Kookosöljy ja Alzheimerin tauti: rasvaton dieetti ja kolesterolilääkkeet osa ongelmaa?

Kookosöljy ja Alzheimerin tauti olivat kuuma uutisjuttu vuonna 2012. Vuonna 2012 uutiset kookosöljyn vaikutuksista Alzheimerin tautiin alkoivat vihdoin päästä valtamediaan. Tämä ei ole yllätys, sillä samaan aikaan otsikoihin pääsi uutinen lääkkeiden epäonnistumisesta Alzheimerin hoidossa.

Tammikuussa 2012 lääkeyhtiöt Pfizer ja Medivation myönsivät, että heidän uusi Alzheimer-lääkkeensä Dimebon ei auttanut potilaita esitutkimuksissa, vaan itse asiassa pahensi heidän tilaansa. Kallis lääke oli edennyt jo kolmannen vaiheen kokeisiin. Tämän lääkkeen tutkimusten nyt loputtua ja niin monen muunkin lääkkeen epäonnistuttua monet ovat alkaneet tarkastella ruokavalion vaikutusta Alzheimeriin ja keskittymään taudin ehkäisyyn. Myönteisiä tuloksia on saatu myös kookosöljyn käytössä Alzheimerin aiheuttamien vaikutusten korjaamisessa.

Useimmat näistä tutkimuksista keskittyvät ketonien toimintaan, josta löytyy lupaavia tuloksia Alzheimerista kärsiville. Valtamediaan päätyneissä raporteissa ei kuitenkaan puhuta siitä, miksi niin moni vanhuksistamme on ylipäätään sairastunut Alzheimeriin. Ei ole saatu vakuuttavia todisteita siitä, että vähärasvainen ruokavalio olisi osin syypää, tai liika statiinilääkkeiden kirjoittelu, jotka alentavat keinotekoisesti kolesterolia. Kolesteroli on kuitenkin elintärkeä komponentti aivoissa, muodostaen 25 % sen massasta. Sydäntautien lipiditeoria murenee nopeasti jättäen jälkeensä kamalat tuhot ihmisten havahtuessa ymmärtämään sen tosiasian, että erittäin tuottoisat statiinit saattavatkin olla sukupolvemme suurin lääketieteen huijaus.

Vähärasvaisen ja hiilihydraattipitoisen ruokavalion haitat aivojen kolesterolille

Tutkimukset ruokavalion vaikutuksesta Alzheimerin tautiin jatkuvat menestyksekkäästi samalla, kun satojen miljoonien dollarien lääketutkimukset polkevat paikallaan, ilman lupausta parannuskeinosta. Eräs uusimmista ruokavaliotutkimuksista julkaistiin Euroopan Internal Medicine –lehdessä otsikolla ” Nutrition and Alzheimer’s disease: The detrimental role of a high carbohydrate diet” (AD ja ravitsemus: runsashiilihydraattipitoisen ruokavalion haitallisuus). Tutkimuksen tekijät havaitsivat, miten yhä useampi tutkija on suunnannut ponnisteluitaan Alzheimerin taudin varhaisempien vaiheiden ymmärtämiseen, sillä myöhempien vaiheiden lääketutkimukset eivät ole tuottaneet tulosta. Heidän mukaansa useat tutkijat ovat havainneet vahvan korrelaation aivojen insuliiniresistanssin ja varhaisen Alzheimerin taudin välillä, mikä viittaisi siihen että Alzheimeria voisi pitää aivojen neuroendokriinisenä häiriönä tai ns. ”3 tyypin diabeteksena.” Muissa havainnoissa on huomattu yhteys Alzheimerin ja mitokondrioiden vajaatoiminnan välillä, mikä on tavallista myös Parkinsonissa ja ALS-taudissa (amyotrofinen lateraaliskleroosi).

Tutkijoiden päähuomiot varhaisen Alzheimerin syistä keskittyvät kuitenkin kolesterolin siirtymiseen verenkierrosta aivoihin. Heidän mukaansa on yhä enemmän todisteita siitä, että kolesterolin aineenvaihdunnan häiriöillä saattaa olla tärkeä merkitys Alzheimerin taudissa. He antavat hienon yhteenvedon aivojen kolesteroliriippuvuudesta:

Aivot muodostavat vain 2 % koko kehon massasta, mutta niissä on 25 % koko kehon kolesterolista. Kolesterolia tarvitaan kaikkialla aivoissa antioksidanttina, sähköeristeenä (estämään ionivuodot), hermoverkoston tukirakenteena ja kaikkien kalvojen aktiivisena komponenttina. Kolesterolia hyödynnetään myös aivojen välittäjäaineen kääreessä ja synapsien rakennusaineena ja niiden toiminnassa.

