Parvekkeelta pöytään

Oman ruoan tuottaminen on alkanut taas kiinnostaa ihmisiä – myös kaupunkilaisia.

Maattomallakin on mahdollisuudet pienimuotoiseen viljelyyn, vaikka ei vuokrapalstaa saisikaan. Jokainen ikkunalauta ja lasitettu parveke on kasvihuone. Istutusastioiksi kelpaavat sangot, ruukut, saavit, korit, tynnyrit, puulaatikot ja vanhat kattilat.

Oli valinta istutusastiaksi mikä tahansa, salaojituksesta on huolehdittava. Astian pohjassa on oltava reikä, jotta liika kasteluvesi pääsee ulos ruukusta. Aluslautasta ei sovi unohtaa.

Salaojitus tehdään laittamalla istutusastian pohjalle kiviä, soraa, lekasoraa tai saviruukun palasia. Saviruukku, kuten lekasorakin on kuitenkin huokoinen, joten on hyvä liottaa palaset vuorokauden ajan vedessä ennen käyttöönottoa. Muuten ne, kuten lasittamaton saviruukkukin, imaisevat kasveille tarkoitetun veden itseensä.
Salaojitusta tarvitaan varmistamaan, että mullan alle jää ilmatila: kasvien juurien täytyy voida hengittää. Myös juurten kehittyminen vaatii happea. Jos ruukku on kyllin iso, sekaan voi sujauttaa pari kastematoa sitten, kun itse kasvien istutus on tehty. Niin multa pysyy ilmavana.
Kasvi tarvitsee auringonvaloa 5-6 tuntia päivässä, jotta se voisi suorittaa varsinaisen, yön aikana tapahtuvan kasvunsa. Parvekkeen lämpötilaa on syytä seurata, ja pyrkiä pitämään se noin + 30 asteessa. Hellekesinä tuuletetaan lasitettua parveketta ympäri vuorokauden.

Jos aloitat suoraan siemenkylvöillä, liota isoja siemeniä vedessä vuorokausi ennen kylvöä. Kylvösyvyyteen hyvä nyrkkisääntö on: isoille viisinverroin multaa päälle siemenen kokoon nähden, pienille pintakylvö.

Esikasvatettaville taimille on parasta sekoittaa 1-2 osaa kaktusmultaa tai hiekkaa ja 1-2 osaa tavallista multaa, muuten taimista tulee helposti honteloita.

Esikasvatetut, uudelleen istutettavat taimet kastellaan perusteellisesti päivää ennen uudelleenistutusta. Taimi irrotetaan esikasvatusruukusta varovasti, esimerkiksi työntämällä leveä veitsi, puulasta tai lusikka alle. Taimi istutetaan entiseen syvyyteensä. Heiveröiset taimet istutetaan hieman syvempään. Juuria ei saa taittaa ja survoa kasvia ruukkuun. Mieluummin vaikka leikataan juurista osa pois, Uudelleen istutuksen jälkeen kasveja pidetään puolivarjossa muutama päivä.

Kastella kannattaa mieluummin harvemmin ja kunnolla kuin pikkuliraus päivittäin. Liruttelu kastelee vain mullan pinnan ja juuret jäävät ilman vettä. On parempi antaa mullan kuivahtaa kunnolla ja kastella sitten reippaammin. Auringonpaisteessa kastelua vältetään, koska vesipisarat voivat aiheuttaa lehtiin ”palovammoja”. On parempi kastella varhain aamulla ja illalla ja aina haalealla vedellä. Myös säätila vaikuttaa veden tarpeeseen. Jokaisella kasvilajilla on myös omanlaisensa tarpeet.

Lannoittaminen tehdään annosteluohjeen mukaan, mahdollisesti jo istutuksen yhteydessä, jolloin käytetään orgaanista lannoitetta (kompostoitu hevosenlanta, kanankakkarakeet, merileväpuikot). Jos kasvu näyttää heikolta, voi antaa luonnonmukaista ravinneliuosta viikoittain märkään multaan. Kuivaan multaan annettuna kasvin imujuuret saattavat vioittua, ja kasvin kehitys lakkaa. Terve kasvi säästyy helpommin tuholaisten hyökkäyksiltä – ja sato on parempi.

Ruukuissa voi kasvattaa lähes kaikkia pienijuurisia ja kooltaan pienehköjä vihanneksia ja yrttejä. Peruna kasvaa ämpärissä hyvin. Tomaatti, chili, paprika, salaatti ja mansikka viihtyvät hyvin parvekkeella. Avomaankurkku ja kesäkurpitsa pärjäävät mainiosti pytyssä, kunhan saavat lannoitetta tarpeeksi.

Aivan noviisi kaupunkiviljelijä voi aloittaa terveellisten versojen kasvattamisella.

Kasvattamiseen tarvitaan hyvää, luonnonmukaisesti tuotettua, kalkittua turvetta sekä reunallinen tarjotin tai muu vastaava laakea astia.

Kasvatusalustaksi sopii reunallinen tarjotin tai muu laakea astia. Lisäksi tarvitaan mustaa ja kirkasta muovia kasvuston peittämiseen. Kastelu käy parhaiten suihkepullon avulla.

Siemeniä liotetaan lasipurkissa yön yli, isoja siemeniä kauemman. Liotuksen jälkeen siemenet kylvetään astiaan, jossa on kosteaa multaa parin senttimetrin verran tasaisena kerroksena. Siemeniä ei peitetä. Kylvöksen päälle laitetaan musta, rei’itetty muovi.

Koko komeus pidetään lämpimässä. Muutaman vuorokauden päästä oraat ovat nousseet. Tällöin musta muovi poistetaan. Noin viikon sisällä versot ovat syöntikelpoisia.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat