Miten pysäyttää silmänpohjan rappeuma?

Silmänpohjan (tai verkkokalvon) rappeuma (AMD, makuladegeneraatio) on johtava syy ikääntyvien länsimaisten ihmisten sokeutumiseen. Keskelle näkökenttää tarkan näön alueelle (makula) alkaa ilmestyä sokea piste tai pisteitä ja aiemmin yksinkertaiset tehtävät alkavat tuntua mahdottomilta, kuten ajokortin uusintaan tarvittavan näöntarkastuksen läpäiseminen tai langan pujottaminen neulansilmästä. Silmänpohjan rappeumaan sairastuu yleensä 10 % 65-75-vuotiaista ja 30 % 75-85-vuotiaista, mutta sitä voi kuitenkin ehkäistä ja joissain tapauksissa sen etenemisen kääntää.

Parhaimmatkin lääkärin suosittelemat ruokavalion muutokset tai lisäravinteet ovat hyödyttömiä, jos tärkeitä ravintoaineita ei saada pilkottua tai miselloitua, kuljetettua ja käytettyä hyödyksi silmän makulassa eli verkkokalvon keltatäplässä. Vuosien tutkimusten aikana on tullut selväksi, että ihmisten mahdollisuuksiin välttää tai jopa parantua silmänpohjan rappeumasta vaikuttavat muutkin asiat kuin lisäravinteiden syöminen. ”Silmät ovat ikkuna sisimpään” pitää yllättävän hyvin paikkansa, sillä monet sairaudet vaikuttavat silmiin huomattavasti. Maksasairauksien aikana silmät muuttuvat keltaisiksi ja ruoansulatuksen ollessa sekaisin silmät kuivuvat ja kutiavat punaisina. Ihmisen silmät ovat mielenkiintoisella ja monimutkaisella tavalla yhteydessä maksaan, suolistoon ja sappirakkoon. Siksi ratkaisu silmien terveyteen on paljon monimutkaisempi kuin muutaman pillerin napsiminen silloin tällöin. Seuraavista hoitokäytännöistä on varmasti hyötyä itse kullekin, on sitten nuori tai vanha, sairastaa silmänpohjan rappeumaa tai on vain altis sille suvussa esiintymisen takia…

Salaisuus #1: Aloita ruoansulatuskanavasta ulospäin

Joitakin lääkäreitä painostettaessa kertomaan, mihin alaan he perehtyisivät, jos saisivat perehtyä vain yhteen, sanovat he usein ”ruoansulatuskanava”. Miksi? Ruoansulatuskanava on hyvän terveyden kannalta keskeinen ja vaikuttaa koko kehoon hyvin merkittävästi toimiessaan huippukunnossa. Sieltä siis alkaa myös silmien hyvinvointi. Aiemmissa tutkimuksissa silmänpohjan rappeuman hoitoon, estämiseen ja vaikutusten kääntämiseen on käytetty luteiinia, zeaksantiinia, beetakaroteenia, antioksidantteja ja kalaöljyä. Karotenoidit (luteiini, zeaksantiini ja beetakaroteeni) keskittyvät verkkokalvon keskelle auttaen meitä tunnistamaan värejä ja erottamaan yksityiskohtia, joten ne ovat elintärkeitä paranemisstrategialle. Ne myös tarjoavat suojaa verkkokalvoa vahingoittavalta siniseltä valolta. Tässä lähestymistavassa täydennetään keltatäplän pigmenttejä, mutta ensin pitää karotenoidit ja antioksidantit saada pilkottua ja kuljetettua silmään käyttämällä useita yksinkertaisia tekniikoita.

Tri Stuart Richer saavutti huomattavaa menestystä silmänpohjan rappeuman kääntämisessä parempaan luteiinilla, antioksidanteilla ja muilla lisäravinteilla LAST –tutkimuksessa. Alla olevissa kuvaajissa näkyy kolmen kuukauden kehitys silmän keltatäplän optisten pigmenttien tiheydessä (MOPD, Macula Optical Pigment Density). Keltatäplä täyttyy nätisti luteiinilla ja zeaksantiinilla.