Tutkijat viittaavat useisiin tutkimuksiin, joissa on havaittu useissa toiminnoissa elintärkeän kolesterolin puutosta niin Alzheimer-potilaiden aivoissa, kuin dementiaa ja Parkinsonia sairastavienkin aivoissa. Sitä vastoin korkea kolesteroli korreloi pitkäikäisyyden kanssa yli 85-vuotiaissa ja joissain tapauksissa myös paremman muistin ja vähentyneen dementian kanssa.

Tutkijat selittävät tarkemmin, miten Ancel Keysin 1960-luvun sydänsairauksien lipiditeoriatutkimukset johtivat uskomuksiin, että ruokavaliossa tulisi välttää kolesterolia, ja miten nuo uskomukset johtivat ”yli-innokkaaseen kolesterolilääkkeiden määräämiseen samojen vuosikymmenien aikana, kun Alzheimer yleistyi samaan tahtiin.”

Toinen seuraus vähärasvaisen ruokavalion uskomuksista oli rasvojen korvaaminen jalostetuilla sokereilla, mikä johti yleiseen veren glukoosipitoisuuksien nousuun ja ajan myötä insuliiniresistanssin ja diabeteksen yleistymiseen. Tutkijat huomauttavat fruktoosin yleisyyden, usein isoglykoosista eli maissisiirapista johtuvan, reagoivan kymmenen kertaa glukoosia herkemmin aiheuttaen glykaatiota. Tämä vahingoittaa seerumin proteiineja ja tutkijoiden mukaan voi johtaa elintärkeiden kolesterolin ja rasvojen puutostiloihin aivoissa. Heidän teoriaansa puoltaa vahvasti tutkimusten todisteet, jotka osoittavat 2-tyypin diabetesta sairastavilla olevan 2-5 –kertainen riski sairastua Alzheimeriin.

Sen lisäksi että ruokavalio voi merkittävästi heikentää kolesterolin imeytymistä aivoihin, jokaisen tulisi huomioida se tosiasia, että joka neljäs amerikkalainen yli 45-vuotias käyttää statiineja alentaakseen kolesterolia. Kolesterolilääkkeet pahentavat aivojen kolesterolin saantia, kuten edellä todettiin, mutta sen lisäksi alati lisääntyvät tutkimukset osoittavat statiinien liittyvän jo yli 300 haittavaikutukseen. Lisää statiinien haitoista täältä.

Alzheimerin tauti ja rasvojen peroksidaatio

Lisääntyneen rasvojen peroksidaation (härskiintymisen) on osoitettu olevan yksi varhaisen Alzheimerin syistä. Monityydyttymättömät kasvirasvaöljyt ovat hyvin alttiita hapettumiselle ja härskiintymiselle ja nykyään tiedetään hyvin, että transrasvahappojen muodossa (hydraamalla) ne ovat äärimmäisen toksisia.
Tri Raymond Peat on puhunut jo vuosia monityydyttymättömien ja tyydyttyneiden öljyjen merkityksen eroista aivokudokselle, jossa on paljon monimutkaisia rasvoja. Kokeessa (noin vuodelta 1978) osoitettiin, että kookosöljyä raskauden aikana syöneiden hiiriemojen lasten aivot kehittyivät paljon paremmin ja nopeammin kuin tyydyttymättömiä rasvoja syöneiden hiiriemojen lasten. Koska kookosöljy tukee kilpirauhasen toimintaa, joka ohjaa aivojen kehittymistä ja myelinaatiota, tulokset saattavat yksinkertaisesti vastata normaalin ja hypotyreoosi –yksilön eroja. Kuitenkin 1980-luvulla osoitettiin kokeissa, että nuorilla rotilla, joille oli maidon seassa syötetty soijaöljyä, öljy siirtyi suoraan aivoihin aiheuttaen epänormaaleja aivosoluja. Rasvojen härskiintymistä esiintyy usein kohtauksissa ja kouristuksissa, E-vitamiinin kaltaisilla antioksidanteilla on kohtauksia estäviä ominaisuuksia. Nykyään rasvojen peroksidaation on havaittu olevan osatekijä hermosolujen rappeutumisessa Alzheimerin taudissa.

