Sipulikääre avuksi sitkeään yskään
Oletko kärsinyt pitkittyneestä, sitkeästä yskästä, joka vain jatkuu ja jatkuu ja vie viimeisetkin voimasi? Yskä on yleensä nuhan tai flunssan viimeinen, tiukkaan pysyvä oire.
Ei väliä kuinka pitkään tai kovasti yskit, riippumatta siitä kuinka monta mitallista yskänlääkettä nielet tai kuinka monta kourallista tabletteja syöt, huolimatta kaikista akupunktiosessioista, yskä ei vain lähde. Lima valuu poskionteloista hengitysteihin eikä tule ulos. Tunne on ärsyttävä ja suorastaan uuvuttava.
Mikä auttaa?
Jokakodin ykkösrohto pelastaa päivän. Kyseessä on hyväksi havaittu sipulikääre – tai mikäli tarvitset vielä voimakkaampaa antibioottista vaikutusta, niin sipuli-valkosipulikääre hoitaa homman.
Sipulikääre tulee mieleen yksi suosikkielokuvistani, Where the Lilies Bloom (1974). Elokuvassa neljä äkillisesti orvoksi joutunutta takametsien lasta pitää huolta itsestään sekä hyödyntää perintötietojaan yrteistä. Avainkohtauksessa maanomistaja saa keuhkokuumeen kaltaisen taudin, joka lamauttaa tämän. Lapset kirjaimellisesti kylvettävät sairastuneen pilkotuissa (ja oletettavasti höyrytetyissä) sipuleissa. Potilas toipuu, mikä nostaa lasten arvostusta ihmisten silmissä. Samalla, kun he pyrkivät peittämään sitä, ettei heillä ole vanhempia, mutta siitä huolimatta haluavat pysyä yhdessä.
Tarkoituksena oli osoittaa, että yrtti toimii kuin unelma. Se on paras apu keuhkokuumeeseen ja sitkeään yskään, joita voi esiintyä nuhan tai flunssan jälkeen.
Valmistusohje voi vaihdella, mutta jaan reseptin, joka on toiminut omassa tapauksessani:
- Pilko hienoksi kaksi tai kolme sipulia. Mikäli haluat, voit lisätä muutaman pilkotun valkosipulinkynnen, mikä lisää antibioottista vaikutusta.
- Höyrytä nopeasti höyrykeittimellä.
- Poista sipulisilppu höyrykeittimestä ja kaada suureen kulhoon. Lisää 1,2 desilitraa maissitärkkelystä sekä muutama ruokalusikallinen omenaviinietikkaa ja sekoita. Maissitärkkelys ja omenaviinietikka pitävät ainesosat yhdessä.
- Kääri sipulimössö harsokankaan sisään. Kääreen tulee sen kokoinen, että se sopii potilaan rintakehän kokoiselle alueelle.
- Aseta kääre selällään makaavan potilaan rintakehän päälle siten, että kääre alkaa kaulan alaosasta ja ulottuu niin alas kuin on tarpeen. Kääreen tulee olla niin lämmin kuin mahdollista ihon palamatta. Jos yskä tuntuu olevan enemmän selän puolella, aseta kääre yläselän kohdalle. (Saatat tarvita apua, mikäli haluat asettaa kääreen itsellesi.)
- Aseta kuumavesipullo tai lämpötyyny kääreen päälle paremman käyttötehon saavuttamiseksi.
- Käytä käärettä vähintään 20 – 30 minuutin ajan.
Käärettä kannattaa käyttää kerran tai kahdesti päivässä kunnes oireet helpottavat. Kuuma sipulikääre ennen nukkumaanmenoa lievittää yskää, mikä parantaa unenlaatua. Voit käyttää lisäksi yksinkertaista, antibakteerista, sisäisesti nautittavaa lääkettä, joka valmistetaan sekoittamalla tehosekoittimella valkosipulinkynsiä ja oliiviöljyä ja nauttimalla teelusikallisesta ruokalusikalliseen vastaavan määrän vähintään kerran tunnissa. Voit myös valmistaa maukkaan ja nopean yskänlääkkeen raastamalla raakaa inkivääriä ja sekoittamalla sen lämpimään hunajaan, johon lisätään myös sitruunamehua.
Sipulin ja valkosipulin antibioottiset ja antiviraaliset rikkiyhdisteet lievittävät tulehdusta, irroittavat ja pilkkovat kovettunutta limaa sekä helpottavat niiden poistumista. Yksikin käyttökerta voi helpottaa oloa välittömästi. Joissain tapauksissa voi esiintyä lyhyempää ja voimakkaampaa yskää kun kovettunut lima irtoaa ja poistuu elimistöstä.
Tätä yksinkertaista kansanlääkinnän helmeä ei sovi unohtaa! Mikä parasta, siihen ei tarvita eksoottisia ainesosia – ainoastaan sellaisia mitä todennäköisesti löytyy ruokakomerostasi. En tiedä kaupallista lääkettä, hoitomuotoa tai yrttiyhdistelmää, mikä tehoaa yhtä hyvin.
aapo.tikander