MOPD, keltatäplän optisten pigmenttien tiheys 3 kk lisäravinnekuurin jälkeen.
MOPD, keltatäplän optisten pigmenttien tiheys 3 kk lisäravinnekuurin jälkeen.

Kunnollisen ravinteiden pilkkoutumisen varmistamiseksi kannattaa käyttää hyvin ruoansulatukselle sopivaa lisäravinnetta, joka mieluiten sisältää härän sappea, tauriinia, lesitiiniä ja sopivasti suolahappoa tai näiden yhdistelmää. Sapen laimentaminen on avaintekijä silmän terveyteen, sillä siten pääsee enemmän luteiinia verkkokalvon keltatäplään. Kausittainen maksan ja sappirakon huuhtelu on tärkeä osa aggressiivista hoitosuunnitelmaa niille, jotka haluavat olla tosissaan ja edetä järjestelmällisesti kohti voittoa silmänpohjan rappeumasta. Kyse ei ole pelkästään silmistä, vaan koko järjestelmän hyvinvoinnista. Ruoansulatuskanavalla, sappirakolla ja maksalla on tärkeä osa silmän hyvinvoinnissa.

 

silmanpohjarappeuma_kuva2

 

Sisäinen tasapaino vaikuttaa imeytymiseen

Ruoansulatuskanavan hyvinvointi vaikuttaa positiivisesti silmän terveyteen, jonka kannalta tärkeiden karotenoidien imeytymistä haittaavat helikobakteerit ja terveellisten bakteerien epätasapaino. Ruoansulatuksen hyvän tasapainon aikaansaamiseksi tarvitaan sopivia lisäravinteita ja ruoansulatusta edistäviä entsyymejä sekä vatsan hyvinvoinnin 4 askelta: Poista haitalliset, lisää hyödyllisiä, palauta bakteeritasapaino ja korjaa vauriot (Remove, Replace, Reinoculate, Repair).

Mikään ravintoaineista ei paljoa auta, jos sitä ei saada pilkkoutumaan ja miselloitumaan. ”Miselli-muoto on keskeinen rasvaliukoisten vitamiinien ja monimutkaisten lipidien imeytymiselle ihmiskehossa. Maksassa muodostuvat ja sappirakosta erittyvät sapen suolat mahdollistavat rasvahappojen miselloitumisen ja siten monimuotoiset lipidit (esim. lesitiini) ja rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät ohutsuolessa.” (Wikipedia)

Miselloitumisen avaintekijät ovat härän sappi, lesitiini ja tauriini, joka on myös yksi sapen alkutekijöistä ja myös laimentaa sappea. Rasvaliukoisten luteiinin ja zeaksantiinin täytyy ensin emulgoitua tai pilkkoutua miselleiksi, jotta ne voivat siirtyä verenkiertoon yllättävän välittäjän kuljetettavaksi, HDL-lipoproteiinin.

Riittävästi hyvin toimivaa sappea on elintärkeää

Sappihappoja syntyy maksassa kolesterolista ja ne kerääntyvät sappirakkoon, jossa ne emulgoivat ja pilkkovat rasvoja pienemmiksi ja helpommin liukeneviksi miselleiksi. Rasvat ja rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A, D, E ja K, beetakaroteeni ja karotenoidiryhmä imeytyvät ruoansulatuksen limakalvoilta lymfaattiseen järjestelmään ja lopulta verenkiertoon. Mikä on siis se suuri salaisuus? Ensin pilkotaan rasvaliukoiset vitamiinit ja sitten kuljetetaan ne HDL-lipoproteiineilla silmään, joten HDL-kolesterolin taso pitää olla 1,6 mmol/L tai enemmän. Tiedätkö oman HDL-tasosi?