Miten kookosöljy voi auttaa Alzheimerin taudissa

Kookosöljy on hyvin tyydyttynyttä ja luonnollisessa jalostamattomassa muodossaan säilyy yli kaksi vuotta. Toisin kuin tyydyttymättömät öljyt, se ei ole altis hapettumiselle.

Edellä mainitussa tutkimuksessa todettiin myös, että Alzheimerin tautia, Parkinsonin tautia ja ALS:ää yhdistää mitokondrioiden toimintahäiriö. Vuonna 2010 julkaistussa tutkimuksessa osoitettiin kookosöljyn tyydyttyneiden rasvahappojen antavan ruokavaliossa vahvoja hyötyjä sydämen mitokondrioiden suojelemisessa oksidatiiviselta stressiltä.

Viime aikoina on saatu paljon tutkimustuloksia korkean HDL-kolesterolin hyödyistä, edellä mainitun Alzheimeriin liittyvän tutkimuksen lisäksi. Helmikuussa 2011 American Journal of Cardiologyssa julkaistu tutkimus osoitti, että mitä korkeampi miehen HDL-kolesterolitaso, sitä pidempään hän elää ja todennäköisemmin saavuttaa 85 vuoden iän. Korkean HDL-kolesterolin kannalta riittävä määrä tyydyttyneitä rasvoja on ruokavaliossa tärkeää. Kolesterolin puutoksista ja neurologisista sairauksista kärsivien tulisi pohtia tyydyttyneiden rasvojen merkitystä ruokavaliossaan, juuri päinvastoin kuin valtavirran ruokavalio-ohjeistus rasvojen välttämiseksi, mikä on saattanut aiheuttaa suuren osan näistä vanhuusiän sairauksista.

Toinen erittäin hyödyllinen kookosöljyn tyydyttyneiden rasvojen ominaisuus on sen kyky tuottaa aivoille vaihtoehtoinen energialähde energiapitoisilla ketoneilla. Elimistö voi tuottaa ketoneja varastoidusta rasvasta esimerkiksi paaston tai nälkiintymisen aikana, mutta niitä voidaan tuottaa myös muuttamalla tiettyjen ruokien keskipitkiä rasvahappoketjuja. Kookosöljy on luonnon paras keskipitkien triglyseridien (MCT) lähde. Vuonna 2004 eräässä tutkimuksessa vertailtiin ketoaineiden tasoja juottamalla Alzheimer-potilaille kookosöljyn MCT:tä ja plaseboa, jolloin havaittiin MCT:tä nauttineilla potilailla merkittävä ketoaineiden (beeta-OHB) nousu 90 minuutin päästä hoidosta. Hoidon jälkeen tehtiin myös tavanomaiset kognitiiviset testit ja havaittiin MCT:stä johtuneiden kohonneiden ketoainetasojen parantavan myös lauseiden muistamista.

Kookosöljyn käytön lisääntyessä ja saadessa laajemman hyväksynnän, samalla kun vähärasvaisen ruokavalion vaarat tulevat kansan tietoisuuteen, voimme odottaa paljon lisää positiivisia tuloksia kookosöljyn hyödyistä Alzheimerin tapaisten sairauksien hoidossa. Eräs laajimmin lainatuista viimeaikaisista raporteista kookosöljyn käytön hyödyllisyydestä on tri Mary Newportin St. Petersburg Timesissa lokakuussa 2008 julkaistu kertomus miehensä nopeasti edenneen Alzheimerin hoidosta. Käytettyään jonkin aikaa lääkkeitä, jotka hidastivat Alzheimerin etenemistä, tri Newport syventyi lääkkeiden kliinisiin esitutkimuksiin, joista yhdessä MCT vaikutti Alzheimerin hidastamisen lisäksi parantavan potilaan tilaa. Newport ei saanut miestään mukaan näihin tutkimuksiin, joten hän alkoi antaa miehelleen neitsytkookosöljyä, joka vaikutti uskomattomalla tavalla parantaen hänen terveydentilaansa. Kookosöljy selkeytti miehen mieltä merkittävästi ja jo viiden päivän jälkeen, nautittuaan kookosöljyä päivittäin, ”hän oli paljon enemmän entinen valoisa itsensä”. Yli viiden kuukauden jälkeen hänen vapinansa rauhoittui, näköhäiriöt katosivat ja hän pystyi jälleen lukemaan ja hänestä tuli paljon seurallisempi ja kiinnostuneempi ympäröivistä tapahtumista.

Newportin tarina on loistava erillinen esimerkki ketonien ja kookosöljyn Alzheimeria parantavasta vaikutuksesta. Kolesteroliasiaan se ei kuitenkaan liity, sillä Mary Newport tunnusti myöhemmin miehensä Steven syöneen myös statiineja vuoteen 2009 asti. Hän oli tutustunut kolesteroliasiaan ja päätti lopettaa miehensä kolesterolilääkkeet, mutta ei rohkene suositella samaa muiden Alzheimer potilaiden hoidossa. Vasta valtamedian ja kansan herätessä tajuamaan kolesterolilääkkeiden vakavat sivuvaikutukset ja niiden käytön loppuessa, alkaa kookosöljyn lisäämisestä ruokavalioon olla muutakin kuin marginaalista hyötyä.

Ruokavalioneuvoja Alzheimerista kärsiville

Kookosöljy on luonnon paras MCT-rasvojen lähde ja helposti muuntuva ketonien energianlähde. Lisäksi se on yksi luonnon rikkaimmista tyydyttyneiden rasvojen lähteistä, jota tarvitaan HDL-kolesterolin tuotantoon aivoja varten. Alzheimer-potilaiden tulisi aloittaa välittömästi monityydyttymättömien öljyjen välttäminen, kuten soijaöljy ja maissiöljyt, varsinkin hydrattuna tai trans-rasvojen muodossa, sillä ne ovat herkästi hapettuvia ja voivat aiheuttaa mitokondrian toimintahäiriöitä. Muita terveellisiä rasvoja ovat luomulehmien maidosta tehty voi ja omega 3-rasvahapot laadukkaista kalaöljyistä, kalanmaksaöljystä tai krilli-öljystä.
Jalostettuja hiilihydraatteja, kuten jalostetut vehnät ja teolliset sokerit, tulisi välttää tiukasti. Proteiinipitoiset ruoat, kuten luonnonmukaisesti vapaana laiduntaneen siipikarjan ja karjan lihat ja kananmunat (mieluiten ilman soijaa ruokituista kanoista), ovat aivojen terveydelle hyödyllisiä proteiininlähteitä.

Alkuperäinen artikkeli: http://coconutoil.com/coconut-oil-alzheimers/

3 kommenttia

  1. Omakohtaisesti olen huomannut että silloin kunaivot joutuvat oikein lujille, esim. johdattelemaan uutta matemaattista mallia jonka rungon luonti kestää parikin viikkoa, niin sinä aikana paino nousee kilotolkulla. Sitä ympärivuorokautisen pohdinnan aikana syö huomaamattaan piimälimppua ja laittaa päälle voita ja juustoa kunnon kerroksia. Ja syömässäkin käy yleensä kerran/kaksi yöllä. Ja jos ei käy syömässä, niin silloin on turha yrittää miettiä yhtään mitään. Ajastus ei luista eikä mitään luovaa/tuottavaa tule paperille.

    Tuo ruoka on nykynormien mukaan sitä kaikkein epäterveellisintä. Sitä pistelee poskeensa niin kauan kunnes aivotyöskentely on ohi. Sen jälkeen sittan nukkuu viikon/kaksi, ja painokin laskee melkein samaan kuin ennen. Loput on sitten ulkoilusta kiinni.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
  2. Kyllä maksa tuottaa riittävästi kolesterolia solujen rakennusaineeksi. Korkean HDL-tason on pitkään tiedetty olevan terveellinen. Yleisissä rasva-arvosuosituksissa nimenomaan HDL:lle on asetettu minimiraja, muille arvoille eli LDL:lle ja triglyserideille maksimiraja. HDL nousee terveellisellä ruokavaliolla, esim. ns. välimerellinen ruokavalio, jossa on paljon monityydyttymättömiä rasvoja. Siihen ei tarvita kookosöljyä.

    Kookosöljyn markkinoijat yrittävät käyttää mainonnassa hyväksi mm. väitettä, että runsaasti kookosta syövät Polynesian saarien kansat ovat aina onnellisia ja terveitä; he eivät koskaan sairastu syöpään, ja he kohtaavat mereltä tulijat hymyillen ja kukkia hiuksissaan. Tosiasiassa he ovat lihavia ja sairaita. Ehkä se pitää paikkansa, että he eivät kuole syöpään, mutta se johtunee siitä, että he kuolevat nuorempana sydän- ja verisuonisairauksiin?

    Plusääni(0)Miinusääni(7)
  3. SeverusV miksi olet niin negatiivinen kookosrasvojen suhteen. Syödäänkö Suomessa yleisesti Välimeren ruokailijoiden tapaan. EI SYÖDÄ!

    Plusääni(6)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat