Monen tekijän summa

Aineenvaihdunta on elintoimintojen ylläpitämiseksi kudoksissa jatkuvasti tapahtuvien kemiallisten reaktioiden kokonaisuus, johon kuuluu orgaanisten aineiden hajoaminen ja uusien aineiden rakentuminen eli synteesi kummatkin reaktiot tapahtuvat erilaisten entsyymien vaikutuksesta. Aineenvaihduntaa säätelevät monet tekijät, kuten hivenaineet, vitamiinit, kasvutekijät ja hormonit sekä hermosto.

Aineenvaihdunnan perustana on aineiden vaihtuminen elimistön ja ympäristön välillä hengityksenä, ravinnonottona ja eritteiden poistumisena. Hajottavassa aineenvaihdunnassa eli soluhengityksessä ja käymisprosesseissa vapautuu lämpöä ja energiaa, josta osan solut tarvitsevat elintoimintoihinsa ja loput voidaan käyttää esimerkiksi lihastyöhön ja kasvuun.

Energiaa lihastyöhän, elinten toimintaan ja ruumiinlämmön ylläpitoon saadaan kaikista peruselintarvikkeista: valkuaisista, hiilihydraateista ja rasvoista, mutta kasvamiseen tarvitaan ravintoa, joka sisältää nimenomaan valkuaisaineita eli proteiineja tai sellaisiksi muuttuvia typpiyhdisteitä.

Aineenvaihdunnan kierron välituotteet ovat yksinkertaisia, vai muutamia hiiliatomeja sisältäviä aineita, joiden kautta aine tai energia voi ohjautua tapahtumasarjasta toiseen; esimerkiksi hiilihydraattien hajoamisesta voi syntyä rasvoja. Energiaa vapauttavien ja kuluttavien reaktioiden välillä on yhteisiä energiansiirtäjiä, joista tärkein on adenosiinitrifosfaatti (ATP).

Fysiologisesti aineenvaihdunta määritellään energian kulutuksena, joka ilmaistaan jouleina.

 

Alkuperäinen juttu: Luontaisterveys-lehti, www.karprint.fi

 

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat