Rintamamiestalo ei homehdu
Raahessa ja muissa Suomen kunnissa tuskaillaan, kun alle 40-v koulut ja muut julkiset kiinteistöt ovat homepesiä ja niitä joudutaan jopa purkamaan. Samalla joku ihmettelee, miksi vanhat kiinteistöt eivät sitä ole. Niin se on, vaan ei siinnä mitään ihmettä ole.
Vanhat kiinteistöt rakennettiin kestämään. Niiden rakenteissa otettiin huomioon ilmasto ja muut luonnon olosuhteet ja niistä tehtiin ihmisen hengitykselle ja muille elintoiminnoille hyviä. Silloin hyödynnettiin kokemuksen tuomat aukottomat opit.
Laajassa mielessä ehkä parasta rakennuskantaa edustaa rintamamiestalot ja muut sen aikaiset rakennukset. Seiniin tuli kaksipuolinen laudoitus, väliin kutterinpuru, tuulisuojana tervapaperi ja sisälle halteksi, välikattoon ja lattiaa tervapaperi ja purut, ja välikaton päälle vapaa ilmatila ja samoin lattian alle, se tehtiin ilma-aukoilla ns. rossilattiaksi tai kokokellarilla. Maalipinnat tehtiin hengittävillä ja kestävillä luonnon maaleilla, ei muovilateksilla.
Näin saatiin kaikkiin ulkoilmaan meneviin rakenteisiin riittävä lämmön eristys eikä talossa vedä, ja kaikki nuo rakenteet hengittävät hiukan, vain sen verran, että niistä poistuu kosteus, jota tulee vääjäämättä kun sisällä on lämmintä yli 20 astetta ja ulkona pakkasta sama määrä; se on luonnon laki, että noiden astemäärien väli kehittää kosteutta.
Nämä kiinteistöt eivät homehdu koskaan, ne eivät homehdu edes vaikka putket sattuisivat vuotamaan, sillä hengitys kuivaa. Ainoa mahdollisuus saada ne homeeseen on, että laitetaan johonkin muovia tai muuta ilmaa läpäisemätöntä tai tukitaan rossilattian aukot.
1960-luvulla arkkitehdit, insinöörit ja rakentajat alkoivat hyödyntämään kemianteollisuuden tuotteita, muovia ja vuorivillaa, joka eristää hyvin lämpöä ja säilyttää erittäin hyvin kaiken kosteuden. Ulkoilmaan menevistä pinnoista tehtiin ilmaa läpäisemättömiä, mutta vaikka niistä tehdään kuinka hyvin lämpöä pitäviä, aina niihin muodostuu lämpimän ja kylmän raja. Siihen rajapintaa kehittyy kosteutta ja kun ne eivät hengitä ja säilyttävät muutenkin hyvin kosteuden, ne ajan kanssa homehtuvat: luonnonlakeja eivät kumoa kemianteollisuuden eikä rakennusteollisuuden intressit.
Nyt homevaurioita ilmenee 70-luvu kiinteistöissä, seuraavana on vuorossa 80-luku ja siitä eteenpäin aikanaan myös 2010-luku, kun rakennetaan ns. energiataloja suunnille samoilla periaatteilla.
Mutta päättäjät suunnitteevat EU:n määräysten mukaan uusia pykäliä, jotka velvoittavat remontoimaan vanhat talot homepesiksi pakolla kalliilla rahalla. Mussa tapauksessa kiinteistöverot nostetaan pilviin.
Haja-asutusalueilla verot nostetaan muutenkin ”ilmastosyistä” eli ihmiset ajetaan kaupunkeihin. Kun velkatakuut lauekavat, veroja tulee myös aasunnonmistajille paljon.
Kallion päälle rakennettu 1954 rakennettu rintamamiestaloni (vain kutteripurut on eristeenä) vuotaa lämmöt ulos hetkessä –> talveksi muutan kerrostaloon kaupunkiin. Kallista asumista. Mutta ei ole hometta. Ei ole rempattu muuta kuin pellit huopakaton tilalle 1986.
Varmaan lämmöt vuotaa, kun ei ole tuplalasia ikkunoissa.
yeah ILTALEHTI rules…..:) ei hitto näitä tumpeloita
Kyl sitä saadaan talo kuin talo homehtumaan, jos sitä ei huolleta, huolletaan tai korjataan väärin…. Ihan sama millä vuosikymmenellä rakennettu, mikä on rakennustapa.
Ja siis tiedän useammankin rintsikan, mikä on homeessa…
Pahimmillaan uudet talot on homeessa jo muutama kuukausi valmistumisen jälkeen… Aikamoinen tuuri pitää olla jos meinaa löytää uuden huolella rakennetun homeettoman talon /asunnon nykyään….
Rakenteet saadaan homehtumaan helposti,tiivistämällä liikaa,tai väärin.
Paljon hyviä Rintamamiestaloja on pilattu tiivistämällä sokkeliluukut umpeen, tiivistämällä tai teippaamalla
ikkunoiden ulkopuitteet umpeen.Näin on saatu talon kosteus nousemaan moninkertaiseksi ja homettahan siitä syntyy.Sitten vielä tehdään huoneiden pintaremontti hengittämättömillä materiaaleilla talon tuuletusta
päivittämättä,niin asukkaiden sairastelu voi alkaa.
” Suomalainen homeharhautus Biosideilla – viranomaisten tuella ja lasten terveyden hinnalla.” Lisää osoitteesta:: Median vahtikoira / Suomalainen homeharhautus.