Tämän salaisuuden jäljille päästiin havainnoimalla useita tutkimuspotilaita, jotka kärsivät silmänpohjan rappeumasta JA heiltä oli poistettu sappirakko tai he olivat ylipainoisia tai heillä oli muuten ongelmia rasvojen pilkkomisessa, mikä ilmeni usein ihon ja silmien kuivuutena, ylipainona, ilmavaivoina ja rasvaisina kelluvina ulosteina. Yhteys on päivänselvä! Kun sappirakko tai maksa ei toimi kunnolla tai ruoansulatuksessa ja rasvan käsittelyssä on ongelmia, johtaa se usein silmäongelmiin, erityisesti silmänpohjan rappeumaan. Miljoonat ihmiset vuosittain valitsevat kolekystektomian, eli sappirakon poistoleikkauksen, vaikka he voisivat yksinkertaisesti ”huuhdella” maksan ja sappirakon, mikä on periaatteessa kuin öljynvaihto, jossa vanhat nesteet vaihtuvat uudempiin ja puhtaampiin, mikä useimmiten ratkaisee ongelman tai ainakin helpottaa oireita. Toimenpide ei ole kallis eikä vaikea ja kuka tahansa voi sen tehdä. Ainakin sitä kannattaa kokeilla.

On tärkeää, erityisesti silmärappeumapotilailla, joilta sappirakko on poistettu, että rasvaliukoiset vitamiinit pilkkoutuvat ja imeytyvät kunnolla. Toivottavasti myös näitä potilaita hoitavat lääkärit ottavat yleiseen hoitokäyttöön nämä käytännöt, jotta myös tavalliseen lääkehoitoon heikosti reagoivilla potilailla olisi mahdollisuus tilanteensa parantumiseen.

Salaisuus #2: Luteiini ja Zeaksantiini tarvitsevat HDL-lipoproteiineja

Yleisessä kolesterolin vastaisessa taistelussa pidetään kaikkea kolesterolia pahana, mutta HDL-partikkelit ovat elimistölle elintärkeitä, sillä ne kuljettavat mm. karotenoideja luteiini ja zeaksantiini täsmäkuljetuksena silmän keltatäplään, jonka terveys on näkökyvylle välttämätön. Toinen tärkeä tekijä on riittävä ja hyvin toimiva sappi, kuten aiemmin todettiin.

Sappi muodostuu sapen suoloista, kolesterolin estereistä ja lesitiinistä. Kokonaiskolesterolin tulee pysyä terveellisellä tasolla, mutta HDL:n mahdollisimman korkeana suhteessa LDL:ään, jotta elimistöllä riittää rakennuspalikoita sapen muodostamiseen. Kolesterolin valmistukseen tarvittavat rakennusaineet pitää varmistaa, jopa magnesiumilla on oma roolinsa.

Miten HDL-kolesterolia saa nostettua: HDL-lipoproteiinien pitoisuus pitää olla 1,6 mmol/L tai yli.

  • ­Liikunta. Säännöllinen sykettä nostava liikunta vähintään 20 – 30 minuutin ajan nostaa HDL:ää.
  • Painon pudotus ja transrasvojen jättäminen pois. Karotenoidit keskittyvät ensimmäiseksi rasvoihin, joten ylipainoisten pitäisi pudottaa painoa. Yhdistämällä luteiini ja zeaksantiini parhaimpaan ruokavalioon antaa parhaat mahdolliset edut: Sairaudet vähenevät ja paino putoaa. Välimeren ruokavalio on sekä fiksu tapa syödä, että erittäin terveellinen ja vähentää sairauksia. Halen projektissa todettiin 70 – 90-vuotiaiden joukossa kuolleisuuden ja sairauksien vähentyneen 50 % kymmenen vuoden seurantajaksolla yhdistämällä välimeren ruokavalioon kevyttä liikuntaa, kohtuullinen punaviinin käyttö ja tupakoimattomuus. Oli silmän rappeumaa tai ei, tämä ruokavalio on todistettu voittaja!
  • Punaviiniä tai resveratrolia. 1 – 2 lasia punaviiniä päivässä kohottaa HDL-pitoisuutta ja suo muitakin terveysvaikutuksia. Alkoholittomille on tarjolla resveratrolia myös lisäravinteena.
  • Niasiini ja kalaöljy. Molemmat nostavat HDL-pitoisuutta.
  • Tupakoinnin lopettaminen. Tupakointi alentaa HDL:ää ja tukahduttaa silmän hapenkulkua.
  • Öljynvaihto. Ruokavaliosta kannattaa jättää transrasvat pois ja korvata ne terveellisillä öljyillä, jotka nostavat HDL-pitoisuutta, kuten oliiviöljy, kookosöljy, kirkastettu voi, hamppuöljy ja pellavaöljy.

