12)Miinusääni(0)
  7. Onko Helsingin seudulla jotain lääkäriä joka tästä ongelmasta ymmärtää jotain? Tunnistan itseni niin monesta kohdasta, olisi hienoa päästä kuntoon!

    Plusääni(11)Miinusääni(0)
  8. Todella pelottavaa, miten nettiin voi kuka tahansa kirjoittaa mitä tahansa ja vakavasti sairaat ihmiset uskovat lukemaansa. T:Kilpirauhaseton

    Plusääni(8)Miinusääni(19)
  9. Helsingistä löytyy Kari Raij Mäkelänkadun Terveystalosta, minulla on tutkimukset kesken mutta oikealla tiellä ollaan ja hän tietää mitä etsiä ja osaa asiansa.

    Plusääni(12)Miinusääni(3)
  10. Kilpirauhaslääkityksen saaminen Tampereen seudulla on ollut vaikeaa, koska lääkärit ovat katsoneet vain verikokeen tuloksia, ei oireita. Yksityisellä uskallettiin aloittaa Thyrox-lääkitys, mutta annoksen lisäämisellä ei ole ollut merkittäviä vaikutuksia.
    Onko Tampereen seudulla ketään lääkäriä, joka olisi perehtynyt tähän 2-tyypin sairauteen?
    Vaikka ei Pori tai Helsinkikään ole kaukana, jos siitä on apua.

    Plusääni(7)Miinusääni(3)
  11. Mielenkiintoinen uutinen. Tuosta hammastahnasta kysyisin vielä, että kun vaaralliset 2mg/vrk määrät tarkoittavat sisäisesti nautittua fluorihammastahnaa. Mitä jos hampaat vain pesee ja sylkee tahnan pois, imeytyykö harjatessa jo liikaa fluoria elimistöön?
    Ja toinen kysymys, onko 2-tyypin kilpirauhasen vajaatoiminnassa testattu lääkitystä verrattuna lumelääkkeeseen vai onko Armourin suotuisat tulokset saatu myös pelkällä Armourilla?

    Plusääni(6)Miinusääni(1)
  12. Heh, miksi sian kilpirauhasen jauhe muka auttaisi tuollaisiin vaivoihin. Siallahan on aivan samanlaiset stressitekijät ympäristön taholta, myös hormoni- ja lääkepitoista rehua syötetään sioille. En usko tästä hoidosta sanaakaan. Luulen että lähdevesi auttaa yhtä lailla…

    Plusääni(1)Miinusääni(16)
  13. Harmittaa, kun näinkin pätevän oloisessa artikkelissa käytetään amatöörimäistä virheilmaisua ”gluteiini”.

    Plusääni(5)Miinusääni(7)
  14. Hyvä artikkeli. Itselläni lähes kaikki edellämainitut oireet mutta arvot kunnossa (tutkittu moneen otteeseen terveyskeskuksessa. Tietääkö joku Turun seudulla asialle omistautunutta lääkäriä?

    Plusääni(10)Miinusääni(4)
  15. Löytyisköhän täältä Oulun korkeudelta asijantuntevaa lääkäriä, tk:n lääkärit eivät tee muuta kuin syöttävät tabuja lissää. Unohtavat jopa ottaa rutiini verikokkeet määräajoin ellei asiakas muistuta.

    Plusääni(14)Miinusääni(3)
  16. Onhan se hienoa kun 36-vuotiaana toimintakyky on kuin 8 kymppisellä kun kilpirauhaslääkkeitä ei saa.

    Plusääni(7)Miinusääni(1)
  17. Tehkää hyvät ihmiset kokeita, mitä suuhunne/iholle laitatte ja millä tavoin se teihin vaikuttaa.

    Jotta saan itseni täysin oireettomaksi EN käytä seuraavia tuotteita:

    Sokeri.
    Liha.
    Viljat.
    Fluori.
    Maitotuotteet.

    Siinä on viisi pahinta, mitä käytännössä käytämme vaaroista piittaamatta.

    Lääkkeet.
    Muoviin pakatut elintarvikkeet.
    Einekset.
    Hygienia/kosmetiikka tuotteet.
    Lisäaineet.

    Siinä on viisi pahaa, mitkä voidaan korvata täysin luonnonmukaisilla vaihtoehdoilla.

    Plusääni(3)Miinusääni(0)
  18. ”todettu lamaavan kilpirauhasen toimintaa, jopa niin pienellä annoksella kuin 2 mg/pv. Suomessa hammastahnojen fluorisuositus on vähintään 1mg/g eli 2 mg annos täyttyy, jos hampaat pestään aamuin illoin.”

    Miten lie ton hammastahnan kanssa. En ainakaan itse niele sitä vaan sylkäsen pois ja huuhtelen suun vedellä. Toki fluoria voi imeytyä ikenistäkin, mutta saanti jää silti varsin pieneksi verrattuna esim. 2 mg flueritablettien imeskelyyn.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  19. Noiden eläinperäisten kilpirauhaslääkkeiden saatavauus on Valviran takia pannassa Suomessa; ( tietojeni mukaan vin 3 lääkäriä enää uskaltaa noita kirjoittaa ).

    Sukulaisellani on RESEPTI noille lääkkeille, mutta ei ole löytynyt lääkäriä uusimaan reseptiä.

    Lääketieteelliset perusteet lääkeen käytölle ovat olemassa, koska jenkkilässä tehtyjen veritutkimusten mukaan elimistö HYLKII synteettistä lääkettä; eli tulkitsee sen myrkyksi !

    Juuri kun lääkitys oli saatu kohdalleen alkoi lääkkeen saatavuusongelma Valviran vietyä luvat lääkkeen määränneeltä lääkäriltä .

    Nyt kunto on alkanut heiketä; ja apua ei Suomesta näytä saavan … onko kenelläkään antaa vinkkiä miten Suomessa potilas saa TARVITTAVAN LÄÄKITYKSEN ?

    Voiko vanhan reseptin avulla esim Virosta noutaa itselle tarvittavaa lääkettä . ( hinta niin halpa, että Kela-korvauksella ei ole mitään merkitystä. )

    Kilpirauhanse vajjatoiminta on ”sukurasitus” jo 3 polvessa, joten kauhulla odottelen koska minusta mahdollisesti tulee Valviran ”inhokki” !

    Miksi veritutkimukset tehtiin jenkkijlässä; yksinkertaisesta syystsä, että valvira on painostanut Suomen laboratorioita TEKEMÄTTÖMYYTEEN näiden vasta-ainetutkimusten suhteen .

    Onkin kysyttävä suoraan: Lahjovatko suuret lääkejätit Valviraa ? Esim. tietojeni mukaan kyseinen eläinperäinen kilpirauhaslääke on reseptivapaa Espanjassa ; miksi Suomessa vaaditaan ERITYISLUPA ?

    Haluaako Valvira saattaa nämä potilaat TARKOITUKSELLA ennenaikaisesti hautaan; pois kuluttamasta eläkevaroja ?

    Plusääni(7)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat