Kaupan purku ja varainsiirtoveron palautus

Ostin puolisoni kanssa omakotitalon jokunen vuosi sitten. Kaupan jälkeen talo osoittautui hometaloksi, mistä johtuen saimme purettua kaupan vapaaehtoisesti. Meistä ostajista puolisoni oli ensiasunnon ostaja ja minä maksoin kaupasta varainsiirtoveroa. Voinko saada varainsiirtoveron takaisin? Entä onko puolisoni seuraavassa kaupassa ensiasunnon ostaja?

Puretusta kiinteistökaupasta maksettua varainsiirtoveroa voi hakea takaisin. Vero voidaan palauttaa, jos luovutus on tuomioistuimen päätöksellä kumottu tai määrätty purkautumaan. Välttämättä veron palauttaminen ei edellytä tuomioistuinprosessia, jos objektiivisesti arvioiden voidaan katsoa, että kauppa olisi tullut puretuksi oikeuden tuomiolla.

Kaupan purkukirja on syytä laatia huolellisesti. Se tulee tehdä maakaaren edellyttämässä määrämuodossa eli julkisen kaupanvahvistajan on vahvistettava asiakirja. Purkuedellytysten varmistamiseksi asiakirjassa tulee selvittää kiinteistökaupan purkamisen taustat. Purkukirjaan on hyvä liittää kaupan virheellisyyttä osoittavat asiantuntijalausunnot ja kustannusarviot.

Ellei verovirasto katso kaupan purun olleen käsillä, veroseuraamukset ovat suuret. Kaupan purku tulkitaan uudeksi luovutukseksi. Alkuperäinen myyjäosapuoli joutuu maksamaan veroa hänelle takaisin palautuvasta kiinteistöstä eikä alkuperäinen ostaja saa palautuksena maksamaansa varainsiirtoveroa.

Varainsiirtoveron palautusta koskeva lomake löytyy verohallinnon sivuilta www.vero.fi . Hakemukseen tulee liittää kauppakirja, josta varainsiirtoveroa pyydetään palautettavaksi, veron suorittamisen osoittava tilisiirtolomake sekä kaupan purusta laadittu purkukirja.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa (KHO 17.9.2002/2202) ensiasunnon ostaja sai ensiasunnon ostajan asemansa takaisin kaupan purkamisen jälkeen. Kaupan kohteessa oli katsottava jo myyntihetkellä olleen sellaisen olennaisen virheen, jonka vuoksi kauppa olisi purettu myös oikeuden tuomiolla. Kun kiinteistönkauppa oli näissä oloissa purettu, varainsiirtoverolain tarkoitettua kiinteistön omistusoikeuden luovutusta ei voitu katsoa tapahtuneen.

Kysyjän puoliso katsotaan siten seuraavassakin kaupassa ensiasunnon ostajaksi edellyttäen, että ensiasunnon ostajan edellytykset muutoin täyttyvät mm. iän, asunnon käytön ja omistusosuuden osalta.

 

Theresa Bergroth-Penttilä
OTM, lakimies
Asianajotoimisto Talviaro Oy
www.lakineuvo.fi

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat