Kommentti: Veronmaksaja maksaa
Euroopan parlamentissakin Mario Draghin nimittäminen EKP:n johtoon herätti kysymyksiä. Varsinkin siksi, koska tuhannet ja tuhannet kansalaiset olivat lähestyneet europarlamenttia raivostuneilla kirjeillä kuultuaan nimityksestä.
Parlamentti totesi, että ”Mario Draghi oli maailman neljänneksi suurimman investointipankin Goldman Sachsin Euroopan-varatoimitusjohtaja vuoden 2002 tammikuusta vuoden 2006 tammikuuhun asti. Tuona aikana kyseinen pankki – sen lisäksi, että se on yksi pääsyyllisistä nykyiseen rahoituskriisiin – osallistui aktiivisesti Kreikan hallituksen kirjanpitohuijausten salailuun ja luultavasti avusti tilien väärentämisessä, velkojen salaamisessa ja julkisen talouden alijäämän peittelyssä.”
Äänestyksen jälkeen tulos oli 499 ääntä puolesta, 72 vastaan ja 89 tyhjää ääntä.
Erittäin arvostettu talousprofessori Michael Pettis summaa hyvin sen, mistä G20 -tapaamisissa ja muissa kriisikokouksissa tosiasiassa neuvotellaan: ”Työläiset voidaan panna maksamaan korkealla työttömyydellä ja alennetuilla palkoilla, keskiluokka voidaan panna maksamaan inflaatiolla, joka tuhoaa sen säästöt, yksityisyrittäjät voidaan panna maksumiehiksi veronkorotuksilla ja omaisuuden pakkolunastuksilla tai sijoittajat voidaan panna maksumiehiksi velkojen alaskirjauksilla ja niin edelleen, mutta joku maksaa kuitenkin.”
Poliitikot vain päättävät, keneltä perivät ´vastuullisen politiikan´ kustannukset, Pettis sanoo.
Pettisin mukaan kyseessä on puhtaasti valtioiden velkaantumisen logiikka – mureneva uskottavuus saa sijoittajat pakenemaan, mikä tietenkin murentaa uskottavuutta lisää. Poliittisen uskottavuuden mureneminen on osa prosessia.
Tämä ralli jatkuu, niin kauan kuin veronmaksajat vain nurkuvat mutta maksavat.
Lähteet:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2011-007006+0+DOC+XML+V0//FI