Miksi useimmat dieetit epäonnistuvat

On olemassa kirjaimellisesti satoja erilaisia dieettejä, jotka väittävät olevansa paras valinta kehon terveyden edistämiseen. On paleota (kivikautinen), elävää ravintoa, HCG:tä (istukkahormonikuuri), vegaania, vegetaristia, hiilihydraatitonta, rasvatonta, pelkkää proteiinia, pelkkää hiilaria. Mikä niistä sopii juuri SINUN kehollesi, perintötekijöille, elämäntyylille ja fysiologisille tarpeille? Seuraavan kerran, kun joku väittää tietävänsä parhaan tavan laihduttaa, kysy elääkö hän sinun kehossasi.

WebMD –sivusto on arvioinut lähestulkoon jokaisen ruokavalion, mutta hekään eivät osaa ottaa huomioon yksilöllisiä tarpeita, kuten Hyvän Terveyden Puolesta Ruokailijat, ryhmä terveysintoilijoita, jotka ovat keränneet kaiken saatavilla olevan tutkimustiedon ihmisen ruoansulatuksesta, perimästä, esivanhempien ruokavalioista ja jopa ilmastosta ja maaperästä, josta he ruokansa saivat. Heidän lähestymisensä ruokavalioon ei ole tiukan kaavamainen, vaan he kuuntelevat kehoaan ja noudattavat vaistojaan, ruoansulatustaan ja tekevät parhaita päätöksiä perustuen saatavilla oleviin tietoihin ruuasta.

80 prosenttia ihmisistä ei saavuta tavoitteitaan laihdutuksessa tai tavoitepainon pitämisessä ruokavalioiden avulla ja syy siihen on hyvin yksinkertainen: jokaisella on yksilöllinen metabolismi ja siksi mikään dieetti ei sovi kaikille. Monet voivat hyvin ja vannovat jonkin tietyn ruokavalion nimeen. Riippumatta siitä, mikä ruokavalio se sattuu olemaan, jos se toimii heille, niin miksi pitäisi vaihtaa toiseen? Tavoitteena on voida hyvin, saavuttaa terveellinen kehon koostumus ja tuntea olonsa energiseksi läpi koko päivän syömällä mahdollisimman puhtaita ja myrkyttömiä ruokia. Täysin myrkytön ruokavalio on mahdottomuus, mutta tavoitteena on pysyä mahdollisimman puhtaana ja luonnonmukaisena kuin budjetti ja käytettävissä olevat mahdollisuudet sallivat.

Mikä ruokavalio sitten olisi paras? Kaikista voi varmasti oppia jotain, mutta ei kannata lähteä muotivillitysten mukaan tai harrastaa jojomaista painon ylösalas sahaamista. Ruokavalioiden terveellisyydestä puhuttaessa on tiedon valtatielle ilmaantunut kasvava joukko hyvän terveyden puolesta ruokailijoita, jotka etsivät tietoa monipuolisesti ja tähtäävät terveen kehon lisäksi pitkäikäisyyteen ja painottavat ruuissa luonnonmukaisuutta välttäen myrkkyjä ja geenimuokkausteknologiaa (GMO).

Kenenkään ruokavaliotottumuksia ei pitäisi vähätellä, sillä jokaisella meistä on eri tarpeet. Jotkut tarvitsevat eläinproteiineja, jotkut eivät, toisille vegetarismi tai veganismi voi toimia hyvin, joillekin se voi olla jopa haitallisen epäterveellistä.

Hyvän terveyden puolesta ruokailijat seuraavat vaistojaan ja kuuntelevat intuitiota. Jos ruoka ei maistu tai tunnu oikealta makunystyröissä tai ruoansulatuksessa, sen syömistä ei jatketa, huolimatta kehutuista terveysvaikutuksista. He ovat hankkineet tietoa esivanhempiemme ruokavaliosta ja heidän ympäristöstään sekä omasta geneettisistä ja ruoansulatuksen taipumuksistaan ja valitsevat ruokia sen perusteella.

Ravintotieteilijä ja elävän ravinnon asiantuntija Eugene Hillary kertoo tämän valveutuneisuuden liikkeen saaneen paljon uskottavuutta ilman erityistä leimaa tai tunnusta. ”Nämä ihmiset eivät ole leimanneet itseään tai kanna mitään tunnusta, mutta he tuntuvat tietävät tarkalleen, mitä haluavat ja miten saavuttaa se parantamalla terveyttään”, hän sanoo. Hillary huomioi niiden, jotka ovat paenneet jojo-muotivillitys-dieettejä ja alkaneet syödä hyvän terveyden puolesta, saavuttaneen välittömästi selkeitä painonpudotuksia, usein ilman liikuntaa, vähentämällä myrkkyjä ja muokkaamalla ruokavaliota sopimaan juuri heidän metabolismiin sopivaksi.