Kannattaa ottaa täysi hyöty eri strategioista ja yhdistää mahdollisimman paljon edellä mainituista hoidoista. Sokeutumisen estäminen, pysäyttäminen tai jopa peruuttaminen on varmasti kaiken vaivan ja uhrausten arvoista.

Yhteenveto eri strategioista

  • HDL yli 1,6 mmol/L
  • Painon pudotus, jos tarpeen. Välimeren ruokavalio pidentää elinikää ja vähentää sairauksia. Silmänpohjan rappeuman hoitamiseen löytyy useita lisäravinteita, joita kannattaa yhdistellä. Ylipainoisten kannattaa ottaa normaalia enemmän karotenoideja tai vesiliukoista zeaksantiinia.
  • Rasvojen pilkkoutumista edistämään löytyy lisäravinteita tukemaan hyviä silmävitamiineja.
  • Maksan ja sappirakon rasvoittumista estämään keväällä ja syksyllä tehty huuhtelu tai kunnon vatsahoito 4 R-tyyliin (Poista, Lisää, Palauta ja Korjaa)
  • Maksan ja sappirakon hyvinvointi
  • Luonnonmukainen ruokavalio, jossa paljon karotenoideja, jotka elvyttävät silmän verkkokalvon keltatäplää (makula). Munankeltuainen, lehtikaali, pinaatti, parsakaali, ruusukaali, vihreät salaatit, punaiset ja keltaiset kasvikset ja kaikki hedelmät ovat hyviä lähteitä.

Alkuperäinen artikkeli: http://www.greenmedinfo.com/blog/best-kept-secrets-prevent-halt-or-even-reverse-macular-degeneration

 

6 kommenttia

  1. Minulle saa mieluusti lähettää silmäpohjarappeumaa koskevaa infoa ja välimeren ruokavalion

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
    1. Minulla on vasta todetto kohonneet silmänpaineet ,alle 30, ja näköhermon vauriota sekä vähän ”röpelöisyyttä” silmänpohjassa.
      Otan mielellään tietoja kyseisten vaurioiden hoitamisesta.
      Kiittäen Rauha Blomberg

      Plusääni(4)Miinusääni(0)
  2. Silmälääkäri William Bates oli sitä mieltä, että silmäsairaudet pystytään parantamaan luonnollisilla keinoilla. Hänen käyttämistään metodeista voi tarkemmin lukea tuolta:
    http://www.cleareyesight-batesmethod.info/

    http://www.visionsofjoy.org/AboutBates.htm

    Bates saattoi olla oikeassa:
    http://www.healingtheeye.com/Articles/Sunning_is_beneficial.html

    Tuolla tapaus, joka paransi näkönsä Batesin metodeilla:
    http://self-healing.org/meir-schneider/

    En suosittele kokeilemaan. Kannattaa ottaa selvää aiheesta.

    Plusääni(1)Miinusääni(1)
  3. Öljypalmun hedelmä on rikkain karoteenien lähde ja sisältää runsaasti voimakasta E-vitamiinia tokotrienolia.
    Etenkin punaisessa palmuöljyssä on näitä runsaasti.

    Plusääni(2)Miinusääni(0)
  4. Voiko silmänpohjan rappeuman korjata BIo linssin avulla?

    Plusääni(5)Miinusääni(7)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat