Näkökulma: Media syyttää Syyriaa yhteistyöstä Al Qaidan kanssa ja jää kiinni omista valheistaan
Media kuvailee maaliskuun 17. päivän terroristihyökkäystä Damaskuksessa jälleen yhdeksi hallituksen järjestämäksi toimeksi tappaa omia siviilejään. CTV:n raportti tapahtumista, joissa kuoli 27 ja loukkaantui noin 140 ihmistä, on täynnä ristiriitoja. Ensiksi todetaan pommi-iskun kohteina olleen kaksi hallituksen rakennusta, Ilmavoimien tiedustelupalvelu ja Kansallinen Turvallisuusvirasto:
Kaksi räjähdystä järisytti Syyrian pääkaupunkia Damaskusta lauantaina… Kaksi itsemurha-autopommia oli suunnattu tiedustelupalvelun ja turvallisuusviraston rakennuksiin. (CTV 17.03.2012)
Raportissa jatketaan, että tietysti tekijänä oli Syyrian hallitus itse iskemässä omiin rakennuksiinsa. Miksi ihmeessä hallitus niin tekisi? Vastaus: Hyökkäykset tapahtuivat alueella, jossa turvallisuus on yleensä tiukkaa, mikä herättää epäilyksiä, että presidentti Bashar al-Assadin hallitus on iskun takana.
Iskujen toteutus vaikuttaa hyvin suunnitellulta operaatiolta. Syyrian hallitus syyttää terroristeja yhteyksistä Al Qaidaan ja ulkomaiseen rahoitukseen, kuten Qatar ja Saudi Arabia. Räjähdykset suoritettiin tuhoisalla tarkkuudella poliisi- ja sotilastiedustelupäämajojen rakennuksiin pääkaupungissa Damaskuksessa aikaisin lauantaiaamuna. Syyrian hallituksen media kertoo räjähteiden olleen pakattu kahteen ajoneuvoon. Paikalliset asukkaat kertovat räjähdysten sattuneen minuuttien sisällä toisistaan aiheuttaen suunnatonta tuhoa.
Useat paikalliset ovat vakuuttuneita, että viimeisimpään hirmutekoon – kuten muihinkin viimeisen vuoden tuhoisiin pommi-iskuihin pääkaupungissa ja muissa kaupungeissa – ovat syynä terroristiryhmät, joita tukee, varustaa ja kouluttaa ulkomaiset valtiot tavoitteenaan horjuttaa Bashar Al-Assadin hallitusta.
Erityisesti tämä viimeisin hyökkäys näyttäisi olevan liian vaativa tavallisille hallitusta vastustaville opposition ’rääsyjoukoille’, kuten heitä yleensä länsimaisessa valtamediassa kuvataan. Iskun kehittynyt ja älykäs toteutus haiskahtaa erikoisjoukkojen toimilta. Vaihtoehtoinen media on kyllä raportoinut jo useasti brittiläisten, ranskalaisten, saudien ja qatarilaisten erikoisjoukkojen osuudesta Syyrian opposition joukkojen koulutuksessa ja opastuksessa. Valtamedia tuntuu ummistaneen silmänsä tällaisen kytköksen aiheuttamien järisyttävien seuraamusten takia.
Miten media näkee maaliskuun 17. päivän iskut?
Tässä vaiheessa median hypetys muuttuu entistä sekavammaksi. Uudet raportit tapahtuneesta iskusta näyttävät hylänneen ensimmäisen selityksen, jonka mukaan iskun takana oli Bashar Al-Assadin hallitus ja sen joukot. Nyt länsimainen media kertoo iskun tekijöinä olevan Al Qaidan, mikä ironista kyllä päältä päin näyttää pitävän yhtä Syyrian hallituksen näkemyksen kanssa.
Tähän on olemassa kuitenkin iso ”mutta”. CTV:n raportin mukaan Al Qaida ei enää toimi opposition kanssa, kuten Syyrian hallitus esittää. Al Qaida on ”vaihtanut puolta” ja kannattaakin nyt Bashar Al-Assadin maallista hallitusta oppositiota vastaan, joka suurelta osin muodostuu Islaminuskoisista, kuten Muslimien Veljeskunta, Salafi –ryhmät ja Al Qaidan ryhmittymiä. Seuraavan järjettömän ehdotuksen esittää Montrealista käsin Lähi-Idän asiantuntija Mohamed Mahmoud:
Länsimaiset tiedustelupalvelut ja Syyrian oppositiouskovat Syyrian hallituksella olevan yhteyksiä maassa oleviin Al Qaidan joukkoihin ja käyttävän niitä kansannousun murskaamiseksi.
Aikamoinen lausunto: Al Qaida kannattaisi maallista Lähi-Idän hallitusta Islamilaista oppositiota vastaan, kun vasta pari viikkoa aikaisemmin USA:n ulkoministeri Hillary Clinton totesi vakuuttavasti opposition tukena olevan Al Qaida ja muita aseistettuja ryhmittymiä Yhdysvaltojen ”terroristi-listalta”: Alueella on useita erittäin vaarallisia ryhmittymiä, Al Qaida, Hamas ja muita terroristi-listalla olevia ryhmittymiä, jotka tukevat – tai väittävät tukevansa – Syyrian oppositiota.
CTV:n raportti esittää amerikkalaisten korkea-arvoisten viranomaisten olevan sitä mieltä, että Al Qaida on ollut syypää myös aiempiin Irakissa tehtyihin pommi-iskuihin ja on nyt siirtymässä rajan yli Syyriaan käyttääkseen hyväksi sekasortoa. Raportin mukaan hallitus olisi iskujen taustalla ja Al Qaida Irakissa toimii yhteistyössä Bashar Al-Assadin kanssa ja pommittaa tärkeitä hallituksen rakennuksia tämän maallisen hallituksen ohjeiden mukaan.
Suuri osa hallituksen rakennuksen julkisivusta oli romahtanut. Eräs journalisti raportoi pian räjähdysten jälkeen alkaneen ammuskelun ajaneen asukkaita ja paikalle kerääntyneitä ihmisiä pakosalle. Aiempia median lausuntoja ajatellen voisi luulla laukaustenvaihdon syntyneen rakennuksia suojelleiden hallituksen joukkojen ja hallituksen sponsoroimien terroristijoukkojen välillä.
Absurdia teatteria.
Media valehtelee, minkä ehtii.
Michel Chossudovsky on taloustieteilijä ja emeritusprofessori Ottawan yliopistossa. Hänet tunnetaan vapaakaupan kiivaana vastustajana ja kutsuu järjestelmää uuskolonialismiksi. Hän on arvostellut myös Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa ja syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen hän on nostanut esille USA:n Al Qaedalle ja bin Ladenille aikoinaan antaman tuen. Hän on kirjoittanut kirjoja, muun muassa ”Köyhyyden globalisointi” ja ”Sota ja globalisaatio”.