Superbakteerien antibioottiresistanssin syyt selviämässä
Yhä useammat ja useammat bakteerit ovat tulossa vastustuskykyisiksi yleisimmin käytetyille antibiooteille, jopa kaikille tunnetuille antibiooteille.
Bakteereista on tulossa multiresistantteja niin kehossamme kuin ympäristössämme. Ongelmaa pidetään erittäin uhkaavana, koska bakteerit kykenenvät siirtämään antibioottiresistanssin lajilta toiselle, vaikka eivät sukua olisikaan.
Suuri osa bakteerien geenivaihtoa tapahtuu konjugatiivisten plasmidien avulla; ne ovat osa bakteerin dna:ta. Jo jonkin aikaa on tiedetty, että plasmidit ovat tärkeä tekijä antibiootitresistanssin leviämisessä.
Göteborgin yliopisto yhdessä Chalmersin Teknologia-yliopiston kanssa tutki mekanismia, ja havaitsi että IncP-1 plasmidit siirtyvät bakteerilajilta toiselle. Plasmideilla näyttää olevan erityisen hyvä liikkuvuus ja sopeutuvuuskyky. IncP-1 plasmidit ovat potentiaalisia antibioottiresistanssigeenin kuljettajia. Ne toimivat kuin palapelin pala kytkemällä eri osia toisiinsa, sanovat tutkijat.
– Siksi ei ole merkitystä missä päin maailmaa ja missä bakteeriryhmässä antibioottiresistanssi nousee esiin; resistanssigeenit liikkuvat helposti bakteeristossa, sanoo solu- ja molekulaaribiologian professori Malte Hermansson.
Hunajan käyttöä kroonisesti tulehtuneiden haavojen puhdistamisessa on tutkittu Walesin yliopistossa.
Hunaja näyttää kykenevän jopa muuntamaan bakteerien antibioottiresistanssia. Hunaja häiritsee bakteerien kasvua mm. estämällä bakteereita kiinnittymästä kudokseen. Tutkijat arvelevat, että hunaja yhdessä antibioottien kanssa saattaa olla tehokas jopa superbakteereihin kuten MRSA ja CRKP.
Hunaja on kauan tiedetty antibakteeriseksi.