Huolimatta siitä tosiasiasta, että amerikkalaisista 70 % kertoo noudattavansa jotain tiettyä ruokavaliota terveyttä parantaakseen, vain harva todellisuudessa pystyy laihtumaan tai saavuttamaan ihanteellisen kehon koostumuksen. Kyse ei olekaan dieetistä, vaan elämäntavasta ja omalle terveydelle oikeista ruuista, joita voi syödä vapaasti.

Monet laihduttajat keskittyvät yleensä rasvattomiin ja vähäenergisiin ruokiin, jotka on kyllästetty myrkyllisillä kemikaaleilla paremman makuelämyksen toivossa. Jokaisen pysyviä terveysvaikutuksia tavoittelevan pitäisi ensimmäiseksi välttää geenimuokattuja elintarvikkeita, keinotekoisia aromeja, keinovärejä, säilöntäaineita, emulgaattoreita ja makeutusaineita, joiden valmistamiseen on käytettyjä myrkyllisiä ja terveydelle haitallisia kemikaaleja. Nämä kemikaalit lisäävät takuulla useiden tautien, kuten syövän, riskiä ja voivat olla vaarallisia hermostolle ja immuunivasteelle sekä pahentavat insuliiniresistenssiä, joka aiheuttaa ylipainoa. Laihduttajat epäonnistuvat ennen kuin pääsevät kunnolla edes aloittamaan, jos eivät poista näitä aineita ruokavaliostaan.

Useimmat tutkimukset laihduttajista kertovat, että suurin osa naisista aloittaa laihduttamisen muokatakseen kehoaan ja pettyvät tuloksiin, koska heillä ei ole mitään tietoa periaatteista, joilla saisi pidettyä saavutetun ulkomuodon, jos he sitä ikinä saavuttavat.

Sveitsiläisten tutkijoiden katselmus tieteellisiin tutkimustuloksiin International Journal of Obesity –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa osoitti yhteyden painon muutosten ja sydän- ja verisuonitautien sekä kuoleman välillä. Tämä painonvaihtelu, joka tunnetaan myös jojodieettinä, on joutunut roiston rooliin viime vuosina. Tutkimusten mukaan se liittyy läheisesti moniin ilmiöihin korkeasta verenpaineesta ja kolesterolista diabetekseen ja masennukseen. Johtava tutkija tri Jean-Pierre Montani Fribourgin yliopistosta sanoi: ”Myönnän, että tiedot painon vaihtelusta ovat osin ristiriitaisia, erityisesti painon uudestaan noususta, energian kulutuksen vähentymisestä jne.” Kuitenkin osa tutkimuksista, jotka viittaavat toistuvan painon vaihtelun aiheuttamaan terveysriskiin, ei ota huomioon eroa tarkoituksellisen laihtumisen ja tahattoman painon vähenemisen välillä.

Yleisiä Terveyden Puolesta Ruokailevien teesejä:

