Nyt on karpalon aika!
Herkullinen vitamiinipommi odottaa suon laidassa poimijaansa. Karpalon terveyttä edistävistä ominaisuuksista on tiedetty jo pitkään.
Karpalon satokausi on nyt hilppeimmillään, sanoo Aimo Nykänen Maa-aitta Oy:stä Pieksämäeltä.
Syksyn yöpakkaset ovat makeuttaneet karpalot poimintavalmiiksi.
– Nyt marjat ovat kypsiä ja säät tosi hyvät poimia, Nykänen kertoo. Karpaloita poimitaankin hyvää vauhtia myyntiin. Vaikka satonäkymät ovat hyvät, kuiva kesä on verottanut karpaloidenkin kokoa.
Karpaloiden poimintaan ei kannata kuitenkaan kiirehtiä ennen pakkasia, sillä ennen kylmiä öitä karpalot saattavat olla happamia.
Karpaloita löytyy soilta, usein matalalta sammalen seasta. Kypsän marjan tunnistaa syvän punaisesta väristä.
Karpalon kirpeä maku sopii makeisiin jälkiruokiin, juomien mausteeksi sekä riistaruokien lisukkeeksi. Karpalo sopii hyvin myös hillottavaksi, koska sen sisältämä bentsoehappo säilyttää marjat hyvänä ilman sokeria tai muita säilöntäaineita.
Luonnonrohto moneen vaivaan
Karpalo sisältää A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia, E-vitamiinia, rautaa, flavonoideja ja muita fenolisia yhdisteitä kuten tanniineja, sekä jonkin verran C-vitamiinia. Karpalon siemenissä on elimistölle välttämättömiä omega 3- ja omega 6 -rasvahappoja.
Keväällä poimittu karpalo on makea, mutta ei yhtä terveellinen kuin syysmarja. Talven aikana useat jäätymiset ja sulamiset saattavat heikentää marjan ravintoarvoa.
Perinteisesti karpaloa on käytetty puolukan tapaan apuna virtsatietulehdusten hoidossa ja ehkäisemään happamuudellaan tulehduksen uusimista. Karpaloa käytettiin myös rohdoksena lasten suusammaksen, happovaivojen, ripulin ja keripukin hoitoon.
Karpalosta saattaa kuitenkin olla aseeksi muihinkin vaivoihin.
Erään tutkimuksen mukaan karpalo voi tehota jopa antibiootille vastustuskykyiseen kolibakteeriin.
Karpalo voi helpottaa suun limakalvojen tulehduksia ja erään tutkimuksen mukaan ehkäistä myös hampaiden kiinnityskudossairautta.
Karpalo saattaa vaikuttaa myönteisesti veriarvoihin, sillä karpalon sisältämät antioksidantit estävät LDL-kolesterolin hapettumista, jolloin se ei tartu verisuonien seinämiin. Karpalo parantaa maksasolujen kykyä poistaa LDL-kolesterolia verenkierrosta, lisää HDL-kolesterolin määrää ja vahvistaa hiussuonten seinämiä.
Karpalosta apu syöpään ja allergiaan?
Myös erilaisten syöpien hoidossa karpalolla saattaa olla osuutensa. Karpalossa on kasviestrogeeneja, jotka ehkäisevät hormoniperäisiä syöpiä kuten rintasyöpää. Niiden arvellaan voivan jopa hillitä jo syntyneiden syöpäkasvaimien kasvua. Kasviestrogeenit voivat lievittää naisten hormoniperäisiä vaivoja, kuten esimerkiksi vaihdevuosioireita.
Karpalo sisältää kversetiini -nimistä flavonoliyhdistettä, jonka on havaittu auttavan allergisissa reaktioissa.