  1. Luomutuotteita, ei GMO:ta. Useat hyvän terveyden puolesta ruokailevat eivätrajoita syömisiään sen kummemmin, kunhan pysyvät ostopäätöksissääneettisinä. Useiden kokonaisvaltaisten ruokailukulttuurien mukaan ei ole mitään väärää vastuullisesti kasvatetun lihan ja eläintuotteiden syömisessä. Parhaiten pystyy välttämään kasvi- ja hyönteismyrkkyjä, lannoitteita ja kemikaaleja ostamalla orgaanisesti kasvatetuilta lähitiloilta. Useimmat luonnonmukaisesti viljelevät pitäytyvät myös siemenviljoissa, joita ei ole geenimuunneltu.
  2. Suosi paikallisia. Jos ei ole mahdollista kasvattaa ruokaa itse, ainoa tapa varmistua ruuan alkuperästä, luonnonmukaisuudesta ja luontoystävällisyydestä, on ostaa mahdollisimman läheltä hyvämaineisilta viljelijöiltä, jotka noudattavat em. kestävän kehityksen periaatteita. Hyvän terveyden puolesta ruokailevat ajattelevat myös ympäristöystävällisyyttä ja siksi kaukaa kuljetetut tuotteet eivät mahdu siihen ajatusmaailmaan.
  3. Käytä kauden tuotteita. Asut sitten missä vain, aina on jotain kausituotteita tarjolla. Suunnittelemalla ateriat sesongin tarjousten mukaan saa vaihtelua läpi vuoden, vaikka joskus joutuukin tinkimään joko tuoreista hedelmistä tai periaatteistaan. Esivanhempamme pärjäsivät näillä keinoin tuhansia vuosia ja nykymaailmaan se voi tuoda mielenkiintoisia tuttavuuksia ja vaihtelua.
  4. Vältä virvoitusjuomia ja sokeroituja juomia. Kannattaa välttää kaikkea ylimääräistä sokeria ja valita mieluummin vettä tai teetä (kahvia satunnaisesti). Loistavia ovat myös tuoremehut omista hedelmistä tai kasviksista ilman mitään lisäaineita, säilöntäaineita tai lisättyjä sokereita. Kaikissa teollisissa virvoitusjuomissa on haitallisia lisäaineita ja mehuissa usein lisättyjä sokereita.
  5. Syö useammin pieniä annoksia. Ylensyömisen välttämiseksi kannattaa jakaa päivän ruokailut useampaan pienempään annokseen, jolloin myös verensokeri pysyy tasaisempana läpi päivän. Pientä naposteltavaa voi saada pähkinöistä, marjoista ja hedelmistä. Harkita voi myös luonnonjogurttia tai tuorejuustoa, vaikka jotkut haluavatkin välttää maitotuotteita. Kaikille se ei kuitenkaan sovi.
  6. Yhdistele happoa muodostavia ja emäksiä muodostavia ruokia. Tyypillinen länsimainen ruokavalio sisältää runsaasti eläinproteiineja, jotka kohottavat elimistön hapokkuutta (laskevat pH-lukua happaman puolelle). Hedelmät ja kasvikset laskevat elimistön hapokkuutta (nostavat pH-lukua emäksisen puolelle). Liha itsessään ei ole hapanta, mutta se sisältää runsaasti happoa muodostavia yhdisteitä, kuten aminohappoja ja fosforia. Vastaavasti hedelmät ja kasvikset sisältävät emäksiä muodostavia yhdisteitä, vaikka moni niistä maistuu happamalta. Terveyden puolesta ruokailevat yrittävät tasapainottaa näitä äärimmäisyyksiä. He eivät syö samaan aikaan lihatuotteita ja monimutkaisia hiilihydraatteja, vaan jompaakumpaa yhdistettynä kasviksiin, mikä tasapainottaa paremmin happojen ja emästen muodostumista.
  7. Vältä kaikkia haitallisia lisäaineita, säilöntäaineita ja väriaineita. Kannattaaaina valita tuoreita ja teollisesti käsittelemättömiä raaka-aineita purkitettujen ja säilöttyjen sijaan. Teollisesti käsiteltyjen ruokien ravintosisältö on heikompi ja niihin on lisätty suolaa, sokeria, rasvoja ja kemikaaleja. Mehun sijaan valitaan tuore hedelmä ja jos niitä ei ole saatavilla, pakastettu on aina parempi kuin purkitettu. Terveyden puolesta ruokailevat välttävät kaikkia kemiallisia aromivahventeita, lisä- ja säilöntäaineita, kuten natriumglutamaatti, natriumbentsoaatti, kaliumsorbaatti, maltodekstriini, geenimuunnetut emulgaattorit (esim. ksantaanikumi [E415], soijalesitiini), keinovärejä ja –aromeja, sukraloosia, GM-soijaproteiinia jne.

Kaikki edellä mainittu voi tuntua ylivoimaiselta tavalliselle kuluttajalle, joka haluaa harkita Terveyden Puolesta Ruokailua, mutta useimmat asiaan perehtyneet varmasti sanovat sen olevan vain elämäntapa. Siitä tulee osa rutiineja ja totuttuja tapoja samaan tapaan kuin opimme tunnistamaan oikeanlaisen poimittavaksi kypsän marjan.

Toinen merkittävä asia, mitä pitää korostaa, on se, ettei anna asian ahdistaa tai kuluttaa energiaa turhaan. Aina tulee aikoja ja tilanteita, jolloin on pakko rikkoa omia sääntöjään, mutta se kuuluu osana kokonaisvaltaiseen kehon ja mielen terveyteen. Niitä tilanteita voi ennakoida ja jopa odottaa, esim. tuomalla omia naposteltavia. Jos ei ole mahdollista välttää, niin ”se on vain elämää”. Terveyden puolesta ruokailevan omistautuneisuuden todellinen mitta ei ole se, miten tarkasti seuraa jotain kaavaa ruokavaliossaan ja elämäntavoissaan, vaan miten joustavasti ja luovasti ratkaisee ajatusmaailmaansa haastavia ongelmatilanteita. Kuitenkin loppujen lopuksi nämä ihmiset palaavat takaisin omaan ihanteelliseen elämäntapaansa haasteiden jälkeen ja sehän on lopulta tärkeintä hyvinvoinnin kannalta.

Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/13/041513_Diet-Gurus-All-Claim-To-Have-THE-Best-Diet-But-Do-They-Have-The-Best-Diet-For-You.shtml

2 kommenttia

  1. Pari havaintoa. Karppaus ei sovi hoikalle jolla ei ole paljon varaa laihtua. Ja Paleosta tulee helposti ummetusta.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Ei tarvitse karpata vaan kiinnittää hiilihydraattien laatuun huomiota. Voi jättää valkosokerin ja vehnäjauhot pois tai kaikki viljat.

    Paleo ei ole ainakaan itselleni aiheuttanut ummetusta.

    Kookosjauho on paljon parempi kuitujen lähde, kuin viljat. Viljoissa ei ole ylipäätään mitään sellaisia vitamiineja tai hivenaineita, etteikö niitä saisi muista ruuista. Seleenin saanti on hyvä varmistaa parapähkinöillä.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat